Revista presei

29 noiembrie 2019

Ordinul Palmes académiques, în grad de cavaler, acordat de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, prorectorului UVT Mădălin Bunoiu

În cadrul ceremoniei desfăşurate la Reşedinţa Franţei, ambasadoarea a declarat că distincţia recompensează parcursul universitar al lui Bunoiu, despre care spune că a contribuit la dezvoltarea relaţiilor universitare şi ştiinţifice între Franţa şi România. Ramis a făcut referire şi la ataşamentul lui faţă de legăturile cu comunitatea ştiinţifică franceză.

Ambasadoarea a menţionat că Universitatea de Vest din Timişoara este pe locul patru în clasamentele naţionale ale universităţilor române şi că Bunoiu a contribuit la această reuşită prin dinamismul său.

Ramis a făcut referire şi la cariera de cercetător a lui Bunoiu, unul dintre cei mai buni specialişti în creşterea şi caracterizarea cristalelor. Ea a amintit că Bunoiu a fost recompensat cu nenumărate distincţii, printre care premiul “Constantin Miculescu” al Academiei Române pentru fizică în 2012 şi premiul Asociaţiei române pentru Ştiinţa Materialelor şi Creşterea Cristalelor în 2003.

Ambasadoarea Franţei a afirmat că Bunoiu este în egală măsură “un apărător al francofoniei”, pentru că şi-a susţinut teza de doctorat în cotutelă la Institutul Politehnic din Grenoble în 2003 şi de atunci nu a încetat să se implice în dezvoltarea de parteneriate universitare şi ştiinţifice între Universitatea de Vest din Timişoara şi mari instituţii de cercetare sau de învăţământ superior franceze.

Ramis a menţionat că Asociaţia Membrilor Ordinului Palmes Académiques a fost creată în 1962 şi plasată sub înaltul patronaj al preşedintelui Republicii Franceze şi al ministrului Educaţiei Naţionale. Ea a spus că asociaţia e prezentă pe cinci continente şi că formează mari comunităţi umane şi culturale care reunesc elite intelectuale din lume.

ÎNSCRIE-TE ACUM - Atelier de jurnalism organizat de UNHCR România și UVT

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați și Universitatea de Vest din Timișoara, invită comunitatea de mass-media din România să participe pe data de 5 decembrie la Atelierul Media care va aborda subiecte precum: ”De ce și cum să scriem despre problemele refugiaților și migranților?; Jurnalism de investigație sau bazat pe fapte; Breaking News; Europa deschisă sau Fortăreața Europa?”.

În ultimii ani, criza refugiaților a devenit un subiect foarte des dezbătut în media, de aceea, UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați și Universitatea de Vest din Timișoara au considerat că este esențial să ofere profesioniștilor mass-media oportunitatea de a accesa informații de la prima sursă despre problemele referitoare la refugiați, precum și un dialog deschis cu jurnalistul BBC și scriitorul de renume mondial Nick Thorpe, care va facilita atelierul.

Participarea este gratuită și se va face pe baza de selecție, urmând ca participanții să primească la final un certificat. Doritori pot aplica (aici) sau pe link-ul de mai jos. Pe durata atelierului, participanților le vor fi asigurate masa de prânz și pauzele de cafea. Participanților care nu  locuiesc în Timișoara le va fi asigurată și o noapte sau două de cazare, în funcție de itinerariul fiecăruia. 

Link de înscriere: https://forms.gle/tkaJ9uyzGQhNFC4AA

Mai multe detalii aici: http://bit.ly/UNHCRro

Termenul limită pentru înscriere este data de 01.12.2019 ora 23:59

Informații: Ștefan Lorinț (lorints@unhcr.org)

ASTĂZI, LA UVT - #DiasporaGuestLectures

Seria de conferințe #DiasporaGuestLectures continuă cu un nou workshop ce își propune să treacă în revistă mai multe aspecte ale consolidării economiei europene din ultimii 10 ani.

Dr. Larisa Dragomir, alumnus #UVT, aduce în discuție caracteristicile proiectului Uniunii Bancare și problemele din sectorul bancar, având la bază evenimentele financiare din 2008-2009. 

Institutul Francez și Universitatea de Vest din Timișoara au ales să marcheze cei 30 de ani de la Revoluția Română din 1989 și de la căderea Cortinei de Fier

Institutul Francez și Universitatea de Vest din Timișoara au ales să marcheze cei 30 de ani de la Revoluția Română din 1989 și de la căderea Cortinei de Fier, cu două evenimente care vor trata subiecte precum evoluția meseriei de jurnalist din 1989 până astăzi, în România și în Franța sau cum s-au văzut ultimii ani de comunism din România în presa franceză.

În prima săptămână la lunii decembrie, Institutul Francez și Universitatea de Vest din Timișoara ne propun două evenimente, o prezentare de carte și o dezbatere cu participanți români și francezi, care vor trata cei treizeci de ani de la Revoluția Română și de la căderea Cortinei de Fier. Vor fi puse în discuție subiecte precum „cum s-au oglindit în presa franceză ultimii ani ai comunismului din România? Cum a evoluat meseria de jurnalist din 1989 până astăzi, în România și în Franța, luând în considerare apariția rețelelor de socializare, creșterea libertății de exprimare și apariția «fake news»-urilor?”.

 

STATISTICI NAȚIONALE - Populaţia României va scădea cu peste 5,8 milioane şi va ajunge la 13 milioane de locuitori în anul 2060 – proiecţie a Institutului Naţional de Statistică

Populaţia rezidentă a României este proiectată să scadă, în varianta de bază, de la 19,5 milioane de locuitori, cât era în anul 2018, până 13,7 milioane de locuitori în anul 2060, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Astfel, potrivit proiecţiei, scăderea între 2018 şi 2060 ar fi de circa 5,8 milioane de locuitori.

În perioada 2007-2018 populaţia rezidentă totală a scăzut an de an, într-un ritm mediu anual de 0,6%, potrivit studiului. În total scăderea a fost de 1,41 milioane persoane. Evoluţia descendentă nu este surprinzătoare, toate informaţiile asupra mişcării naturale şi migratorii din ultimii 12 ani arătând un declin bine instalat, arată autorii.

Ponderea populaţiei rezidente de 15-24 ani, în totalul populaţiei rezidente, a scăzut de la 14,0% (2007) la 10,6% (2018), iar cea a persoanelor de 25-34 ani de la 15,4% (2007) la 12,8% (2018), în timp ce segmentele de 40-44 ani, 45-49 ani şi 60-64 ani ale populaţiei în vârstă de muncă au înregistrat ponderi mai ridicate în anul 2018, faţă de anul 2012, potrivit cercetării.

Aşa că autorii au calculat mai multe scenarii de scădere a populaţiei, iar în varianta medie de proiectare populaţia ar urma să scadă până în anul 2060 cu cu 29,6%, adică peste 5,8 milioane de locuitori. Concret, în anul 2060 am avea o populaţie de 13,7 milioane locuitori.

PORTRET ONLINE, DIASPORA CULTURALĂ - Cătălin Dorian Florescu, scriitor român în Elveția

Cătălin Dorian Florescu este scriitor elvețian de origine română. A fugit din România împreună cu părinții, în 1982. Avea 15 ani. A lăsat în spate o întreagă lume. S-a stabilit la Zürich, a învățat limba germană și a devenit scriitor.

Un scriitor cu un fix: fiecare roman al său este despre oameni care pleacă. Mai precis, oameni care nu-și găsesc locul. O colecție de povestiri tradusă și lansată recent în România – În buricul pământului – chestionează aceeași obsesie.

L-am întrebat despre plecarea sa din România. Și-a amintit, în timpul dialogului nostru, un detaliu care mi s-a părut esențial: în 1982, era imposibil pentru un român să-și închipuie căderea comunismului.

Fugeai din România fără să te uiți în spate și fără posibilitatea să te mai întorci. Știai că pleci definitiv.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională