Revista presei

27 martie 2019

TM NEWS / Ultimele două zile pentru înscrierile elevilor la concursul organizat de UVT:SUNYS I Spark for Urban Nature by Young Spirits

Perioada de înscriere a elevilor care doresc să participe la concursul SUNYS se va încheia în data de 28.03.2019.

Proiectul “Spark for Urban Nature by Young Spirits (SUNYS)” este organizat de către
Universitatea de Vest din Timișoara, prin implicarea Facultății de Sociologie și Psihologie,
Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor, Minds Hub și ASPST alături de sponsori precum Continental Tires, Sustainalytics, Fundația Autonom, dar și ONG-uri precum Eco Club Timișoara și EcoStuff.

Concursul SUNYS reprezintă un program de învațare și dezvoltare destinat elevilor de clasa a XI-a si a XII-a, de la orice instituție de învățamânt liceal din orașul Timișoara. Aspectul formativ al acestui program este asigurat prin sesiuni de învățare, derulate pe parcursul a cinci zile consecutive, susținute de experți în subiecte precum sustenabilitate, concept de produs, storytelling sau marketing digital. Susținem și dezvoltarea de competențe transversale, precum capacitatea de comunicare, lucrul în echipă și luarea deciziilor. Acestui program nu-i lipsesc nici elementele de competiție, asigurate prin crearea, în echipe formate din cinci elevi, a unui produs creativ de conștientizare pe o temă referitoare la rolul naturii în orașe, și promovarea acestuia în mediile de socializare. Produsele de conștientizare realizate de către echipele de elevi vor fi prezentate și apoi apreciate de către comisia de evaluare, specialiști din cadrul instituțiilor partenere în organizarea concursului, precum și reprezentanți ai mediului academic. Cele mai bune produse de conștientizare vor fi recompensate prin premii oferite de către sponsorii acestui program.

TM NEWS / Mâine, Simona Miculescu va fi distinsă cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara

Simona Miculescu, reprezentant al Secretarului General al ONU şi Director al Biroului ONU din Belgrad, va fi distinsă pe 28 martie 2019 cu titlul onorific de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum de către Universitatea de Vest din Timișoara.

Distincţia reprezintă o recunoaştere a contribuţiilor sale semnificative în lumea diplomației, la promovarea culturii și valorilor românești în lume și modul în care Universitatea de Vest din Timișoara alege să prețuiască aportul său în apărarea principalelor obiective ale Organizației Națiunilor Unite: asigurarea păcii mondiale, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional.

Acordarea titlului Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum reprezintă, totodată, şi modul în care Universitatea de Vest din Timişoara onorează importanţa aparte a rolului diplomaților români, inclusiv și mai ales al femeilor din această profesie, în promovarea valorilor românești și universale.

De-a lungul carierei, ambasadorului Miculescu i s-au conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler acordat de Preşedintele României (2002), Ordinul Rio Branco în grad de Comandor acordat de Preşedintele Republicii Federative a Braziliei (2002), Ordinul Naţional Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Înalt Oficial acordat de Preşedintele Republicii Italiene (2004) şi Ordinul Naţional Meritul Diplomatic în grad de Cavaler acordat de Preşedintele României (2007).

TM NEWS / Maraton teatral. Studenții din Timișoara stau pe scenă 24 de ore

De Ziua Internaţională a Teatrului, Teatrul Studenţesc Thespis al Casei de Cultură a Studenţilor din Timișoara organizează festivalul „24 de ore de teatru”, un eveniment – maraton cu tradiție.

TM NEWS / Sute de titluri la preţuri speciale, noi apariţii şi bestseller-uri, oferta Humanitas la Bookfest Timișoara

Editurile Humanitas şi Humanitas Fiction îşi vor întâmpina cititorii, la Bookfest Timişoara, cu peste 800 de titluri de carte, la preţuri speciale, cu cele mai noi apariţii, cu bestseller-urile ultimelor luni și cu nouă evenimente la care vor fi prezenţi, printre alţii, Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Tatiana Niculescu şi Radu Paraschivescu.

Mai mult de 800 de titluri de carte, la preţuri speciale, unde sunt incluse şi cele mai noi apariţii, şi bestseller-urile ultimelor luni, reprezintă oferta cu care Editurile Humanitas şi Humanitas Fiction vin la Bookfest Timişoara. Totodată, sunt anunţate nouă evenimente – lansări de carte, lecturi în avanpremieră, dezbateri și sesiuni de autografe –, care vor fi pentru public prilej de întâlnire cu Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Tatiana Niculescu, Lidia Bodea, Radu Paraschivescu, Alexandra Mercescu, Raluca Bercea, Pierre Legrand, Florentin Țuca, Alex Oravițan, Robert Serban, Marcel Tolcea, pr. Constantin Jinga, Claudiu T. Arieșan, Smaranda Vultur, Vasile Docea, Vasile Popovici și Gabriela Glăvan.

ANTREPRENORIAT / Business-urile pentru pasionatii de miscare se dezvolta. Maryon, o afacere care a inceput in 2015, este un exemplu de business romanesc care incurajeaza sportul si miscarea

Marius Ionescu este co-fondator Maryon. Absolvent al Facultatii de Management in cadrul ASE din Bucuresti, a fost pasionat de antreprenoriat inca din anii studentiei. “Mi-am hranit apetitul antreprenorial in ONG-ul Business Club. Stiam exact ca vreau sa urmez calea antreprenoriatului si am cautat cat mai multe contexte de invatare”, spune el.

Afacerea a pornit-o in 2015, pana atunci testand mai multe idei pe nisa aceasta. El recunoaste ca este un business dificil, inclusiv la nivel logistic – ai nevoie de un spatiu mult mai mare pentru a afisa produsele, este sezonier, iar acest lucru poate afecta cash-flow-ul destul de mult.

“Mai mult, este un domeniu destul de tehnic, iar asta vine la pachet cu consilierea si educarea clientului. O vanzare poate sa dureze putin mai mult decat in alte domenii, si necesita mai multe resurse”, detaliaza el cateva dintre provocarile business-ului de biciclete, trotinete si accesorii.

EDUCAȚIE / Metode si materiale didactice oferite de Comisia Europeană

Comisia Europeana ajuta statele membre sa dezvolte metodele de predare si ofera resurse pentru personalul didactic. Orice profesor poate avea acces la resursele oferite, cu doar un click.

Fiecare stat membru isi dezvolta propriul sistem educational, cu propriile metode de predare. UE, in schimb, sprijina activitatile nationale de interes comun.
 
Comisia Europeana a creat cateva platforme cu materiale didactice pe care profesorii si alte persoane care lucreaza in invatamant pot distribui propriile materiale si resurse.
 
Platformele educationale pentru scoli
 
  • eTwinning este o platforma pentru cadrele didactice din scoli. Ea contine oportunitati de dezvoltare profesionala si proiecte educationale create de comunitatea eTwinning.
     
  • School Education Gateway este o comunitate on-line pentru invatamantul scolar. Contine materiale didactice si tutoriale care pot fi folosite direct la clasa.

CĂRȚI / "Ilie Stepan în dialog cu Mircea Mihăieş"

“I-aş sfătui pe tineri să aibă verticalitate şi să încerce să discute, dimineaţa, cu ei înşişi. În intimitatea dimineţii. Dacă atunci când te uiţi în oglindă poţi să te priveşti înseamnă că e bine. Trebuie să ştii să renunţi şi să urmezi drumul pe care ţi-l propui” (Ilie Stepan)

DESCRIPITIV / „Capitala“ drogurilor din afara Capitalei

1.455 de dosare care au avut ca obiect infracţiuni de trafic şi deţinere de droguri a întocmit DIICOT Cluj în 2018, pe locul 2 în ţară după Bucureşti, unde au fost înregistrate 6.762 de dosare. La Cluj, numărul de dosare este mai mare de 3,5 ori faţă de anul 2017.    Un minor care a consumat substanţe psihoactive a ajuns o dată la circa două zile la un spital din Cluj-Napoca în 2018. Din statisticile oficiale ale Spitalului de Copii din Cluj-Napoca rezultă că au fost trataţi, în 2018, 158 de minori  (51 la Urgenţe şi 107 la Psihiatrie pediatrică )  

AFIȘ / Un Memorial între două Europe - Conferință Ana Balandiana

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională