Revista presei

4 februarie 2020

Sute de elevi au început pregătirea pentru bacalaureat 2020, la Universitatea de Vest Timișoara

Sâmbătă 1 februarie 2020, la Universitatea de Vest Timișoara – UVT – a început pregătirea suplimentară pentru examenul de bacalaureat pentru elevii din Timiș, la toate disciplinele de cultură generală.

Sute de copii au beneficiat, sâmbătă 1 februarie 2020, de cunoștințele, pregătirea și pasiunea cadrelor didactice de la UVT.

Programul de pregătire va fi organizat săptămânal, în zilele de sâmbătă, pe întreaga perioadă a intervalului 1 februarie – 30 mai, după orarul de mai jos, structurat tocmai pentru a le permite elevilor să participe la orele de studiu și exerciții organizate pentru toate disciplinele examenului de Bacalaureat:

între orele 9:00 și 10:30 – limba și literatura română;

între orele 10:45 și 12:15 – matematică și istorie;

între orele 12:30 și 14:00 – disciplinele aferente probei nr. 3 de la examenul de Bacalaureat (geografie, logică și argumentare, psihologie, economie, sociologie, filosofie, fizică, chimie, biologie, informatică).

Cursurile se vor desfășura în săli din sediul central UVT (bd. Vasile Pârvan nr. 4).

Elevii care doresc sa participe la pregătirea BAC-ului în programul de la UVT vor avea la dispoziție un link ce le va permite înscrierea și accesul la programul de pregătire, pe site-ul https://www.uvt.ro/ro/.

S-a stins din viață profesorul Robert D.Reisz, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filozofie şi Ştiinţe ale Comunicării al Universităţii de Vest

Robert D.Reisz a fost unul din cei mai respectaţi profesori universitari şi oameni de cultură din Timişoara. Un intelectual de primă mână, Robert Reisz avea doar 55 de ani.

Veste năucitoare, duminică, la Timişoara. S-a stins fulgerător profesorul Robert D. Reisz, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filozofie şi Ştiinţe ale Comunicării al Universităţii de Vest, unul din cei mai respectaţi intelectuali din Timişoara. Lui Robert Reisz i s-a făcut rău în timp ce juca baschet, unul din hobby-urile sale. Profesorul timişorean avea doar 55 de ani. În 31 ianuarie, Reisz a participat la lansarea celui mai nou volum semnat de Vasile Ernu,  „Izbăviţii”, de la Librăria „La Două Bufniţe”. 

Robert D. Reisz a fost profesor la departamentul de ştiinţe politice al Universităţii de Vest din Timişoara. Principalul lui domeniu de cercetare au fost politicile învăţământului superior, dar a publicate şi despre politici educaţionale în general, migraţie şi alte teme. Profesorul Reisz a fost şi preşedintele secţiunii de sociologia educaţiei din cadrul Societăţii Sociologilor din România. De-a lungul anilor a lucrat ca şi cercetător la International Center for Higher Education and Research (INCHER) Kassel, Germania, la Hungarian Institute for Education Research (HIER) Budapesta, la Institute for Higher Education Research (HoF) Wittenberg, Germania şi a fost bursier al Colegiului Noua Europă (NEC) Bucureşti şi al Collegium Helveticum din Zürich.  A publicat până acum nouă cărţi, 45 articole în reviste cu referenţi, şi 30 de capitole de cărţi. 

Zeci de cazuri de gripă în școlile și grădinițele din Timiș. Cursurile s-ar putea suspenda

În prima zi de luni din februarie, în Timiș a crescut numărul elevilor și preșcolarilor diagnosticați cu gripă. Numărul virozelor a trecut de 3.000. Confom reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Timiș, s-ar putea lua decizia suspendării cursurilor în unele clase sau școli din Timiș din cauza cazurilor de gripă.

Conform Inspectoratului Școlar Județean Timiș, luni, 3 februarie, în școlile și grădinițele din Timiș au fost semnalate 33 de cazuri de gripă în cazul preșcolarilor, 39 în rândul elevilor și unul în cazul cadrelor didactice. În Timiș, 869 de preșcolari au fost diagnosticați cu infecții respiratorii (viroze), 2.079 de elevi și 62 de cadre didactice. Ministerul Educației a impus un control zilnic al elevilor și copiilor de grădiniță atunci când ajung, dimineața, în unitatea de învățământ.

 

A fost pusă în consultare publică metodologia pentru concursul de ocupare a funcţiilor de inspectori şcolari generali

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat în consultare publică Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar şi Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct şi de director al Casei Corpului Didactic.

Propunerile, observaţiile şi sugestiile pe marginea proiectelor de metodologii propuse de Ministerul Educaţiei pot fi trimise pe adresa de email dezbateripublice@edu.gov.ro până în data 14 februarie.

ANTREPRENORIAT - După 13 ani în Madrid, doi ieșeni s-au întors acasă și au adus cu ei secretele bucătăriei spaniole

Într-o vreme în care industria ospitalității din România este nevoită să importe forță de muncă din Asia pentru a suplini deficitul de personal calificat, există și români care se întorc acasă și își investesc energia și economiile în afaceri de familie.

Un astfel de exemplu este Andalú, restaurantul cu specific spaniol înființat de Ioana și Daniel Luca, un cuplu de ieșeni care s-au repatriat după 13 ani petrecuți în Spania.

Cei doi au ajuns în Madrid la scurt timp după terminarea liceului și s-au angajat în același restaurant. În anii care au urmat, Daniel a continuat să lucreze ca ospătar, în timp ce Ioana s-a angajat la o companie multinațională și a lucrat în restaurante doar în weekend-uri.

Finlanda incepe lupta cu fake news din scoala primara. Si da rezultate

Finlanda este considerata tara europeana cea mai rezistenta in fata fenomenului “fake news”, fapt ce se explica prin atitudinea sa foarte serioasa in ceea ce priveste combaterea lui: de la profesori la elevii din clasele primare, toata lumea invata cum sa identifice stirile false, arata jurnalistii de la The Guardian intr-un reportaj.

Copiilor le este insuflata circumspectia de la varste fragede, spune Kari Kivinen, directorul unei scoli publice din Helsinki. In clasele primare dau rezultate bune fabulele clasice. Morala din “Corbul si vulpea” lui La Fontaine, apreciaza Kivinen, este valabila si in ceea ce priveste anumiti politicieni din zilele noastre.

In gimnaziu se pune un accent puternic pe gandirea critica.

La orele de matematica, de exemplu, elevii invata cat de usor pot fi manipulate statisticile. La orele de arta pot vedea cat de usor poate fi distorsionat mesajul unei imagini, la cele de istorie analizeaza cele mai notabile campanii de propaganda, in timp ce profesorii de limba finlandeza le arata in cate feluri pot fi utilizate cuvintele pentru a deruta, a induce in eroare si a insela.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională