Revista presei

27 martie 2020

Servicii pentru studenti oferite de Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera din UVT

Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera din Universitatea de Vest din Timisoara (CCOC-UVT) a venit in ultima perioada in sprijinul studentilor cu mai multe tipuri de activitati de consiliere sau de formare, dezvoltare personala si profesionala.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, subliniaza profilul deosebit al activitatilor si programelor propuse de Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera din Universitatea de Vest:

“Avem in vedere, prin intermediul Centrului de Consiliere si Orientare in Cariera din UVT, pentru viitor, sa pregatim o serie de ghiduri de sprijin pentru studenti, ce vor aborda teme precum Gestionarea stresului, Auto-prezentarea, Gestionarea anxietatii, Abilitati de invatare si alte teme care servesc adaptarii sanatoase si armonioase la mediul universitar.

In plus, vor fi dezvoltare si doua ghiduri de cariera: “Dezvoltarea carierei pe perioada studiilor” (Ghid pentru studentii din anul I) si “Cum sa ne pregatim pentru piata muncii” (Ghid pentru studentii din ultimul an al ciclului de studii universitare de licenta si pentru cei de la ciclul de studii universitare de masterat).

Suntem aproape de studenti si sustinem o pregatire cat mai realista a carierei lor, pe toata perioada formarii lor universitare, iar rezultatele de ansamblu confirma directia buna pe care suntem, in primul rand prin rata foarte buna de ocupare si prin carierele absolventilor UVT din ultimii ani”.

 

Sorin Câmpeanu, Consiliul Rectorilor: Sunt trei scenarii, nu se îngheaţă anul şcolar

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Câmpeanu, a declarat că în prezent, la ministerul Educaţiei se lucrează la trei scenarii şi niciunul nu implică îngheţarea anului şcolar.


Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educaţiei, a declarat la Realitatea Plus faptul că nu se va îngheţa anul şcolar dar că în acest moment se lucrează pe scenarii care variază de la pesimism la optimism în funcţie de conjuctura care va urma. Astfel, în cel mai bun caz, şcoala se va relua din luna mai iar în cel mai rău caz, examenele se vor da în lunile august-septembrie. „Se lucrează la trei scenarii, unul este optimist, ia în considerare reluarea şcolii la începutul lunii mai, iar cel mai puţin optimist ia în calcul amânarea examenului pentru finalul clasei a VIII-a, Evaluarea Naţională, care ar putea fi organizat la sfârşitul lunii august. În acest al treilea scenariu, Bacalaureatul ar putea fi la jumătatea lunii septembrie. Deci asta este plaja de la cel mai optimist scenariu, la cel mai pesimist. Niciunul dintre scenarii nu ia în calcul îngheţarea sau repetarea anului şcolar. Nici nu ar avea cum să se întâmple asta în condiţiile în care 70% din materie fost ocupată predată”, a spus Câmpeanu.

În tot sistemul preuniversitar cursurile au fost suspendate pe 11 martie până pe 16 aprilie. Ministrul Educaţiei a anunţat apoi că şcolile ar putea fi închise până după Paşte. ”Îîn ceea ce-i priveşte pe elevii care trebuie să susţină examenele de Evaluare Naţională, Bacalaureat sau studenţii care trebuie să îşi susţină licenţa, MEC va prezenta săptămâna aceasta variantele posibile pe care le ia în calcul în situaţia în care se va prelungi această stare de urgenţă”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educaţiei, dezminţind declaraţia vicepremierului Raluca Turcan, care iniţial spuse că se poate lua în calcul şi îngheţarea anului şcolar.

Ministerul Educației a lansat o platformă digitală pentru a-i ajuta pe profesori să predea online

Ministerul Educației și Cercetării a lansat platforma Digital pe educred.ro (digital.educred.ro), un spațiu creat pentru toate cadrele didactice. Acestea pot găsi tehnologii pe care le pot folosi în activitățile de învățare cu elevii. Pe platforma digital.educred.ro sunt centralizate mai multe tipuri de resurse digitale și informații utile, în activitățile educaționale desfășurate. Toate resursele colectate pe platformă sunt gratuite.

Profesorii au posibilitatea să acceseze resurse de învățare necesare pentru susținerea activităților la distanță cu elevii, dar și instrumente utile de comunicare și colaborare la distanță, precum și comunități de învățare în care pot fi împărtășite experiențe și resurse cu alți colegi de disciplină.

Platforma pusă la dispoziție de Ministerul Educației și Cercetării conține șl o secțiune de Resurse Educaționale Deschise – RED, centralizate în secțiunea „Resurse ISE” a site-ului, arată Ministerul Educației într-un comunicat de presă.

”Încurajăm cadrele didactice să se implice în acest efort de colaborare și sprijin, la nivel național, să împărtășească tuturor colegilor de breaslă resursele dezvoltate, prin completarea unui formular de încărcare, accesibil pe prima pagină a platformei”, arată aceeași sursă.

Platforma digital.educred.ro a fost dezvoltată de echipa proiectului „Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți” – CRED, cu sprijinul experților Institutului de Științe ale Educației (IȘE), în scopul susținerii cadrelor didactice și elevilor pentru continuarea învățării de acasă.

 

Teatrul Național din Timișoara invită la teatru de acasă

Actorii Teatrului Național din Timișoara invită publicul la teatru de acasă.

Începând din 25 martie, vă invităm să transformați fotoliul în scaun de spectator în fiecare miercuri, vineri și duminică de la ora 20”, anunță reprezentanții Teatrului Național din Timișoara.

Spectacolele pot fi accesate de pe site-ul Naționalului timișorean, www.tntimisoara.com , cât și de pe conturile de Facebook, Instagram și Twittter ale TNT.

Seria acestor spectacole, numită „Întâlniri la voi acasă”, debutează cu unul dintre cele mai atrăgătoare titluri din repertoriul TNT.

 

Sondaj INS: Jumătate din managerii din România nu pot spune ce vor face luna viitoare. Industria se contractă cu până la 50%

Managerii companiilor din România sunt afectați de incertitudinea pe care măsurile promise de guvern nu reușesc să le risipească:
peste 48% dintre ei „nu pot estima cum va evolua activitatea economică” nici măcar în aprilie, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Național de Statistică (INS) între 17 și 19 martie.

Activitatea din industrie s-ar putea contracta cu 25 – 50%, potrivit răspunsurilor managerilor care au menționat că activitatea se va restrânge în cursul lunii aprilie (circa o treime din totalul participanților la sondaj).

Unul din cinci manageri a răspuns că până la sfârșitul lunii martie activitatea ar putea scădea cu până la 25%.

Trei sferturi din managerii care au menționat că activitatea va crește sunt din sectorul comerț cu amănuntul.

Cele mai afectate vor fi întreprinderile mici și mijlocii ai căror manageri au estimat ca principal risc reducerea cu peste 50% sau chiar închiderea activității.

15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus

Protejați-vă, evitați contactul direct!


● Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic
intens, zone de recreere.

▪ Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.


● Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

▪ Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

● Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

▪ În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

● Păstrați o distanță semnificativă, de 2 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați
față în față cu alte persoane.

▪ Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

● Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.

 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională