noapte cerc

Timișorenii sunt invitați la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2018

Pe 28 septembrie, Timișoara sărbătorește „Noaptea cercetătorilor” cu experimente trăsnite, ateliere și conferințe fascinante. Evenimentul are loc în mai multe locații din oraș: la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în Campusul Nokia, la Experimentarium și la Observatorul Astronomic.

Facultatea de Fizică a UVT le dă șansa celor interesați să vadă cum se întâmplă cercetarea în „spatele scenei”, deschizându-și porțile laboratoarelor pentru public, de la ora 17.00. Tot la Facultatea de Fizică, cele mai bune desene și fotografii cu tematică științifică vor fi premiate în cadrul unui concurs destinat elevilor. Experimentarium va fi, de la ora 19.00, gazda demonstraților științifice spectaculoase cu lumină, energie și magnetism. Cum îi ajută fizica pe fotbaliști să înscrie goluri direct din corner? Cum putem face o bilă de ping-pong să leviteze deasupra apei, bazându-ne pe efectul descoperit de savantul Henri Coandă? Câte becuri poate aprinde mersul pe bicicletă? Iată câteva întrebări la care participanții pot afla răspunsul prin demonstrații practice. De la ora 21.00, timișorenii sunt invitați să privească cerul, dar nu oricum, ci prin instrumentele specializate de la Observatorul Astronomic și de la cluburile astronomilor amatori „Antares” și „Altair”. Deschiderea oficială a evenimentului are loc la Universitatea de Vest din Timișoara, în Amfiteatrul A01, de la ora 16.00.

De asemenea, vă așteptăm la “Noaptea Cercetătorilor Europeni”, găzduită de Nokia Campus Timișoara cu ateliere și standuri interactive, experimente de fizică, chimie, biologie, arheologie, roboți și dispozitive electronice uimitoare, drone, vehicule ghidate automat și multe altele. Iar la final, vă așteaptă o tombolă și concursuri cu premii și multe surprize.

Tehnologia este peste tot în jurul nostru. De la primele lumini stradale pe baza electrică instalate în oraș până la a monitorizarea automată și apoi reglarea consumul de energie din casele viitorului. Mai mult, ea ne poate aduce în locuri foarte îndepărtate, punând la dispoziție educatori și în cele mai izolate localități prin intermediul unor platforme virtuale sau să permită trimiterea la distanță cu viteza unei imprimante 3D obiecte foarte complexe și fragile în mediul high-tech.

Dacă doriți să îi întâlniți nu doar pe cercetătorii care fac aceste avansări posibile, ci și pe cei care pregătesc noua generație de savanți, nu uitați să ne faceți o vizită pe 28 septembrie, între orele 17:00 – 22:00.

Noaptea Cercetătorilor Europeni face parte din seria de evenimente finanțate de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare și Inovare H2020, acțiunile Marie Sklodowska-Curie (MSCA), și își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Prima ediţie a avut loc în 2005, iar de atunci și până în prezent evenimentul a atras peste 1,1 milioane de vizitatori. Noaptea Cercetătorilor oferă oamenilor de știință posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului oportunitatea de a descoperi lumea științei și oamenii din spatele experimentelor inedite.

Proiectul se adresează minților curioase, de la entuziaști la sceptici, oferind o gamă largă de activități științifice și educaționale. Ediția din 2017 a atras peste 35.000 de vizitatori în România. Pe termen lung, evenimentul atrage noile generații către munca de cercetare și activare profesională în acest domeniu, în interiorul Uniunii Europene, și crește respectul publicului larg față de munca nevăzută a cercetătorilor. Pentru mai multe informații vizitați: http://noapteacercetatorilor.ro și www.noapteacercetatorilor.eu

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email