Revista presei

8 aprilie 2020

SIMONA HALEP, Doctor Honoris Causa al UVT - STAY HOME AND STAY POSITIVE

Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020 “ar putea fi organizate în luna iulie” – a anunțat ministrul Educației

“Probele scrise ale Evaluării Naționale și ale examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie”, în funcție de data la care se vor relua cursurile. Programa de examen pentru Evaluarea Națională și BAC 2020 “nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea”. Anunțurile oficiale au fost făcute astăzi de ministrul Educației, Monica Anisie, în cadrul unei declarații de presă organizate “pe tema măsurilor cu privire la reluarea cursurilor”, în contextul pandemiei COVID-19.

“Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de evoluția pandemiei de Coronavirus, precum și de măsurile comunicate de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, a comunicat Anisie. Declarațiile vin la aproape o lună de la închiderea tuturor școlilor și a grădinițelor, pentru limitarea pandemiei COVID-19.

Monica Anisie a anunțat că a “anulat simulările examenelor naționale, evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, dar și olimpiadele și concursurile naționale“, precum și sesiunea specială a Bacalaureatului pentru olimpici.

 

“Situația școlară a elevilor se va încheia cu minimum 2 note, la care se adaugă nota din teză acolo unde este cazul. Subiectele pentru tezele de pe semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ceea ce s-a studiat până la 11 martie 2020 [data la care toate școlile au fost închise, pentru a limita răspândirea epidemiei COVID-19 – N.Red.]”, a declarat ministrul.

Declarațiile vin la aproape o lună de la închiderea tuturor școlilor și a grădinițelor, pentru limitarea pandemiei COVID-19.

Patru mari companii cu capital românesc lansează platforma „Donează pentru linia întâi" pentru a sprijini lupta împotriva coronavirusului

Banca Transilvania, Mobexpert, Bitdefender și eMAG lansează platforma „Donează pentru linia întâi” pentru a sprijini lupta împotriva coronavirusului și  îi cheamă pe toți cei care doresc să ajute să li se alăture. Cele patru companii au donat până acum, cumulat, 4 milioane de lei și s-au implicat în achiziții, distribuție și organizarea platformei de donații. 

Până acum au fost contractate peste 40 de milioane de măști, mănuși, combinezoane și peste 2 milioane de măști FFP2, iar produsele ajung în țară cu avioane cargo charter, inclusiv cu avioane Tarom transformate în cargo, se arată într-un comunicat.

Necesarul de produse este centralizat săptămânal de către Departamentul pentru Situații de Urgență în colaborare cu Ministerul Sănătății, iar pe baza acestui necesar se realizează distribuția către cei din linia întâi: Spitale, DSP, Ambulanță, SMURD, Armată, Poliție, Jandarmerie.

„Donațiile se pot face online sau prin transfer bancar, toate detaliile sunt pe www.emag.ro/doneaza. Tot aici vor fi toate informațiile centralizate despre sumele donate, produsele și beneficiarii către care au fost distribuite, detalii despre produse, preț și cantitate. Obiectivul este să strângem donații lunare de 50 de milioane de lei”, se precizează în comunicatul emis de cele patru companii.

„Facem asta pentru România, facem asta pentru comunitățile locale, facem asta pentru toți românii. Pentru noi este un semn de speranță că patru companii reușim să cooperăm în momente de criză pentru binele comunității și abia aștept să ajungem la 4.000 de companii în proiect. Cooperarea și solidaritatea sunt cel mai important lucru acum, ca să trecem cu bine criza medicală și să păstrăm societatea și economia într-o formă cât mai bună, astfel încât oamenii sa fie cât mai puțin afectați. Curaj, România!”

Instituțiile publice, obligate să primească online actele cu semnătură electronică, de la firme și persoane fizice - Ordonanță de urgență în Monitorul Oficial

Instituțiile publice sunt obligate să primească online documentele cu semnătură electronică, pe care le trimit persoanele fizice și cele juridice, conform Ordonanței de urgență 38/2020, publicate marți în Monitorul Oficial.

Principalele prevederi ale OUG 38/2020:

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autoritățile și instituțiile publice au obligația primirii înscrisurilor semnate cu semnătură electronică.

Autoritățile și instituțiile publice stabilesc tipul de semnătură electronică aplicabilă pentru utilizarea de către persoanele fizice sau juridice a unui serviciu disponibil online prestat de respectivele autorități.

Înscrisurile semnate cu semnătură electronică avansată, care sunt transmise prin utilizarea unor mecanisme de autentificare de nivel substanțial sau ridicat, sunt asimilate, în ceea ce privește condițiile și efectele lor, cu înscrisurile sub semnătură privată.

Actele emise în format electronic de autoritățile și instituțiile publice vor fi semnate cu semnătură electronică calificată. Aceste acte vor fi asimilate înscrisurilor autentice.

Prin excepție, tipul de semnătură aplicabilă actelor emise în format electronic de către autoritățile și instituțiile publice se stabilește de către acestea.

ECONOMIA ÎN TIMPUL CRIZEI - Câteva state europene se pregătesc să deblocheze unele sectoare economice

Ţări ca Franţa şi Spania îşi creionează strategiile de exit, încercând în acelaşi timp să evite un al doilea val de infecţii, scrie Financial Times.

Guverne din întreaga Europă au început pregătirile pentru relaxarea carantinelor impuse pentru stăvilirea pandemiei de coronavirus, deşi restricţiile care au paralizat economiile sunt aşteptate să fie menţinute în continuare timp de câteva săptămâni.

Franţa, Spania, Belgia şi Finlanda se numără printre mul­te­le ţări care au înfiinţat comitete de experţi pentru a analiza o relaxare graduală a ordinelor de izolare pentru unele afa­ce­ri şi şcoli, evitându-se în acelaşi timp un al doilea val de in­fec­ţii.

Pedro Sanchez, premierul spaniol, a prelungit măsurile de carantină pentru încă două săptămâni până pe 26 aprilie, dar a anunţat că interdicţia impusă asupra tuturor activităţilor ne-esenţiale va fi ridicată după Paşte.

Angelo Borrelli, şeful agenţiei responsabile de coor­do­narea reacţiei naţionale a Italiei la pandemie, a sugerat că o „a doua fază“ a carantinei naţionale ar putea începe luna viitoare. „Nu vreau să ofer date, dar până pe 16 mai am putea avea noi date pozitive ce ar sugera că putem relua activităţile şi mai apoi începe faza a doua“, a declarat acesta.

Edouard Philippe, premierul francez, a declarat săpt­ămâna trecută că procesul de relaxare a restricţiilor nu are precedent şi va fi unul complex. Relaxarea nu va fi absolută peste tot şi pentru toată lumea, a adăugat acesta.

Germania a început de asemenea să se pregătească pentru o eventuală relaxare, dar „avem grijă la ce spunem în public“, a declarat un oficial.

LIBRĂRIE ÎN VREME DE PANDEMIE - Cărturești: Suntem într-un fel loviți ca de război.

Lanțul de librării Cărturești a închis toate librăriile din București și din țară, pe termen nedefinit, din cauza pandemiei de Covid-19, anunțând că trece printr-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere financiar. Într-o scrisoare obținută de Profit.ro, Nicoleta Iordan și Șerban Radu, acționari ai companiei, vorbesc acum de situația acestui business și măsurile ce vor urma după ce lucrurile vor reintra în normalitate.

Dragi parteneri,

Am petrecut ultimele săptămâni cu eforturi disperate de a limita pierderi, de a înțelege și urmări o situație care iese din orice parametri cunoscuți, folosind uneltele dintr-un cadru care nu poate cuprinde situația asta.  Suntem într-un fel loviți ca de război. Sunt chiar mai multe lucruri oprite acum decât în război; dar nu atâtea distruse fizic. Încă. 

În mijlocul incertitudinii generale, a restricțiilor de tot felul, din sutele de întrebări presante, poate că ar trebui să începem cu una: Ce putem face acum? Putem începe să lucrăm la o structurare a unui viitor sustenabil, în primul rând. Oricât de zdruncinați am fi cu toții, oricât de rău stau lucrurile în acest moment, unele lucruri rămân în picioare: putem construi mai departe pe temeliile unei relații de aproape douăzeci de ani. E o perioadă care redefinește termenul de responsabilitate. Suntem împreună într-o comunitate, într-un ecosistem amenințat existențial, disrupt total. Ne simțim responsabili față de fiecare dintre partenerii noștri și ne imaginăm prin ce trece fiecare dintre ei. Responsabilitate acum înseamnă să ne facem fiecare partea în așezarea unui sistem de lucru sustenabil de aici înainte. Responsabilitate nu înseamnă supraviețuire personală pe termen scurt cu prețul dispariției celuilalt. Responsabilitatea înseamnă transparență și deschidere în vremuri tulburi și închise.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională