Revista presei

8 iunie 2020

Anca Nedelcu, expert în Științele Educației: „Chiar dacă nu vom mai avea pandemii sau alte crize majore, probabil modelul hibrid va rămâne în lumea educațională. Onlineul a venit să stea!”

– Am văzut universități mari care vor să prelungească cu un an învățarea online. Este o soluție bună? Care mai este rolul social al educației? În marile orașe, universitățile sunt catalizatoare de resurse, energii, oferă potențial de dezvoltare. Cum vedeți această opțiune?

– Da, e adevărat că anunțul făcut de Universitatea din Cambridge – că și anul viitor cursurile se vor desfășura online și doar interacțiunile în grupuri mici vor mai ajunge în spațiile academice – a înghețat puțin zâmbetele din lumea educației. Dacă o universitate de 800 de ani, cu un astfel de campus, ne transmite un astfel de mesaj, apare întrebarea firească: ce se întâmplă cu educația? Devine un model hibrid, probabil, un amestec natural între digital și interacțiune nemediată tehnologic, în care, sper, să se țină seama și de aceste funcții sociale ale școlii, despre care vorbeați și nu doar de considerente pragmatice. Cred, sper, că școala și comunitatea ei vor rămâne active, funcționale, chiar dacă au o concurență atât de tentantă, lumea digitală, cu soluții confortabile și, evident, mai ieftine. Școala dintre pereți, mediul de învățare, toate au un loc special pe care merită să îl păstrăm. 

UNICEF - Criza globala a educatiei se adanceste, cu scolile inchise de COVID

Avand in vedere ca aproape 1,2 miliarde de elevi sunt in continuare afectati de inchiderea scolilor si se confrunta cu realitatile invatarii la distanta, intr-o perioada marcata de pandemia de COVID-19, UNICEF avertizeaza ca inegalitatile inerente in ceea ce priveste accesul la instrumente si tehnologie risca sa adanceasca criza globala a educatiei.

Exista inegalitati profunde in ceea ce priveste accesul la tehnologie si la materialele necesare pentru a continua invatarea intr-o perioada in care scolile sunt inchise. De asemenea, copiii al caror proces de invatare beneficiaza de un sprijin limitat din partea familiei nu au aproape niciun mijloc de a-si sustine educatia.
Oferirea unor instrumente educationale si accelerarea obtinerii accesului la internet pentru fiecare scoala si fiecare copil sunt esentiale
“, a declarat Robert Jenkins, director al departamentului pentru educatie din cadrul UNICEF.
“O criza a educatiei exista deja inainte de declansarea pandemiei de COVID-19. In prezent ne confruntam cu o criza care se adanceste si genereaza si mai multe disparitati”.

Banchetul de absolvire organizat de Youtube. „Dear Class of 2020” durează peste 3 ore și are zeci de vedete și personalități invitate

„Dear Class of 2020” a început la ora 10:00 PM, ora României. Evenimentul este cel mai mare banchet de absolvire organizat vreodată online și este dedicat absolvenților promoției 2020. 

Evenimentul a început cu o numărătoare inversă, ca la marile premiere.

A urmat Filarmonica din New York.

Și mesajul Aliciei Keys, care le-a spus tinerilor că educația este extrem de importantă când vor merge la vot în noiembrie (n.a. vor avea loc alegeri în SUA), că acum simt poate mai mult decât oricând nevoia de a face dreptate.

Pentru cei care vor să organizeze o petrecere de vizionare cu până la 99 de prieteni pe Google Meet aici sunt toate instrucțiunile.

Îi are cap de afiș pe Lady Gaga, Barack și Michelle Obama, Beyonce, BTS, CNCO, Billie Eilish, Demi Lovato și zeci de alte vedete și foști oameni de stat, cum este cazul fostului secretar de stat Condoleezza Rice.

„Dragă promoție 2020″ reunește lideri inspiraționali, celebrități și creatori YouTube pentru a sărbători absolvenții, familiile lor și comunitățile lor”, așa descrie platforma evenimentul.

 

 

ANALIZĂ - Digitalizarea administrației publice din România. Cazul primăriei Oradea

„Ca să facem digitalizare pe termen lung nu e suficientă doar voința unor autorități locale. Asta presupune un complex de cel puțin 2-3 decizii majore. În primul rând, e nevoie de o voință politică, de la nivelul Parlamentului și Guvernului, pentru ca prin modificări de legi, de hotărâri de Guvern să se deschidă bazele de date pe care le gestionează Ministerul de Interne și Ministerul de Finanțe. Ministere opace și care ani de zile au făcut tot ce au putut ca să-și conserve aceste baze de date, iar accesul să se facă doar prin reprezentanții unor direcții sau altora din minister. Fără această deschidere a bazelor de date nu poți face digitalizarea administrației publice din România. Mă refer la baza de date de la Evidența Populației, la cazierele judiciare, la cazierele fiscale în cazul Ministerului de Finanțe. Aceasta este o chestiune majoră. 

Accesul la cadastru l-am primit de abia de 2-3 ani, după ce ne-am luptat ani de zile să primim acces de informații de la Cadastru. Se poate acum foarte greu și parțial. Dar vă dați seama ce înseamnă pentru cetățean să nu mai umble după o coală de carte funciară. Se duce la un notar, la un avocat sau la o primărie care are acces pe baza unor abonamente și nu-l mai purtăm pe drumuri”, afirmă Ilie Bolojan, primarul Oradei.

 

GRANTURI - Analizezi date? Te poți înscrie la European Data Incubator, program finanțat de UE

European Data Incubator, un program finanțat prin fonduri europene, a deschis o nouă rundă de înscrieri pentru startup-uri de Big Data de pe continent.

Perioada de înscrieri este deschisă până pe data de 17 iunie, iar startup-urile pot aplica accesând acest link.

European Data Incubator (EDI) este un proiect finanțat prin programul Horizon 2020 care se desfășoară pe o perioadă de 3 ani și care oferă șansa startup-urilor de Big Data și AI din Europa să acceseze finanțări de până la 100.000 de euro dar și oportunitatea de a intra în parteneriate cu mari companii europene.

Ca și criterii de eligibilitate pentru IMM-urile care vor să aplice în cadrul European Data Incubator se numără cel privind dimensiunea echipei – să aibă mai puțin de 250 de angajați (pe an) și cel privind veniturile anuale – sub sau cel mult egale cu 50 de milioane de euro.

CULTURA ÎN TIMP DE PANDEMIE - O parte din tribunele Cluj Arena vor fi transformate într-un teatru în aer liber, începând din 12 iunie

Consiliul Județean Cluj (care deține în proprietate Cluj Arena), a încheiat un parteneriat cu agenția de evenimente Spotlights, care s-a angajat să transforme o parte din stadion, într-un „teatru de vară”.

„O parte din tribunele Cluj Arena vor fi transformate într-un teatru în aer liber, pregătit să organizeze evenimente de toate tipurile în condițiile impuse prin starea de alertă”, au anunțat reprezentanții Consiliului Județean, conform actualdecluj.ro

Începând de vineri, 12 iunie, ora 20:30 pe Cluj Arena se vor organiza seri de cinema, concerte în aer liber, show-uri de stand-up comedy, spectacole care vor respecta toate regulile de distanțare socială, cu o capacitate de 500 de locuri acoperite.

Vineri, 12 iunie, are loc primul eveniment: o seară de film în aer liber, la Cluj-Arena, unde se va proiecta pe un ecran led de mari dimensiuni Bohemian Rhapsody. Sâmbătă, 13 iunie, de la 19:00 va concerta live trupa clujeană Grimus iar în deschidere se va proiecta un concert digital. Duminică, 14 iunie, de la 20:30 va avea loc în premieră națională primul show de stand-up comedy.

 

Efectele psihologice şi sociale ale izolării asupra elevilor, analizate într-un studiu internaţional derulat în România de Asociaţia Timişoara 2021

Cercetarea internaţională, intitulată “Viaţa mea în izolare”, va fi derulată în următoarea perioadă şi în România şi urmăreşte să evalueze posibilele repercusiuni psihologice şisociale ale perioadei de izolare asupra elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal. Proiectul a fost iniţiat de Reţeaua Europeană pentru Psihiatrie Psihodinamică (European Network for Psychodynamic Psychiatry – NetforPP), cu sediul în Roma (Italia) şi se desfăşoară în mai multe ţări europene. În România, cercetarea este coordonată de Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
În prezent, chestionarul este deja aplicat în Italia, în Roma şi Florenţa, precum şi în Spania, în Barcelona. De asemenea, se fac demersuri pentru a fi aplicat în Croaţia, prin Asociaţia Rijeka 2020 – Capitală Europeană a Culturii.    Autorii studiului “Viaţa mea în izolare” sunt dr. Annelore Homberg, preşedintele NetforPP, împreună cu trei cadre didactice de la Universitatea Sapienza din Roma – Lauro Quadrana, Olivia Cox, Sara Fabbri şi Elena Monducci.    Chestionarul “Viata mea în izolare” este disponibil aici.

UNIUNEA EUROPEANĂ - Sunt Balcanii de Vest bineveniți în UE?

Care sunt perspectivele europene pentru Balcanii de Vest? Tema a revenit în dezbatere după ce liderii celor 27 și-au manifestat din nou interesul pentru regiune, în cadrul summitului organizat sub auspiciile președinției croate.

Euronews titrează, citând mesajul de pe Twitter al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: ”Țările din Balcanii de Vest aparțin Uniunii Europene”.

Dar sunt Balcanii de Vest bineveniți în Uniunea Europeană? Iată titlul unei dezbateri găzduite de France Culture:

Refuzând să deschidă negocierile pentru aderarea Albaniei și Macedoniei de Nord, la 18 octombrie, Emmanuel Macron a înghețat atmosfera din Balcani. De atunci, poziția franceză s-a nuanțat, dar la Tirana, Skopje, Podgorica și Belgrad, preocupările rămân.

Franța nu este singurul stat membru care a ezitat – Olanda și Danemarca, sunt și ele împotrivă, chiar dacă mai discret.

Există mari probleme în regiune, precum sărăcia, moștenirea comunistă și crima organizată.

Albania trece printr-o criză politică gravă. Între guvernul socialist al lui Edi Rama și opoziția Partidului Democrat al lui Luizim Basha, confruntarea este acerbă.

Belgradul are mari speranțe de aderare până în 2025. Dar vor merge lucrurile atât de repede? Serbia a semnat un acord de liber schimb, în octombrie anul trecut, cu Uniunea Economică Eurasiatică – organizație formată din Rusia și sateliții săi.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională