Revista presei

31 martie 2020

Antrenamente fizice online oferite de Facultatea de Educație Fizică și Sport a UVT

În această perioadă, dominată de constrângerile și limitările izolării la domiciliu, Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest din Timișoara îi invită pe cei interesați de sport la antrenamente fizice, desfășurate prin îndrumare online.

Începând din această săptămână, pe canalul de videosharing www.youtube.com al FEFS se află mai multe filme demonstrative de aerobic, dar și de gimnastică medicală sau alte sporturi, anunță reprezentanții UVT. Pe acest canal sunt deja disponibile trei filme demonstrative cu exerciții de aerobic, unul de gimnastică medicală și unul de înot aplicativ și vâslit.

Suplimentar, săptămâna aceasta echipa de specialiști în educație fizică de la FEFS a UVT va propune noi ghiduri video pentru antrenamente fizice desfășurate prin îndrumare online, care presupun exerciții ce pot fi coordonate de la distanță. „«Doza de sport» promite un plus de îndrumare profesională pentru întreținerea fizică atât de necesară în această perioadă”, transmit reprezenanții Facultății de Educație Fizică și Sport a UVT.

„Așa cum v-a obișnuit, Universitatea de Vest din Timișoara oferă comunității sale academice și celei studențești servicii adaptate și la zi, dar deschise și spre publicul larg. Încercăm să fim permanent adaptați la condițiile sociale și economice cotidiene, iar acum, în perioada aplicării limitărilor impuse de Starea de Urgență, când suntem cu toții izolați la casele noastre, un plus de îndrumare pentru exerciții fizice nu poate să fie decât binevenit”, transmite prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Exercițiile fizice în timpul izolării întăresc sistemul imunitar. Câtă mișcare trebui să facem

O echipă de specialişti de la Universitatea din Bath a concluzionat că practicarea exerciţiilor fizice în perioada în care se urmează îndrumările privind distanţarea socială are un ”efect extrem de pozitiv” asupra sănătăţii şi stării de bine.

Analiza cercetătorilor a relevat că exerciţiile fizice pot ajuta sistemul imunitar sa facă faţă agenţilor patogeni, precum şi la încetinirea modificărilor care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Echipa recomandă 150 de minute de exerciţii aerobice de intensitate moderată – precum mersul pe jos, alergarea sau mersul pe bicicletă – pe săptămână.

Persoanele a căror capacitate de efectuare a exerciţiilor fizice este limitată din cauza stării de sănătate sau a unui handicap ar trebui să se mişte mai mult şi să nu uite că ”orice este mai bun decât nimic”, au subliniat cercetătorii.

Ei au adăugat de asemenea că exerciţiile de rezistenţă au beneficii clare pentru menţinerea muşchilor, ceea ce ajută totodată la mişcare.

”Cercetările noastre au ajuns la concluzia că există dovezi foarte limitate conform cărora exerciţiile fizice ar creşte în mod direct riscul de infectare cu virusuri.

În contextul coronavirusului şi a stărilor în care ne regăsim astăzi, cea mai importantă consideraţie este reducerea expunerii la alte persoane care ar putea fi purtătoare ale virusurilor.

Însă, oamenii nu ar trebui să treacă cu vederea importanţa de a rămâne în formă, activi şi sănătoşi în această perioadă”, a declarat doctor James Turner de la Departamentul pentru Sănătate al Universităţii din Bath.

Ce pot face părinții cu copiii care stau acasă în era distanțării sociale? – cercetătorul Dacian Dolean

Până acum unii părinți au început să-și dea seama că nu pot să țină copilul la infinit în fața televizorului, computerului sau telefonului. Unii abia acum încep să observe că deși îi oferă copilului toată libertatea pe care și-o dorește, în final acesta se va plânge că este plictisit. De ce apare acest fenomen? Ce putem face? Mai jos am să descriu cinci principii de bază care ar putea să ajute părinții la stabilirea orarului copiilor din învățământul primar în această perioadă și am să ofer un model de orar zilnic.

Principiul 1: Rutina

Tradițional, în pedagogia românească rutina este pusă în antiteză cu creativitatea și are o conotație negativă. Cu toate acestea, rutina are un rol crucial în educația copiilor. La școală, rutina este esențială în managementul clasei de elevi (și dacă s-ar înțelege mai bine și accentua pe acest lucru în cursurile de pregătire a profesorilor, poate problemele de disciplină de la clasă ar fi mai puțin numeroase). De exemplu, dacă un profesor și-a format o rutină (ex. zilnic tema de casă va fi scrisă pe tablă în același loc, iar elevii vor ști că au terminat cursurile doar după ce își copiază tema în caiete), acesta nu va trebui să le mai spună elevilor în luna ianuarie să își scrie tema în caiete, pentru că aceștia au intrat deja în rutină și o vor face automat. La fel și acasă, rutina are o funcție esențială pentru sănătatea mintală a copiilor (dar și a părinților). De exemplu, dacă părintele stabilește o rutină pe care o implementează cu consecvență (ex. să citească o poveste cu copilul seara înainte de culcare), după ceva vreme copilul va implementa rutina fără ca părintele să îi mai spună ce să facă (ex. își va aștepta singur părintele cu cartea în pat). Rutina creează un mediu predictibil (care dezvoltă sentimentul de siguranță), iar în zilele acestea copii au nevoie de predictibilitate mai mult decât oricând.

Anisie, scrisoare către dascăli: Trebuie să sprijinim echilibrul emoţional al elevilor şi părinţilor

Ministrul Educaţiei şi Cercetării a transmis cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, luni, o scrisoare deschisă în care a evidenţiat importanţa contribuţiei acestora la menţinerea echilibrului emoţional al elevilor, al părinţilor şi, nu în ultimul rând, al întregii societăţi.

Monica Anisie a subliniat importanţa creării de contexte educaţionale prin orice mijloace de comunicare, motivându-i pe elevi să rămână conectaţi la educaţie, conform unui comunicat de presă remis Adevărul. Totodată, Anisie a asigurat cadrele didactice că la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării se lucrează la scenarii care să compenseze efectele acestei crize, efecte care vizează atât elevii, cât şi cadrele didactice. Măsurile adoptate vor fi comunicate oficial şi vor avea în vedere ca elevii să nu sufere şi să nu piardă de pe urma acestei suspendări a cursurilor.

ANALIZĂ ECONOMICĂ - Ionuț Dumitru / Criza coronavirus – implicatii si solutii la nivel economic

Criza generata de coronavirus are implicatii majore cel putin pe doua paliere – unul al sanatatii publice si unul economic. Evident ca intre cele doua paliere sunt interconditionari reciproce.

Urgenta imediata si prioritatea zero este sanatatatea populatiei, adica salvarea cat mai multor vieti, minimizarea numarului de decese. Pe acest subiect trebuie lasati specialistii in acest domeniu sa se pronunte cu privire la strategiile de urmat.

 

 

Resurse online propuse de Comisia Europeană în sprijinul elevilor și profesorilor afectați de închiderea școlilor

Comisia Europeană a publicat o serie de resurse de învățare online, dedicate elevilor și profesorilor care trebuie să continue procesul educațional în perioada în care, forțați de epidemia Covid-19, sunt obliați să stea acasă. Resursele publicate de Comisie pe o pagină dedicată urmăresc trei obiective: să asigure legătura între cadrele didactice și elevi la distanță, să ofere medii de lucru și informații care nu sunt la îndemână în orice casă sau instituție, să sprijine dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice.

Platforma UE dedicată învățământului preuniversitar, School Education Gateway, o colecție online de materiale de predare și oportunități de instruire ce include:

 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională