Revista presei

30 ianuarie 2020

Timișoara, în top trei cele mai sigure orașe din Europa de Est. Stăm mai prost la calitatea aerului

Timișoara este al treilea cel mai sigur oraș din Europa de Est, după Cluj și Brașov. O spun datele făcute publice de Numbeo, baza internațională de date statistice. Stăm însă mai prost la capitolul poluare.

Topul celor mai sigure orașe din Europa de Est este ocupat de orașe din România. Este vorba despre Cluj-Napoca, Brașov și Timișoara. Cifrele sunt furnizate de Numbeo, baza internațională de date statistice. Clujul are o rată de siguranță de peste 80 de procente și este pe locul 14 în topul celor mai sigure orașe din lume, cu o rată a criminalității scăzută. Este urmat de Brașov, pe poziția 27, iar Timișoara ocupă locul 36, cu o rată a criminalității de aproximativ 23 de procente. Cele mai sigure orașe la nivel mondial sunt Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite, Doha din Qatar și Taipei din Taiwan.

Rata de siguranță este calculată în funcție de numărul de infracțiuni și contravenții comise în zona vizată. Statistica cuprinde 374 de orașe din lume, iar cele mai periculoase dintre acestea sunt Caracas din Venezuela, Port Moresby din Papua Noua Guinee și Pietermaritzburg din Africa de Sud.

Cifrele prezentate de Numbeo nu ne mai avantajează la fel de mult atunci când vorbim de calitatea mediului în care trăim. Statistica cuprinde 316 orașe din lume, iar Timișoara se află pe locul 165. Înaintea ei sunt, ca și în topul siguranței, Brașovul și Clujul. Pe pozițiile 51 și 103. Cele mai poluate orașe la nivel internațional sunt Kathmandu din Nepal, Dhaka din Bangladesh și Beirut din Liban.

La UVT începe pregătirea pentru examenul de Bacalaureat 2020

În spiritul tradiției UVT, de a oferi sprijin în pregătirea elevilor de clasa a XII-a pentru examenul de Bacalaureat, comunitatea academică îi invită pe elevi la activitățile didactice de pregătire specializată.

Programul de pregătire va fi organizat săptămânal, în zilele de sâmbătă, pe întreaga perioadă a intervalului 1 februarie – 30 mai, după orarul de mai jos, structurat tocmai pentru a le permite elevilor să participe la orele de studiu și exerciții organizate pentru toate disciplinele examenului de Bacalaureat:

– între orele 9:00 și 10:30 – limba și literatura română;

– între orele 10:45 și 12:15 – matematică și istorie;

– între orele 12:30 și 14:00 – disciplinele aferente probei nr. 3 de la examenul de Bacalaureat (geografie, logică și argumentare, psihologie, economie, sociologie, filosofie, fizică, chimie, biologie, informatică).

Cursurile se vor desfășura în săli din sediul central UVT (bd. Vasile Pârvan nr. 4).

Elevii care doresc sa participe la pregătirea BAC-ului în programul de la UVT vor avea la dispoziție un link ce le va permite înscrierea și accesul la programul de pregatire, pe site-ul https://www.uvt.ro/ro/.

Pentru informații și alte detalii, elevii au la dispozitie adresa de mail: pregatirebac@e-uvt.ro sau numărul de telefon: 0256-592-696 (disponibil de luni până vineri, în intervalulul orar 10-14), cât și pe pagina oficială de Facebook https://www.facebook.com/uvtromania/.

Cele 4 faze pentru reformarea profesiei didactice până în 2030, propuse de OECD la solicitarea Președintelui Iohannis

”Aspirațiile României de a îmbunătăți rezultatele procesului educațional și de a dezvolta o abordare axată pe competențe și centrată pe elevi depind, într-o mare măsură, de cadrele didactice”, susține Administrația Prezidențială în documentul de politici publice numărul 1, produs prin contractarea OECD cu finanțarea Comisiei Europene. Acest document prevede 4 faze prin care, până în anul 2030, va avea loc o „profesionalizare a profesiei didactice”.

În aceasta propunere de politică publică se regăsește o schemă a etapelor propuse pentru implementarea măsurilor de reformare a carierei didactice. Aceste etape sunt:

Etapa 1 – Autoritățile, mediul de afaceri, specialiștii trebuie să definească toate competențele esențiale pentru un profesor și care sunt căile prin care această carieră poate fi obținută. Asta include „agenții financiare” care să ofere suport material, finanțare pentru a avea resurse suficiente.

Etapa a 2-a – Pilotarea și validarea cadrului de competențe profesionale ale profesorilor.

Etapa a 3-a – Lansarea noilor planuri prin dezvoltarea unor campanii care să le facă cunoscute.

Etapa a 4-a – Revizuirea și actualizarea competențelor profesorilor

Seară japoneză la Librăria timişoreană Humanitas

Librăria timişoreană Humanitas de pe strada Eugeniu de Savoya găzduieşte în 30 ianuarie, de la ora 18.00, o seară japoneză prilejuită de lansarea volumului „O dimineaţă de iubire pură” de controversatul dar extrem de interesantul scriitor Yukio Mishima, care s-a sinucis în urmă cu 50 de ani prin metoda tradiţională „seppuku”. Volumul a apărut recent  la editura Humanitas Fiction, în colecţia „Raftul Denisei” coordonată de Denisa Comănescu. Cele şapte povestiri reunite în volum sunt miniaturi în care e concentrată întreaga complexitate a stilului şi viziunii lui Mishima desre iubiri fără noroc, relaţii sordide cu personaje care sfidează orice morală şi victime nevinovate, o lume imaginată de scriitor în care nimic nu este banal şi nimeni nu poate spera la un final fericit.

La acest eveniment vor fi prezenţi filologul Dana Percec, decan al Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, şi fotograful Florin Ianăş, preşedinte al asociaţiei culturale Yamato. Cea de-a doua parte a întâlnirii va fi dedicată unor discuţii despre „seppuku”, ritualul de sinucidere al vechilor samurai prin spintecarea abdomenului cu pumnalul sau cu sabia, o practică abolită încă din 1868.

Problema transportului elevilor rămâne nerezolvată până când serviciile de transport nu vor redeveni publice

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. Agerpres relatează că surse din cadrul Curții susțin că CCR a admis sesizarea “pentru că nu sunt îndeplinite cele patru condiţii stabilite prin decizii ale forului constituţional pentru utilizarea asumării răspunderii şi s-a avut în vedere că erau legi în Parlament, pe acest subiect, în faza de finalizare”.

În sesizarea PSD se arată că proiectul de aprobare a OUG 51/2019 se află în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Acest proiect propune eliminarea transportului rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se va desfăşura în regim comercial, cu respectarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere.

DEZBATEREA DE JOI, LA UVT - A trăi în epoca urgențelor climatice

Tema acestei ediții pune în discuție problema echilibrelor ecologice și a relației dintre om și lume. Aceasta invită la dezbatere pornind de la întrebările pe care le ridică mutațiile tehnologice și apariția inteligenței artificiale. „Să fii viu!” înseamnă și să acționezi, să-ți iei angajamente, să dai sens acțiunilor și existenței.

La Timișoara, ne întrebăm ce înseamnă să fii viu în epoca urgenței climatice.  După o conferință privind schimbările climatice (COP 25) prezentată ca foarte dezamăgitoare, cum stăm cu măsurile luate în numele urgenței climatice?

De la Paris la București și în alte peste 100 de orașe din lume, marile subiecte ale vremurilor în care trăim sunt dezbătute în locuri de cultură și de știință, în ultima joi a lunii ianuarie!

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională