Revista presei

27 februarie 2019

Înscrieri în clasa pregătitoare. O școală din Timișoara are 200 de locuri în clasa zero în anul școlar viitor

Ziua de 4 martie este prima în care se fac înscrieri în clasa pregătitoare în Timiș. În cel mai vestic județ al țării sunt disponibile 6.150 de locuri în clasa zero pentru anul școlar care va urma.

n Timiș, cele mai multe clase pregătitoare pentru anul școlar 2019-2020 sunt la Școala Generală nr. 7 Sfânta Maria din Timișoara. Aici sunt disponibile 200 de locuri în opt clase pregătitoare – fiecare clasă are 25 de elevi. 150 de locuri, adică șase clase pregătitoare, sunt disponibile la Școala nr. 30 și la Școala nr. 24.

 

Noi proteste in Educatie. Profesorii poarta banderole tricolore: "nu se mai poate!"

Profesorii protesteaza astazi in mai multe unitati de invatamant din tara. Profesori afiliati Federatiei Spiru Haret, dar si reprezentanti ai personalului nedidactic si auxiliar vor purta banderole in scoli, in semn de protest fata de inechitatile generate de lipsa sporurilor si de grila de salarizare.

Aproape o suta de sindicalisti din toata tara au discutat luni seara cu ministrul Educatiei despre revendicarile pe care le au, insa deocamdata nu s-a ajuns la un numitor comun.
 
Printre solicitarile profesorilor se numara finalizarea pana la sfarsitul lunii martie a celor 3 legi ale educatiei promise de guvernul Dancila si “calcularea corecta a sporurilor si indemnizatiilor la nivelul salariilor in plata”.

Joburile viitorului. Facem o țară de programatori sau de oameni familiarizați cu tehnologia?

Până în anul 2030, mai mult de jumătate din cei 1,8 miliarde de tineri din întreaga lume nu vor avea aptitudinile necesare să se integreze în câmpul muncii, arată un studiu realizat recent de compania Deloitte. Intrați într-un sistem de învățământ încremenit în timp, copiii români trebuie să se adapteze din mers schimbărilor aduse de dezvoltarea tehnologiei. Și să lupte pe cont propriu ca să dobândească abilitățile viitorului.

Marian Cîrlig este profesor de limba română într-un sat din Călărași, iar tehnologia a devenit o parte esențială a muncii sale. Din postura de director de școală, a înțeles că cea mai mare responsabilitate pe care o are sistemul românesc de învățământ este să-i pregătească pe elevi pentru slujbele viitorului. Iar copiii săi folosesc la fiecare oră tabletele și telefoanele.

5 din 10 copii sunt hărţuiţi pe Internet. Care sunt efectele cyberbullying-ului. A fost lansată campania „Dă BLOCK agresivităţii”, realizatî de Organizaţia ”Salvaţi Copiii”

Organizaţia „Salvaţi Copiii” arată că 5 din 10 copii au trecut printr-o situaţie de tip hărţuire în mediul online, un fenomen tot mai frecvent, cu efecte complexe asupra actorilor implicaţi: victimă, agresor şi martor. Elevii, profesorii şi părinţii pot deveni actori activi, într-o iniţiativă desfăşurată la nivel naţional, menită să oprească cyberbullying-ul.

Organizaţia ”Salvaţi Copiii” a lansat iniţiativa “Dă BLOCK agresivităţii! Şi glumele dor. Stop Cyberbullying!”, căreia i s-au alăturat 2.400 de cadre didactice din 726 de şcoli şi peste 46.000 de elevi, părinţi şi specialişti, la nivel naţional.   Cele mai recente studii realizate de către această organizaţie pentru drepturile copiilor, arată că 54% dintre minori au fost victime ale unor comportamente de hărţuire în mediul online (cyberbullying), procentul fiind semnificativ mai ridicat în rândul fetelor dar şi elevilor de liceu.

 

O clasă de învăţământ în sistem dual în domeniul aerospaţial va fi înfiinţată la Bucureşti

Prima clasă de învăţământ în sistem dual în domeniul aerospaţial din Bucureşti va fi înfiinţată în urma semnării unui acord de parteneriat între Colegiul Tehnic de Aeronautică “Henri Coandă” şi ROMAERO.

Astfel, începând cu anul şcolar 2019-2020, elevii care au finalizat clasa a VIII-a şi optează pentru un domeniu tehnic vor putea candida pentru unul dintre cele 14 locuri disponibile în domeniul de pregătire mecanic, calificarea profesională “Lăcătuş construcţii structuri aeronave”.

Potrivit unui comunicat de presă, pe parcursul celor 3 ani de studii elevii vor primi burse lunare, iar pregătirea alături de specialişti cu experienţă îi va ajuta să acumuleze cunoştinţele teoretice şi practice care să le faciliteze obţinerea unui loc de muncă, cu un venit imediat după absolvire.

Discursul urii a crescut în România. Școala, guvernul și biserica sunt principalele instanțe chemate să oprească fenomenul – Studiu IRES-CNCD

Discursul urii a crescut în România în ultimii ani, consideră 65% dintre respondenții la sondajul de opinie privind nivelul discriminării în România realizat de IRES și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). “Școala, guvernul și biserica sunt principalele instanțe care ar trebui să se implice mai mult pentru a opri discursul urii în societate”, spune majoritatea celor chestionați.

Sondajul a fost făcut în perioada 26 noiembrie – 10 decembrie 2018 pe un eșantion de 1.300 de persoane, prin metoda CATI.

Principalele recomandări de combatere a discriminării și a discursului bazat pe ură “ar viza campanii de informare, cursuri speciale la orele de educație civică din școli, un pact transpartinic de reținere de la promovarea discriminării și a discursului urii în spațiul public, precum și modificarea legislației privind pedepsirea discriminării și discursului bazat pe ură”, se arată în concluziile studiului.

Prima căsuţă de lectură, amplasată la Timişoara, la început de martie

Prima căsuţa de lectura vă fi amplasată sâmbătă, 2 martie, la ora 11, în Parcul „Carmen Silva”, din Timişoara, urmând ca ulterior astfel de căsuţe de lectură să fie amplasate în Parcul Botanic, Parcul Rozelor, Parcul Justiţiei şi Parcul Alpinet.

Regulamentul de funcționare al acestor biblioteci stradale în miniatură este foarte simplu și va fi înscris pe fiecare căsuță, explică iniţiatorul proiectului, Alex Dascălu: „Împrumută o carte, iar după ce ai terminat-o de citit, o aduci înapoi! Dacă, totuși, vrei s-o păstrezi, donează o altă carte!”

Acest proiect presupune instalarea și dotarea cu cărți a unor biblioteci stradale în miniatură, la care vor avea acces liber toți doritorii „pasionați de lectură, cărți și de parfumul vechi al paginilor răsfoite pe o bancă la soare sau la umbra unui copac”. Mai exact, explică el, conceptul căsuței de lectură se bazează pe principiul schimbului de cărți (bookcrossing): „Iei o carte, pui alta în loc sau, eventual, o aduci pe prima înapoi.

Definitivat 2019. Modele de teste rezolvate la Limba si Literatura Romana

Examenul de definitivat 2019 se apropie, iar dascalii au inceput deja pregatirea. Va prezentam doua modele de subiecte, impreuna cu rezolvarile aferente, pentru examenul scris de definitivare in invatamant 2019.

A. Redactati un eseu de 600-900 de cuvinte, in care sa motivati, formuland doua argumente, apartenenta la un curent cultural/literar sau la o orientare/miscare culturala/literara a unui text poetic apartinand lui Tudor Arghezi, valorificand doua referinte critice sau de istorie literara. 

B. Prezentati complementul circumstantial de loc.
 
in elaborarea raspunsului veti avea in vedere:
– mentionarea unei trasaturi definitorii a complementului circumstantial de loc;
– ilustrarea, cu cate un exemplu, a patru parti de vorbire prin care poate fi exprimat complementul circumstantial
de loc/clase de substitutie ale complementului circumstantial de loc;
– exemplificarea, prin cate un enunt, a patru tipuri de regenti ai complementului circumstantial de loc;
– precizarea a doua aspecte legate de punctuatia complementului circumstantial de loc.
 
C. Cititi urmatorul text:

Platformă online de beneficii extrasalariale pentru angajaţi

Anul trecut, BenefitOnline a încheiat parteneriate cu 65 de companii noi, majoritatea fiind din industria IT, call center și BPO, servicii, banking și producție.

Pe lângă atingerea unei cifre de afaceri de 50 de milioane de lei și a unui număr de 160.000 de utilizatori în platformă, pentru 2019, compania vizează diversificarea listei de beneficii accesibile angajaților. Una dintre direcții este posibilitatea achiziționării de abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, filme, etc., ca urmare a unei  modificări legislative care aduce în lumină noile tichete culturale, ce vor putea fi acordate lunar sau ocazional.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională