Revista presei

27 mai 2020

Premieră pentru profesori - primul program postuniversitar de predare-învatare-evaluare în regim online începe în 15 iunie, la UVT

Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) organizeaza programul de studii postuniversitare de formare si dezvoltare profesionala continua “Resurse educationale si digitale pentru instruire online”, dedicat formarii cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar si axat pe desfasurarea activitatilor de predare-invatare-evaluare in regim online.

“Pandemia provocata de virusul SARS-CoV-2 a obligat atat unitatile de invatamant preuniversitar, cat si institutiile de invatamant superior, sa-si adapteze modul de desfasurare a activitatilor educationale in regim online. UVT a valorificat aceasta oportunitate in ritm accelerat, reusind sa-si adapteze in doar cateva saptamani toate activitatile de predare-invatare-evaluare la noul context, prin platformele de e-learning. Prin acest nou program, o premiera nationala, impartasim aceasta experienta in domeniul predarii online, acum foarte valoroasa, cu colegii nostri cadre didactice din invatamantul preuniversitar. Este, cu adevarat, o premiera nationala in educatie, UVT lansand astazi primul program postuniversitar de acest tip din Romania, destinat cadrelor didactice din preuniversitar, dedicat pregatirii acestora pentru invatamantul in regim online”, subliniaza rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea.

CONSORTIUL UNIVERSITARIA - Cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria susțin organizarea examenului de Bacalaureat 2020

Cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria susțin organizarea examenului de Bacalaureat 2020: Ne dorim tineri cu încredere în ei, rezilienți și conștienți că efortul le este răsplătit.

“Eliminarea examenului de Bacalaureat și/sau diminuarea exigențelor acestui examen ar atrage după sine consecințe nefaste pentru educabili și pentru sistemul de învățământ în sine”, atrag atenția cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria. Într-o luare de poziție comună, ASE București, Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara spun: “ne dorim ca toți tinerii României să fie motivați și încrezători în forțele proprii, să aibă atitudine de învingători și să nu se considere intrați pe ușa din dos”.

 

 

PIAȚA MUNCII - Comisarul european Mariya Gabriel a inaugurat un nou grup consultativ privind microcreditele în vederea înzestrării cu aptitudini și competențe a angajaților din UE

Comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a inaugurat, printr-un discurs virtual, la 26 mai, constituirea unui nou grup consultativ privind microcreditele, potrivit unui comunicat. Acesta este format din profesioniști cu experiență din rândul autorităților naționale, al instituțiilor de învățământ superior și al grupurilor de asigurare a calității din statele membre.

„Dorim să reflectăm asupra modului în care adoptarea unor module de învățare scurte și flexibile, care să conducă la microcredite, ar duce la inovare în domeniul social, economic și pedagogic. Scopul nostru este să le permitem oamenilor să dobândească, în orice etapă a carierei, cunoștințe, aptitudini și competențe în toate domeniile”, a declarat comisarul european.

Microcertificatele sunt unități de învățare mai mici, dezvoltate ca răspuns la evoluția nevoilor profesionale și societale. Acestea se eliberează după încheierea cursurilor sau a modulelor scurte în urma unei evaluări corespunzătoare a competențelor dobândite.

Alte două reuniuni online ale grupului sunt programate pentru 30 iunie și 16 septembrie, înainte de a se înainta un raport final privind caracteristicile comune ale unei abordări europene privind microcalificările și o foaie de parcurs pentru noi acțiuni la toate nivelurile.

 

 

Tinerii care reînvie dragostea românilor pentru grafică și stilul Neoromânesc

Cei doi tineri sunt Bogdan Gărgăriță și Maria Poștea. Și-au început cariera de ilustratori acum câțiva ani, ca angajați ai unor edituri românești. Încet, încet, au hotărât să se lanseze însă pe cont propriu, pentru a pune mai bine în valoare atât propriile creații, ci și pe cele ale altor artiști. Redată chiar de ei, povestea „lansării în business” sună astfel: „Amândoi am lucrat cu alte edituri, însă ne doream să lucrăm la propriile proiecte de ilustrație. Am înființat Intaglio după ce ne-am întors din Riga, unde eram plecați cu o bursă Erasmus. Un bun coleg de breaslă, Gabriel Poenaru, ne-a sfătuit să ne deschidem propria editură și așa ne-am avântat în antreprenoriat. Al doilea motiv a fost prezența prea slabă de ilustrație românească pe piața de astăzi. Pe viitor dorim să colaborăm și cu alți colegi și artiști consacrați imediat ce bugetul ne va permite”. De la înființarea editurii și până acum au publicat câteva cărți pentru copii, ilustrate chiar de ei, și care s-au bucurat de succes, semn că românii nu și-au pierdut gustul pentru lucrările însoțite de ilustrații. La succes a contribuit însă și stilul original, în manieră clasică, cu influențe 1900, abordat de cei doi. În plus, cei care le cumpără cărțile trebuie să fi simțit conexiunea artiștilor cu propriile creații. După cum ni s-au destăinuit cei doi, până acum au ales să ilustreze doar povești ce le-au fost dragi în copilărie: „Nu am lucrat niciodată la ceva fără să ne implicăm și emoțional, și cred că asta se vede și atrage publicul”. Tot apropiate sufletului sunt și sursele de inspirație: cu precădere întâmplări ale prietenilor sau ale pisicii lor, Pupicel.

Votați pentru Raluca Selejan de La Două Bufnițe, singura timișoreancă în finala Galei Premiilor Matei Brâncoveanu

Raluca Selejan, tânăra din Timișoara care a deschis împreună cu prietena ei cea mai bună o librărie independentă în zona Pieței Unirii a ajuns în acest an în finala Galei Premiilor Matei Brâncoveanu și are nevoie de votul vostru pentru a câștiga marele premiu de 12.000 de euro.

A patra ediție a Galei Premiilor Matei Brâncoveanu prezintă publicului cinci tineri care, prin activitățile lor, au contribuit și contribuie activ la schimbarea societății și sunt modele pentru generația lor. Timișoara este reprezentată în această finală de Raluca Selejan. În 2016, împreună cu cea mai bună prietenă a ei, a deschis Librăria La două bufnițe.

 

O puteți vota la Raluca, care momentan se află pe locul doi ca număr de voturi, accesând acest link.

 

Daniel Funeriu despre anularea Bacalaureatului: Vreo 6-700.000 de picați la bac din 2011 încoace vor primi acea diplomă și vor repopula fabricile de diplome

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, scrie într-o postare pe Facebook că anularea bacalaureatului ar însemna că vor obține diploma de bacalaureat și cei care au picat în 2011, atunci când el a introdus camerele video în examen. Funeriu spune că ar fi vorba despre vreo 6-700.000 de picați la bac din 2011 încoace vor primi acea diplomă și vor repopula fabricile de diplome. Fostul ministru reamintește ce a spus în 2011, și anume că nu vrea ca elevii să să fie căpșunarii sau culegătorii de sparanghel de pe câmpiile Europei. ”Fiți voi generația cu fruntea sus, arătați voi ce puteți, ieșiți din cercul vicios al istoriei în care vor să vă țină cei care astăzi, pentru milioane de euro, vor să murdărească mândria de a fi un om onest, vor să reducă la zero efortul vostru onest făcut din clasa pregătitoare până în clasa a XII-a”, scrie Funeriu.

Mesajul lui Daniel Funeriu:

Să fim puțin raționali: conform tendințelor actuale, în ziua bacalaureatului vor mai fi în România aproximativ 1000 de infectați cu coronavirus. Asta înseamnă că, din aprox. 140.000 de copii care vor da bacul, 7 vor fi infectați. Din care 5-6 diagnosticați, deci izolați, deci un singur elev infectat va da bacalaureatul. Vom avea, așadar, o singură sală de clasă cu un elev infectat, cu mască și la distanță mare de ceilați. Rațional vorbind, un risc de 10 ori mai mic decât riscul unui accident rutier într-un an calendaristic pentru o persoană oarecare. Riscul pentru sănătate este, așadar, cât de aproape de zero este posibil să fie.

Coaliția loazelor a început, așa cum prevedeam, ofensiva abjectă pentru anularea bacalaureatului în România. Dacă se va anula bacalaureatul, vreo 6-700.000 de picați la bac din 2011 încoace vor primi acea diplomă și vor repopula fabricile de diplome -dughene, nu universități- cu un interes financiar de aproximativ 400 de milioane de euro anual. Înțelegeți acum de ce atâta isterie, de ce tristul domngadea și partenerul lui în intoxicare, badea-sac-de-box, de ce sindicate veroase, asociații făcute peste noapte și toată duhoarea mediocrității din România vă fac un penibil șantaj sentimental, bine orchestrat de mafiile din educație și politicienii rămași fără bani după bacul corect din 2011?

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională