Revista presei

3 august 2020

3 august - Ziua Timișoarei

Si anul acesta municipalitatea a pregatit un program care marcheaza aniversarea a 101 de la instaurarea administratiei romanesti in Timisoara, astfel ca intre 30 iulie si 3 august vor avea loc o serie de evenimente.

Avand insa in vedere restrictiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus, toate activitatilor vor fi organizate cu un numar limitat de participanti si cu respectarea tuturor regulilor.

Iata programul zilei de 3 august:

Ora 9, Piața Petru Maior- Depunere de coroane la monumentul comemorativ consacrat colonelului Virgil Economu
-10:30 Piața Unirii Ceremonial militar – religios- 101 ani de la intrarea trupelor române conduse de colonelul Virgil Economu și instalarea administrației românești în Timișoara
Ora 18, Galeria Bastion, corp D, Verniajul expoziției “Ziua Timișoarei” a Asociației ,, Romul Ladea”
Ora 19, Piața Libertății – Premierea concursului de artă fotografică ”Timișoara Vibes”
Ora 19:15 Festivalul ,”Blues pentru Timișoara” : Jazz a la Jais, Bega Blues Band & Cristina Bălan, Sir Blues Vali Racilă, Rareș Totu’s Midnight Sun
Ora 20, Piața Unirii – premierea concursului de arte vizuale ”Art United” și concerte- muzică clasică, jazz și muzică ambientală

Evenimentele vor fi transmise live si pe pagina ,”Evenimente Primăria Timisoara” și tot pe această pagină se pot înscrie cei ce doresc să participe la evenimente, în limita locurilor disponibile.

 

UVT are peste 4.500 de noi studenți. Note foarte mari la admitere

Peste 4.500 de noi studenți la Universitatea de Vest, după sesiunea de admitere din vară. Pe locurile bugetate s-a intrat cu medii foarte mari, în unele specialități de peste 9.60. Mai urmează o sesiune, în toamnă.Până la finalul perioadei de admitere s-au înregistrat peste 8.500 de înscrieri la programele de licență, față de 6.000 anul trecut. La masterate au fost peste 1.500 de înscrieri, tot în creștere față de anul anterior. În bilanț nu sunt cuprinși candidații admiși la programele de master ale Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor, Facultății de Drept și Facultății de Educație Fizică și Sport. Aici, procedurile de admitere se vor încheia în sesiunea de toamnă.Cele 11 facultăți ale UVT oferă 75 de programe de studii universitare de licență și peste 80 de programe de studii universitare de masterat, din 34 de domenii de studii universitare diferite, precum și studii doctorale în 22 domenii. Cei mai mulți candidați admiși sunt la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, cu aproape 850 de noi studenți. La Matematică și Informatică sunt aproape 600 de candidați, la Facultatea de Sociologie și Psihologie, cam tot așa, iar la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării sunt aproape 300.
 
„Datele intermediare cu privire la numărul înscrierilor din acest an confirmă că am reușit pe deplin ce ne-am propus. Numărul de înscrieri este semnificativ, în condițiile scăderii permanente a cifrelor de școlarizare din învățământul preuniversitar. Avem porți deschise online, în continuare, și în sesiunea de admitere din septembrie. Va urma o vară foarte aglomerată pentru UVT, în care ne vom pregăti pentru buna desfășurare a viitorului an universitar”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
 

MESAJUL DE DESCHIDERE A REȚELEI UNIVERSITARE „Universitatea Europeană UNITA”, formată din Universidade de Beira Interior, Universidad de Zaragoza, Université de Pau et des Pays de l’Adour, Université Savoie Mont Blanc, Università di Torino și Universitatea de Vest din Timișoara

Universitatea Europeană UNITA, care a fost selectată pentru finanțare de către Comisia Europeană în luna iulie 2020, reprezintă o alianță de șase universități comprehensive de cercetare și educație, din cinci țări de mărimi și cu traiectorii diferite: de la vest la est, Universidade de Beira Interior, Universidad de Zaragoza, Université de Pau et des Pays de l’Adour, Université Savoie Mont Blanc, Università di Torino și Universitatea de Vest din Timișoara. Universitatea europeană UNITA își propune să testeze un nou model de predare colaborativă și intergată, aplicând pedagogii și strategii de cercetare inovative, în vederea elaborării și implementării de soluții creative pentru o dezvoltare regională durabilă. UNITA nu se rezumă doar colaborări în mediul academic, ci este susținută de sectorul socio-economic, autorități publice, organizații civile, care acționează ca parteneri asociați.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Aderând la UNITA, contribuim la dezvoltarea unei noi idei, cea de universitatea europeană. Aceasta se remarcă prin munca depusă pentru mobilitatea sustenabilă și incluziunea teritoriilor montane și de graniță”.

ECONOMIE - Redresarea economică a Europei Centrale, paralizată de industria auto

Industria auto, mult timp un motor de creştere al Europei Centrale, va fi probabil unul dintre principalele obstacole în calea eforturilor regiunii de a se redresa anul acesta, în urma impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arată într-o analiză Reuters, transmite Agerpres.

După căderea comunismului în urmă cu trei decenii, producătorii auto străini au investit semnificativ în regiune, profitând de forţa de muncă ieftină şi eficientă. Sectorul auto a devenit o importantă sursă de investiţii străine, de locuri de muncă şi de creştere economică.

Dar producţia auto a fost afectată în urma opririi fabricilor, în perioada măsurilor de izolare impuse pentru a ţine sub control răspândirea epidemiei, iar multe unităţi încă nu lucrează la capacitate maximă, astfel încât analiştii se aşteaptă ca industria auto să fie mai afectată de pandemie decât alte sectoare din Europa Centrală.

Acestea sunt veşti proaste pentru Cehia, Ungaria şi Slovacia, care sunt în mod special dependente de industria auto.

 

ANTREPRENORIAT - Radu Ionescu, fondator SecurifAI, la Profit TV: Tinerii din universități schimbă antreprenoriatul românesc

Radu Ionescu, fondator SecurifAI, la Profit TV: Tehnologie de analiză video bazată pe inteligența artificială. Tinerii din universități schimbă antreprenoriatul românesc.
“Antreprenor de România” este un proiect media și de educație antreprenorială care identifică soluțiile pentru dezvoltarea ecosistemului antreprenorial românesc. Prin conceptul emisiunii “Antreprenor de România”, publicul descoperă cum să gândească și să acționeze ca un antreprenor, direct de la fondatorii companiilor românești. Claudiu Vrînceanu descrie, pe baza studiilor de caz, procesele, strategia și tacticile din culisele afacerilor lansate de fondatorii români, invitații emisiunii “Antreprenor de România”.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/antreprenor-de-romania/video-radu-ionescu-fondator-securifai-la-profit-tv-tinerii-din-universitati-schimba-antreprenoriatul-romanesc-19213876

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

FONDURI UE – Pe ce se duce miliardul de euro / Forma finală a celor 3 scheme de finanțare pentru IMM-uri

Guvernul a aprobat vineri trei scheme de ajutor de stat care prevăd acordarea de granturi în valoare totală de un miliard de euro pentru IMM-uri și microîntreprinderi, sumele fiind destinate finanțării capitalului de lucru, dar și investițiilor din acest sector.

Sumele vor fi decontate de la Bruxelles, în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014 –2020.

Cele trei scheme de stat vizează:

  • microgranturi de 2.000 de lei pentru microîntreprinderi – 100 de milioane de euro;
  • granturi de până la 150.000 de euro pentru companiile a căror activitate a fost direct afectată de pandemia Covid-19 și de restricțiile impuse de autorități – 350 de milioane de euro;
  • granturi pentru investiții de până la 200.000 de euro – 550 de milioane de euro.

În România există în jur de 723.595 de IMM-uri, dintre care 666.356 microîntreprinderi, 48.230 companii mici și 9.009 întreprinderi mijlocii, care angajează peste 2,5 milioane de persoane, se arată în OUG.

Necesitatea măsurilor este explicată, printre altele, de faptul că ”o parte din IMM-uri au nevoie de grant pentru capital de lucru necesar pentru plata datoriilor curente, constituirea stocurilor de materie primă, mărfuri, materiale consumabile, dar și pentru achiziționarea echipamentelor de protecție medicală necesare propriilor salariați, iar în lipsa capitalului de lucru reluarea activității curente va fi dificil de realizat”.

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională