Revista presei

6 decembrie 2019

Târgul Socio Claus vă aşteaptă, săptămâna viitoare, la Universitatea de Vest

Studenţii de la Sociologie, împreună cu mai multe asociaţii timişorene pun la punct un târg special. În standurile amenajate în holul Universității de Vest Timişoara vor fi vândute produse tradiţionale specifice sărbătorilor de iarnă, manufacturate.

Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie organizează, în contextul Săptâmanii Studenților la Sociologie și Resurse Umane și al proiectului pentru comunitate ”Calitatea vieții copiilor cu autism (TSA) din jud. Timiș”, Târgul Caritabil „Socio Claus”.

Evenimentul, care va avea loc în perioada 9-13 decembrie, între orele 10-16, în holul de la intrarea Universității de Vest, își propune să aducă la standuri produse manufacturate specifice sărbătorilor de iarnă, realizate de studenții Departamentului de Sociologie, de părinți ai unor copii cu dizabilități și de asociații și ONG-uri din Timișoara: Asociația Școala Mamei Junior, Copii și Zâne, Fundația de Abilitare Speranța, Asociația Alex, Radu și autismul, Centrul de Resurse și Asistență Educațională Speranța, Centrul Marisa.

Toate fondurile care se vor strânge in urma comercializării produselor vor fi destinate susținerii terapiilor copiilor cu dizabilități.

ASTĂZI, LA UVT - Discuțiile lui Valentin Constantin: Ce rămîne de spus despre Drept? Invitat: Paul Vasilescu

Astăzi, la Amfiteatrul A01 din Univinersitatea de Vest din Timișoara, va avea loc conferința organizată de Facultatea de Drept, având ca invitați pe Valentin Constantin și Paul Vasilescu.

De ce obțin elevii români rezultate slabe la testele PISA? Profesorul Radu Gologan: Nici elevii și nici profesorii nu sunt interesați de aceste teste, pentru că nici măcar nu li s-a explicat despre ce e vorba

Profesorul Radu Gologan, cel care pregătește olimpicii români de ani de zile, consideră că unul dintre motivele rezultatelor slabe de la PISA 2018 este lipsa interesului elevilor și profesorilor pentru astfel de teste. Radu Gologan spune că aceste teste nu reflectă neapărat modul în care elevii înțeleg matematica, de exemplu.

”Nici elevii și nici profesorii nu sunt interesați de aceste teste, pentru că nici măcar nu li s-a explicat despre ce e vorba. Eu pot să dau o explicație care e statistică. Dacă ne uităm la examenele naționale, de exemplu la matematică, unde cam 5% din note au fost foarte mari, aceeași generație, pe eșantionarea lor, a dat 1% pentru România. Problemele de la matematică, la examenele naționale, sunt mai grele în general decât cele de la PISA. Sigur, acelea sunt în alt stil. Dar acest lucru denotă o lipsă de interes a copiilor buni”, a explicat Gologan la solicitarea HotNews.ro.

Profesorul spune că nu e de acord cu unele dintre probele din testele PISA, pentru că aceastea au mai multe soluții.

”Eu am văzut problemele de la PISA. Sunt anumite probleme de la PISA cu care nu sunt de acord. Adică sunt probleme logice, dar care în esență nu au o singură dezvoltare, exact cum sunt și la noi uneori”, a spus Gologan.

PIAȚA MUNCII - În ce domenii lucrează cei mai fericiţi angajaţi din România

Potrivit studiului derulat de Mindspace, angajaţii din Statele Unite sunt cei mai fericiţi, angajaţii români se situează la mijlocul scalei, în timp ce angajaţii din UK sunt cel mai puţin încântaţi de mersul la birou.

„În ceea ce îi priveşte pe angajaţii români, 21% dintre ei au declarat că sunt foarte fericiţi, iar 61% că sunt fericiţi în majoritatea timpului petrecut la birou. Cel mai puţin încântaţi de mersul la birou sunt angajaţii din UK, aproape un sfert dintre ei declarând că nu sunt foarte fericiţi sau deloc fericiţi“, continuă realizatorii studiului.   Potrivit sursei citate, la fel de importanţi sunt factorii care stau la baza unui angajament puternic şi pe termen lung al angajaţilor. Astfel, 34% dintre angajaţi spun că nu se implică în ceea ce fac pentru că simt că recompensa financiară nu este suficientă, în timp ce un procent similar, 35%, a declarat că motivul este mediul de lucru, care nu inspiră.   „Fericirea la locul de muncă este importantă nu doar pentru atmosfera pozitivă pe care o creează, ci şi pentru business. Ne-am propus să analizăm ce îi face pe angajaţi fericiţi pentru că ştim că starea lor de bine se traduce într-un engagement mai ridicat, în mai multă productivitate, creativitate şi flexibilitate. În plus, ei au un impact pozitiv şi asupra colegilor şi rămân alături de business mai mult timp. Cine nu îşi doreşte asta?“, a afirmat Dan Zakai, CEO şi co-fondator Mindspace.

CULTURA - Muzeul de Artă Timișoara, protocol cu Muzeul de Artă al Academiei din Novi Sad

Muzeul de Artă Timișoara și Muzeul de Artă al Academiei (Matica Srpska) din Novi Sad anunță parafarea, în premieră, a unui protocol de colaborare, în preambului anului 2021.

Ceremonia oficială de semnare a documentului dintre cele două instituții muzeale de referință din viitoarele Capitale Europene ale Culturii în 2021, are loc azi, la Muzeul de Artă Timișoara.

Colaborarea dintre Muzeul de Artă Timișoara și Muzeul de Artă al Academiei (Matica Srpska) din Novi Sad, anunţă reprezentanţii celor două instituţii, se va concentra pe schimburi de expoziții, cercetarea colecțiilor și pregătirea expozițiilor și a programelor muzeului partener destinate diferitelor categorii de public, schimburi și comunicare între experți, vizite de studiu pentru bune-practici și familiarizarea cu practica muzeală în cadrul instituției partenere, cercetări comune în colecții și pregătirea expozițiilor și programelor muzeale comune destinate diferitelor categorii de audiență, promovarea valorilor comune și a parteneriatului, cooperarea pentru dezvoltarea unor proiecte comune în domeniul culturii în scopul accesării finanțărilor europene şi cooperarea pentru realizarea unor proiecte comune în anii 2020 și 2021, în conexiune cu evenimentele legate de Novi Sad și Timișoara – Capitale Culturale Europene.

ANTREPRENORIAT / Designerul Irina Schrotter, 800 de angajați: „Lumea nu prea înțelege ce înseamnă să ai grijile plății salariilor în fiecare lună, ale taxelor către stat”

Irina Schrotter se definește a fi mai degrabă un antreprenor, decât un designer, având azi mai mult de 800 de angajați, pentru că, spune ea, a privit moda în primul rând ca pe o afacere. Brandul ei împlinește în 2020, 30 de ani de existență. Romanian Fashion Week, evenimentul organizat mulți ani de Irina Schrotter, a fost foarte important, fiindcă a lansat designeri care azi sunt deja consacrați și confirmați. În ultima vreme Irina a fost plecată din țară, stând cu fiul său care a făcut școala în Elveția și Italia. Acum s-a întors acasă și va pune din nou pe picioare Romanian Fashion Week ce va avea loc la Iași în 2020.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională