Revista presei

6 mai 2020

Momente inedite la Universitatea de Vest din Timişoara! Cum se va desfăşura ceremonia de absolvire, în acest an?

Restricţiile impuse în această perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus au schimbat complet modul de în care se desfăşoară diferite activităţi.

Excepţie nu fac nici ceremoniile de absolvire a cursurilor iar la Universitatea de Vest din Timişoara se pregăteşte deja o abordare inedită.

Totul se va întâmpla on line, detaliile vor fi bine puse la punct, iar ceremonia va fi sub forma unei producţii multimedia, care va fi difuzată live streaming în 18 iulie.

Primii paşi pentru Ceremonia Digitală de Absolvire UVT 2020 au fost deja facuţi. A fost creată platforma https://absolvire.uvt.ro/, unde absolvenții se pot loga cu adresele de email instituționale.

Kitul Alumnus UVT le va fi trimis tinerilor prin poştă, urmând ca ei să îşi pună roba, toca şi eşarfa şi să se filmeze singuri.

Pot transmite un mesaj către colegi, un gând către profesori şi chiar să povestească ceva amuzant din anii de facultate.

Ulterior, imaginile sunt încărcate pe platforma https://absolvire.uvt.ro/, unde vor fi centralizate, apoi înglobate într-o producţie multimedia, ce va fi difuzată tot pe internet, pe data de 18 iulie.

De la ceremonia digitală de absolvire a facultăţii nu vor lipsi nici cadrele didactice

„Participarea solemnă a conducerii UVT, a Rectorului UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, alături de prorectori, ca și a decanilor celor 11 facultăți și a invitaților speciali este parte integrantă a conținutului online a întregii ceremonii, o producție multimedia înregistrată și transmisă live pe canalul de Facebook al UVT, în 18 iulie 2020”, transmite UVT, care anunţă şi un mini-concert dedicat absolvenţilor.

Acesta va avea loc la finalul ceremoniei, însă numele invitaţilor nu au fost încă dezvăluite.

„Întreaga producție multimedia digitală a Ceremoniei de Absolvire 2020 va fi, cu adevărat, o mare oportunitate, aceea de a participa într-un mod neconvențional la unul dintre momentele marcante ale vieții de adult, absolvirea studiilor universitare și intrarea în comunitatea Alumnus UVT. Îi invit pe viitorii absolvenți din promoția acestui an să fie co-autori la această autentică premieră universitară, prima Ceremonie Digitală de Absolvire la Universitatea de Vest”, explică rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Anisie: Am inițiat un proiect de HG prin care se alocă 150 de milioane de RON pentru achiziții de dispozitive pentru copiii din mediile dezavantajate. 250.000 de copii au nevoie de echipamente pentru educație online

“Ministerul Educației a pus deja în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se alocă 150 de milioane de RON pentru asigurarea de achiziții de dispozitive pentru copiii din mediile dezavantajate”, a anunțat ministrul Educației, în cadrul unei emisiuni la la postul radio Itsy Bitsy.

Anisie a precizat că statisticile Ministerului Educației arată că în jur de “250.000 de copii au nevoie de echipamente pentru a putea să facă educație online și aceste echipamente noi le achiziționăm și cu internet pentru 2 ani plătit, în așa fel încât să nu existe probleme”.

  • Astăzi deja am pus în consultare o Hotărâre de Guvern (HG) pe care am inițiat-o și pe care vreau să o expun colegilor în guvern. O HG prin care se alocă bani pentru achiziționarea tabletelor pentru copiii din mediile dezavantajate. Repet, nu din zone, ci din medii.
  • Deci ne pregătim pentru toamnă să avem echipamentele necesare pentru ca toți copiii să aibă acces la învățământul online, iar pe de altă parte ne pregătim cu măsuri de siguranță și cu măsuri pentru formarea profesorilor. Să-i sprijinim și pe profesori pentru a putea realiza un învățământ de calitate, pentru a putea realiza lecții cu elevii în așa fel încât dacă se întâmplă să nu ne găsească nepregătiți.
  • Noi am făcut o statistică inițială la Ministerul Educației. Am solicitat inspectoratelor școlare să prezinte o situație și cam 250.000 de copii au nevoie de echipamente pentru a putea să facă educație online și aceste echipamente noi le achiziționăm și cu internet pentru 2 ani plătit, în așa fel încât să nu existe probleme.
  • Voi prezentan în guvern această hotărâre și depinde acum de achiziția în sine
  • În septembrie ne propunem să nu avem copil fără acces la un dispozitiv, în așa fel încât lecțiile online să se desfășoare.
  • Ministerul Educației a pus deja în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se alocă 150 de milioane de RON pentru asigurarea de achiziții de dispozitive pentru copiii din mediile dezavantajate.

 

O româncă, printre laureații prestigiosului premiu Pulitzer de anul acesta

Monica Ulmanu, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București, se numără printre câștigătorii de anul acesta ai prestigiosului premiu Pulitzer, pentru jurnalism pe bază de date și vizualizarea datelor.

Monica a fost studentă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), apoi a primit o bursă Fulbright în Statele Unite ale Americii, unde s-a specializat în jurnalismul vizual.

A lucrat în SUA și în Marea Britanie, în redacții de mare prestigiu, inclusiv Thompson Reuters, New York Times și The Guardian, se arată într-o postare în pagina de Facebook a FJSC.

Premiul Pulitzer, cel mai prestigios premiu pentru jurnalism din lume, a fost acordat echipei Washington Post din care face parte și Monica Ulmanu, pentru o serie de articole despre încălzirea globală.

Este vorba despre „o serie extraordinară de materiale de presă care demonstrează, cu precizie științifică, efectele înfricoșătoare pe care le produc temperaturile extreme pe glob”, după cum precizează juriul.

Sondaj global PwC: 64% dintre companii pregătesc noi măsuri de siguranță pentru a reporni activitatea, iar 47% vor să aplice permanent munca de acasă

Aproape două treimi (64%) dintre companiile chestionate la nivel global pregătesc noi măsuri de siguranță a angajaților pentru a putea reveni la locurile de muncă, arată cea mai recentă ediție a sondajului global PwC COVID-19 CFO Pulse. În acest context, 55% dintre respondenți spun că vor să reconfigureze spațiile de lucru pentru a permite distanțarea fizică și 22% vor să-și reducă suprafața birourilor.

„Majoritatea companiilor au depășit faza de reacție pe termen scurt față de criza generată de COVID-19, în care s-au concentrat prioritar asupra rezolvării problemelor imediate: siguranța angajaților și supraviețuirea afacerii. Acum trebuie să se gândească cum stabilizează activitatea pentru a funcționa în noua normalitate. O componentă esențială a acestor planuri o reprezintă redeschiderea birourilor, fabricilor și a altor spații de lucru. Din acest motiv, primele două măsuri avute în vedere sunt siguranța la locul de muncă și reconfigurarea spațiilor pentru a asigura distanțarea”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner al PwC România.

 

Cum reacţionează părinţii şi elevii la închiderea şcolilor: Daniela Trubiansky, psihoterapeut şi consilier şcolar: Părinţii sunt iritaţi că Ministerul Educaţiei bâjbâie, iar copiii sunt plictisiţi şi anxioşi. „Ce se întâmplă acum este instrucţie, nu este educaţie. Noi ne prefacem că facem şcoală, dar nu este ce ar trebui“

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că şcolile şi grădiniţele nu vor mai fi deschise până în toamnă, elevii vor învăţa online, iar anul şcolar va fi finalizat pe baza notelor obţinute până acum.

Această situaţie creează incertitudine printre părinţi şi copii, iar cursurile online nu înlocuiesc cu succes interacţiunea din o sală de clasă, crede Daniela Trubiansky, psihoterapeut de familie şi sistemic şi consilier şcolar.

„Situaţia asta creează o mare incertitudine printre părinţi şi copii. Cei din clasele a VIII-a vor să vadă cum să organizeze banchetele de final de an, să respecte toate tradiţiile acestea legate de finalul anului şcolar. Ei sunt pe pierdere emoţională din cauza asta. Copiii au asistenţă tehnică, dar sunt singuri şi se plictisesc. Oricât de captivantă este tehnologia, tot relaţiile interumane oferă cele mai mari recompense“, explică ea. În această perioadă îndelungată de când stau acasă, copiii sunt apatici şi anxioşi, iar părinţii sunt iritaţi de cum gestionează Ministerul Educaţiei situaţia.

 

Provocările în predarea online

Orele de curs și de seminar s-au mutat în mediul online, participarea la ele fiind mai facilă atât pentru profesori, cât mai ales pentru studenți. Dar ce presupune acest lucru pentru profesori, și mai ales, ce provocări au întâmpinat în trecerea de la predarea în regim normal, față în față, la predarea online? Cum poate fi crescut nivelul interactivității la orele online și cât de importantă este aceasta? Dana Crăciun, lector în cadrul Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic, ne-a răspuns la aceste întrebări.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională