Revista presei

31 ianuarie 2019

REMINDER: Eveniment la UVT, astăzi: Thierry Wolton – O istorie mondială a comunismului

La invitația Editurii Humanitas și a Institutului Francez din Timișoara, cunoscutul jurnalist și scriitor francez Thierry Wolton se va afla în România în perioada 31 ianuarie–5 februarie pentru dezbateri și întâlniri dedicate primului volumul al trilogiei O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică, a cărui apariție în limba română reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente editoriale ale ultimelor luni.

UVT, Facultatea de Drept: Centru de sprijin împotriva abuzurilor din administrație și justiție, funcțional de acum la Timișoara

Specialiștii în drept, dar și cetățenii simpli, beneficiază la Timișoara de un centru de documentare și asistență în domeniul abuzurilor și neregulilor din administrație și justiție. Acesta funcționează la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara.

Ministrul Educaţiei în contextul epidemiei de gripă: Cursurile se suspendă dacă absenteismul e peste 20%; nu luăm o decizie generală

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat că nu va fi luată o decizie generală de suspendare a cursurilor în contextul epidemiei de gripă, dar a precizat că acolo unde absenteismul este mai mare de 20% şcolile vor fi închise.
Ecaterina Andronescu a declarat, într-o intervenţie la Realitatea TV, că în fiecare zi de acum încolo se va face triajul zilnic în unităţile de învăţământ. În opinia sa, primul “triaj” ar trebui făcut de fiecare părinte dimineaţa şi, în funcţie de starea de sănătate a copilului, să îl ducă sau nu la şcoală.

În 2018, România a avut cel mai mic număr de copii nou-născuți din ultimii 50 de ani

Anul trecut în România s-au născut cei mai puțini copii din ultima jumătate de secol, potrivit datelor oficiale disponibile și a celor obținute de Edupedu.ro. 

Datele statistice oficiale pentru luna decembrie 2018 vor apărea pe data de 11 februarie, potrivit calendarului INS. Ca să putem avea o concluzie asupra întregului an, nu doar pentru primele 11 luni, am apelat la datele nașterilor raportate de sistemul sanitar public. Așa că am obținut, pe surse, informația că în luna decembrie 2018 s-au născut aproximativ 15.500 de copii. Dacă nu cumva acest număr se dublează în maternitățile private, atunci numărul nou-născuților pentru 2018 va fi în jurul valorii de 190.000 – în 2011 s-au născut 196.242 de copii.

 

Studenţii ieşeni de la Psihologie şi-au lansat revistă

Reprezentanţii Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ au anunţat că studenţii înmatriculaţi la această facultate, membri ai Asociaţiei Studenţilor Psihologi şi Pedagogi, au lansat din luna decembrie propria revistă, numită Revista ASPP. 

Aceasta apare pentru moment online, prima apariţie fiind de Crăciun, şi care are ca scop, conform reprezentanţilor, abordarea de subiecte din viaţa comunităţii academice menite să scoată în evidenţă diferite aspecte ale studenţiei la prima universitate din România, având şi articole dedicate cercetării ştiinţifice. Primul număr a avut 38 de pagini şi a prezentat următoarele subiecte: Tehnici de învăţare eficientă, Testul «triadă» nevrotic al lui Karen Horney, un interviu cu asist.dr. Radu-Mihail Robotă, o prezentare a diferitelor proiecte ale asociaţiei, diverse poveşti amuzante din cămin şi istorisiri din partea foştilor studenţi. 

O carte pe zi: "Ce este educaţia financiară… de fapt? ", de Robert T. Kiyosaki şi Tom Wheelwright

Robert T. Kiyosaki, un american de origine japoneză, născut şi crescut în Hawaii, a ajuns faimos după ce a publicat “Tată bogat, tată sărac”, cartea numărul 1 despre finanţele personale din toate timpurile. Era şi prima carte din istorie despre finanţele personale. Cartea a contestat şi a schimbat felul în care zeci de milioane de oameni din toată lumea înţeleg banii. Cu o perspectivă despre bani şi despre investiţii care contrazice adesea gândirea convenţională, autorul şi-a câştigat reputaţia internaţională comunicând onest, ireverenţios şi curajos – şi devenind, astfel, un susţinător pasionat şi explicit al educaţiei financiare.

Biografia unei supravieţuitoare a Holocaustului, desemnată câştigătoare a premiului Costa Book of the Year

O cartea despre o tânără evreică, care a fost adăpostită de bunicii autorului Bart van Es în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost desemnată câştigătoare a premiului Costa Book of the Year, potrivit BBC.

Profesorul de la Oxford Bart van Es a primit premiul în valoarea de 30.000 de lire sterline pentru volumul “The Cut Out Girl”. 

El a redat povestea fetei olandeze care a fost salvată la vârsta de 9 ani de bunicii lui, înainte ca părinţii ei să fie trimişi în lagărul de la Auschwitz.

Acea fată a fost Lien de Jong, acum în vârstă de 85 de ani, prezentă, alături de autor, la ceremonia de marţi, de la Londra. 

Juriul – condus de jurnalista BBC News Sophie Raworth – a descris cartea drept “senzaţională şi captivantă – bijuteria ascunsă a anului”. 

 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională