Revista presei

26 noiembrie 2019

Doleanțe către Guvernul Orban: 'Drepturile elevilor să fie protejate și să nu repete greșelile fostei guvernări'

Două asociaţii de elevi solicită premierului Ludovic Orban să ia măsuri pentru ca drepturile elevilor să fie protejate şi să nu repete greşelile fostei guvernări

 

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) solicită premierului Ludovic Orban să ia măsuri pentru ca elevii să fie protejaţi şi drepturile lor apărate şi să nu repete greşelile fostei guvernări.

BISTRIȚA: Sute de părinți și elevi protestează din nou față de un profesor bătăuș

Sute de părinți și elevi protestează, luni dimineața, în curtea și în fața școlii din comuna Șanț, judeţul Bistriţa-Năsăud, faţă de iminenta întoarcere a profesorului de sport, condamnat la 4 luni de închisoare cu suspendare după ce a lovit doi copii.

Aproximativ 200 de părinți și elevi au ieșit în stradă și în curtea școlii, nemulțumiți că profesorul de sport care a lovit doi copii ar putea reveni la ore, informează Mediafax.

 

ECONOMIE - Economia globală riscă să intre într-o stagnare „seculară”. Ce este de făcut? Observațiile celui mai recent raport OECD

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a publicat raportul de toamnă care analizează evoluția economiei mondiale. Prognoza OECD nu este deloc foarte optimistă. Semnele sunt îngrijorătoare. Comerțul mondial este în scădere, încrederea este redusă și investitorii șovăie.

Economistul șef al OECD sintetizează situația: creșterea economică globală va fi anul acesta de 2,9%, cea mai redusă rată de creștere de la criză încoace. În următorii doi ani, creșterea economică la nivel mondial va rămâne redusă, în jurul valorii de 3%.

Conflictul comercial dintre SUA și China a adus prejudicii importurilor și exporturilor de la nivel global. Introducerea de taxe vamale sau incertitudinile legate de aplicarea unor noi taxe au redus nivelul comerțului. De asemenea, prelungirea procesului de Brexit a adus multe semne de întrebare privind taxele vamale după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Este o temă care dă frisoane investitorilor și companiilor care au afaceri în cele două zone.

Încetinirea economiei coincide cu schimbări structurale ale unor economii de anvergură. Cel mai bun exemplu în acest sens este China, o economie care își schimbă modelul economic. Digitalizarea este îmbrățișată de tot mai multe companii chineze, dar și de administrație.

Stiglitz și fantoma "neoliberalismului"

După cum am mai scris, nici măcar Francis Fukuyama însuși nu mai crede în așa-numitul „sfârșit al istoriei”, anume că sistemul occidental format din democrație parlamentară și economie de piață s-a instaurat definitiv la „cârma” umanității. Dar m-am mai gândit că motivul e de fapt acela că ceea ce Fukuyama și cam toată lumea numește “economie de piață” nu e decât un soi de “etatism cu față umană”. Și m-am convins odată în plus de asta când am citit recentul articol din Project Syndicate al lui Joseph Stiglitz, intitulat “Sfârșitul neoliberalismului și renașterea istoriei”. Acolo, laureatul premiului Nobel îl critică și el pe Fukuyama și dă vina pe așa-numitul “neoliberalism economic” pentru recrudescența din ultimii ani a autoritarismelor și “iliberalismelor” de toate felurile. Potrivit lui, “economia de piață” și globalizarea au subminat democrația, au distrus suveranitatea popoarelor, au creat sărăcie, au accentuat inegalitățile și, punct culminant, au dus la ceea ce se numește actuala criză a schimbărilor climatice. “Dacă criza financiară din 2008 nu a reușit să ne facă să înțelegem că, lăsate neconstrânse, piețele nu funcționează, atunci criza climatică ar trebui cu certitudine să ne determine să realizăm că neoliberalismul va duce literalmente la sfârșitul civilizației noastre”, scrie Stiglitz.

 

Preşedintele Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea unei legi privind organizarea reţelei şcolare

Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea unei legi care vizează instituirea unor dispoziţii referitoare la constituirea instituţiilor de educaţie de drept public sau privat, reorganizarea acestor instituţii, precum şi cu privire la organizarea reţelei şcolare şi la asigurarea finanţării de bază a învăţământului de către stat.

În cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG 48/2018 privind drepturile elevilor şcolarizaţi în unităţi de învăţământ înfiinţate în procesul de organizare a reţelei şcolare şi pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, transmisă luni preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şeful statului arată că actul normativ prorogă termenul până la care se comunică, anual, lista unităţilor pentru care se propune reorganizarea, de la 31 august la 31 octombrie.

Topul vânzărilor Gaudeamus 2019 - Radu Paraschivescu, Svetlana Aleksievici, Olga Tokarczuk, Stephen King, Peter Handke, John Grisham, între cei mai cumpăraţi autori

“Omul care mută nori. Şapte povestiri”, de Radu Paraschivescu, a fost cea mai vândută carte a editurii Humanitas la ediţia a 26-a a Târgului de Carte Gaudeamus care s-a încheiat duminică la Romexpo. La editura Litera, cea mai cumpărată carte a fost “Rugăciune pentru Cernobîl”, de Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Nemira a vândut cel mai bine volumul “Suspicious Minds”, de Gwenda Bond (imprintul Armada), iar la editura Polirom Olga Tokarczuk, laureata cu Nobel pe 2018, a fost preferata cititorilor. RAO a vândut cele mai multe exemplare din “Ziua răzbunării”, de John Grisham, iar Grupul editorial Trei a făcut vânzări bune cu “Fata care trebuia să moară”, de David Lagerctantz (colecţia Fiction Connection). Editura ART a avut succes cu “Scurtă scrisoare pentru o lungă despărţire” a laureatului cu Nobel pe anul 2019, Peter Handke, tradusă din limba germană şi cu o postfaţă de Mariana Lăzărescu.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională