Revista presei

7 octombrie 2019

Dezbatere cu studenții - Teaching&Learning brand UVT, 8 octombrie, ora 14

Procesul educațional trebuie să fie o prioritate pentru fiecare din noi.

În urma întâlnirilor din cadrul fiecărei facultăți din Universitatea de Vest din Timișoara, s-a luat decizia de a organiza o dezbatere publică la nivelul comunității universitare.

Această dezbatere este o primă propunere a ceea ce își dorește a fi viziunea educațională a universității, un brand de predare și de învățare susținut de un sistem coerent de asigurare a calității procesului de învățământ.

Modificarile aduse sistemului judiciar și consecințele lor / Conferință susținută de judecătorul Cristi Dănileț

Marți, 8 octombrie, începând de la ora 18, în Aula Magna a UVT, judecătorul Cristi Dănileț vă propune o conferință despre

MODIFICĂRILE ADUSE SISTEMULUI JUDICIAR ȘI CONSECINȚELE LOR

Intrarea este liberă.

România are cea mai mică cheltuială guvernamentală pentru Educație din UE

În 2017, procentul din PIB cheltuit pentru Educație a fost de 2,8, cu 1,8 puncte mai puțin decât media Uniunii Europene.
Cel mai mare procent al cheltuielilor guvernamentale pentru Educație a fost în Suedia și Danemarca, 6,8, respectiv 6,5. România face parte dintr-un grup de 6 state cu cheltuieli de sub 4% din PIB, format din Grecia, Italia, Slovacia, Bulgaria și Irlanda, fiind ultima din acest grup și din Uniunea Europeană. Anul 2017 este cel mai recent pentru care există date în statistica Eurostat.

Procentul cel mai mare al cheltuielilor guvernamentale pentru Educație a fost de 4,3 în România și s-a înregistrat în anul 2008, arată datele consultate de Edupedu.ro. În 2011 și 2006 procentul a ajuns la 4,1 și au mai fost doi ani, 1998 și 2002, când acest indicator a fost de 4%. Din datele Eurostat se poate observa lipsa de constanță în alocările pentru Educație, acestea variind între 2,8 și 4,3% din PIB pe parcursul celor 22 de ani analizați.

PIAȚA MUNCII: Circa 40% dintre meseriile actuale vor dispărea. Mircea Miclea despre ocupațiile care mai au viitor

Între 30 și 45% dintre ocupațiile actuale vor dispărea în următorii 25 de ani, a spus prof. univ. dr. Mircea Miclea, cercetător și manager general al Cognitrom, fost ministru al Educației, la o conferință despre profesiile viitorului , organizată de Ziua Mondială a Educației.

”Este foarte greu să ne dăm seama ce fel de profesii vor fi în viitor și cum vor evolua ele pentru că mintea noastră umană este foarte bună la postdicții și foarte slabă la predicții. După ce s-a întâmplat un eveniment ne pricepem foarte bine să explicăm de ce s-a întâmplat acel eveniment. Asta este o postdicție, dar nu suntem capabili să anticipăm ce evenimente vor avea loc”, a spus Mircea Miclea.

El a sugerat celor interesați să citească volumul ”Ledăba Neagră” a lui Nassim Nicholas Taleb care arată că orice predicție mai mare de 10 ani începe să fie extrem de problematică pentru că ”apar tot felul de lebede negre, spune el”.

EUROPA / De ce atâta pesimism cu privire la problema Europei legată de îmbătrânirea populaţiei?

Problemele Uniunii Europene cu privire la îmbătrânirea populaţiei nu pot fi soluţionate nici pe calea fertilităţii şi nici a migraţiei, însă participarea la forţa de muncă şi educaţie oferă motive clare de optimism, scrie Nicholas Gailey, coautor al Demographic Scenarios for the UE, într-o opinie publicată de Euractiv.

Multe voci proeminente au opinii divergente privitoare la modalităţile de întinerire a Europei şi la soluţionarea dependenţei de sistemele sociale, însă dezbaterile aprinse judecă greşit relaţiile pe care migraţia şi fertilitatea le pot avea cu problema demografică a UE.

Un studiu demografic recent al Comisiei Europene arată că Europa are o cale de a depăşi această dilemă. Aceasta priveşte o mai amplă şi eficientă integrare în forţa de muncă în special a femeilor şi persoanelor considerate adesea prea în vârstă. „O forţă de muncă europeană mai slabă nu trebuie să fie destinul nostru“, scrie Gailey.

ANTREPRENORIAT / Satul romanesc, un izvor nesecat de idei de afaceri

În ritmul actual de migratie, in 40 de ani satul romanesc va disparea, daca nu facem ceva pentru a-i motiva pe tinerii ramasi inca acasa sa-si dezvolte o mica afacere profitand de potentialul pe care mediul rural il are.

Oamenii de afaceri din Romania au sesizat acest potential si, sub indrumarea Danielei Mariscu, au pus umar la umar si au creat comunitatea “Antreprenoresti – Adopta un sat”. Astfel, au batut la pas satele Romaniei, au ales localitatile cu conducatori deschisi si au demarat un proiect ce schimba deja vietile locuitorilor.

Tinerii au invatat sa organizeze festivaluri, sa atraga turisti si sa vanda excursii experientiale, precum: o zi la stana, urcat pe munte cu ghid local, vizitarea poienilor cu bujori in perioada specifica, cazare in gospodarii traditionale si multe alte idei pornind de la resursele pe care le au.

Fiecare idee contribuie, astfel, la prosperitatea comunitatii si ii determina pe tineri sa mai stea macar un an in satul lor, unde au vazut ca se poate face, totusi, ceva.

Daniela Mariscu, fondatoarea Aquatiqa Experience si liderul proiectului Antreprenoresti, vorbeste intr-un interviu acordat Business24 despre toate aceste visuri ce pot deveni realitate cu putina implicare din parea fiecaruia dintre noi.

Noi containere pentru scoli din Timisoara cumparate de primarie. Vor incapea in ele aproximativ 500 de elevi

A fost lansata deja licitatia pentru achizitionarea a 3 unitati modulare care sa acopere necesarul pentru 20 de sali de clasa. Aceasta inseamna ca in ele ar putea incapea aproximativ 500 de elevi.

Potrivit documentatiei din Sistemul Electronic de Achizitii Publice, Primaria cauta un furnizor care sa si monteze si sa puna in functiune cele 3 ansamble modulare de tip container metalic. Unul e prevazut pentru 8 sali de clasa complet echipate, un coridor central, 2 grupuri sanitare si spatiu prevazut pentru peroane cu handicap, complet utilate, iar alte doua ansamble modulare vor cuprinde cate 6 sali de clasa complet echipate, un coridor central, 2 grupuri sanitare si spatiu prevazut pentru persoane cu handicap.

Pretul estimat pentru aceasta achizitie se ridica la 1.843.474 lei, bani din bugetul local.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana cel tarziu in 7 noiembrie la orele 15.00.

Unitatile modulare urmeaza sa ajunga la Colegiul National Banatean, la Scoala Generala nr. 7 si la Scoala Generala nr. 19.

Elevi din toată țara au lucrat vara asta pe Platforma Măgurele la aplicații practice ale științelor studiate la școală

Patru liceeni plimbă câteva ghivece cu ferigi, arbori-umbrelă și begonii pe holurile Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”. Montează plantele pe un panou vertical din lemn înalt cât o ușă, deja încărcat cu fire colorate, ventilatoare, senzori și minicalculatoare Arduino. Cei patru participă la Școala de vară de știință și tehnologie de la Măgurele, iar planul lor este să construiască un perete „verde” care să monitorizeze și să curețe aerul dintr-o încăpere.

Școala de vară, un proiect conceput de institutele de cercetare de pe platforma Măgurele și Universitatea București, încearcă să îi facă pe oameni să înțeleagă ce înseamnă cercetarea, ce importanță are și ce impact poate avea în societate. Tema centrală de anul acesta este analiza surselor de poluare și căutarea unor soluții. Proiectul se adresează elevilor, profesorilor care predau discipline STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) și consilierilor profesionali.

Elevii care construiesc peretele sunt patru din cei 59 de liceeni din toată țara care au ales să își petreacă la Măgurele două săptămâni din vacanță, între 24 august și 6 septembrie. Copiii sunt împărțiți în 22 de echipe, fiecare dintre ele având o temă de cercetare. Una dintre acestea este peretele verde, sau „Utilizarea plantelor în depoluarea contaminanților din mediu”. Alex, un băiat de 17 ani din Târgoviște, explică despre panoul cu plante și fire colorate: „Peretele are două circuite, unul cu care controlăm un sistem de irigare, unul pentru sistemul de ventilare și câțiva senzori care monitorizează calitatea aerului. Totul este făcut astfel încât procesul de fotosinteză să fie optimizat și să ajute la îmbunătățirea calității aerului dintr-o încăpere”. Oricine ar putea să își pună un astfel de perete în cameră, mai spune el, dacă și l-ar cumpăra.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională