Revista presei

26 iulie 2019

Pe scurt, despre cunoaștere și universități

Scriu acest text ca urmare a comentariilor pe care am fost invitat să le fac și a întrebărilor care mi-au fost puse în legătură cu declarațiile controversate – mai recente sau mai vechi – ale colegului profesor, teolog, preot și prodecan demisionar al Facultății de Teologie din cadrul Universității din București.

Printre altele, dânsul a abordat raportul dintre viol, plăcere și vinovăție sau relația dintre climă și pedeapsa lui Dumnezeu (vezi aici), lucruri care au legătură și cu psihologia și/sau cu teoria științei, care sunt legate și de expertiza mea academică (motiv pentru care cred că am fost consultat). Dar, dincolo de această situație specifică, într-o lume globalizată asistăm tot mai des la confuzii epistemologice. În consecință, unele clarificări teoretico-metodologice, cu implicații practice, pot ajuta actorii de bună-credință (inclusiv să nu mai greșească atât de ușor).

Studenții critică Guvernul pe tema aglomerației din trenuri: Unul din cinci călători este student. Deficitul de vagoane e de 50%

Președintele Asociației naționale a studenților, Petrișor Țucă, a declarat, joi, că o cincime dintre călătorii care circulă cu CFR sunt studenți, nefiind o cauză a numărului insuficient de locuri în trenuri. Acesta a mai spus că trenurile CFR circulă cu un deficit de vagoane de 50%.

„Studenții nu circulă foarte mult. CFR Călători ne-a spus că în anul calendaristic 2018 numărul total de bilete vândute pentru studenți este 20% din numărul total. O cincime din călătorii pe CFR Călători sunt studenți. Nu cred că o cincime blochează trenurile țării. Aceeași societate ne spunea faptul că în momentul de față circulă cu un deficit de vagoane de 50%, adică materialul rualnt pe care-l pune la dispoziție CFR călătorilor este în momentul de față cu 50% mai mic decât ar trebui să fie”, a declarat, joi, președintele Asociației naționale a studenților, Petrișor Țucă, înainte de întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă care are loc la Guvern.

Profesorii cu note sub 5 la Titularizare nu mai au dreptul să predea

Ministrul Educaţiei a anunţat că cei circa 4.000 de profesori care au luat note sub 5 la examenul de titularizare nu vor mai fi primiţi ca suplinitori în acest an şcolar, o măsură ce se va aplica şi candidaţilor care au ieşit din examen după ce au văzut subiectele.

Ecaterina Andonrescu, a anunţat, joi, că profesorii care au luat sub nota 5 la Titularizare nu mai au dreptul să predea şi că vrea să ia această măsură întrucât „nu poţi să fii un profesor care ia mai puţin de 5 şi tu să pretinzi elevilor note de trecere”.
 

Facultatea de Matematică-Informatică a UBB, căutată de olimpici

Peste 80 de candidați au fost admiși cu media 10 la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în cadrul sesiunii de admitere organizate în luna iulie 2019.

Dintre aceștia, 35 au fost admiși fără concurs, ca urmare a premiilor şi a menţiunilor obținute la etapele naţionale şi internaţionale ale olimpiadelor școlare la care au participat, 14 fiind admiși cu media 10 în urma notelor obținute la Concursul Mate-Info organizat de UBB în primăvara anului 2019.

Patru elevi de clasa a XI-a, admişi la facultate!

Cinci elevi ieşeni de liceu sunt deja admişi la facultate, iar alte câteva mii de absolvenţi au aflat dacă vor fi, la rândul lor, studenţi.Nici nu au susţinut Bacalaureatul, dar cinci elevi de clasa a XI-a sunt deja admişi la Facultatea de Informatică din Iaşi, pentru anul universitar 2020 – 2021. Acest lucru a fost posibil în urma susţinerii examenului de admitere.

Facultatea de Informatică este singura facultate de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi care oferăelevilor şansa să participe la examenul de preadmitere. Examenul a fost organizat şi susţinut în acelaşi timp cu cel al absolvenţilor de liceu. 

Dăncilă îl contrazice pe Teodorovici în problema obligării tinerilor să rămână în țară, după facultate: Nu putem forța pe cineva să rămână în România

Nu este posibil ca tinerii să fie forțați să rămână în țară, ”nici din punct de vedere al legislației europene” și ”nici nu ar fi corect”, a declarat premierul României, Viorica Dăncilă, președinte al PSD și candidat nominalizat de partid pentru alegerile prezidențiale din 2019, într-un interviu pentru Digi24. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a afirmat recent, reluând o idee mai veche vehiculată tot de el, că studenții ar trebui să lucreze un număr de ani în țară, dacă statul i-a susținut în facultate.

Dăncilă a declarat că are o întâlnire cu studenții joi, pentru a afla de la ei ce schimbări poate face Guvernul astfel încât să îi determine să lucreze aici după facultate.

Wizz Air a lansat programul prin care studenţii pot câştiga călătorii nelimitate cu această companie aeriană

Wizz Air, una dintre companiile aeriene cu cea mai rapidă creştere din Europa, lansează astăzi competiţia sa anuală dedicată studenţilor – WIZZ Youth Challenge. 

În cadrul acestui concurs internaţional, studenţilor din universităţi şi colegii li se cere să-şi demonstreze abilităţile de afaceri, gândirea critică şi capacitatea de rezolvare a problemelor, răspunzând unei provocări de afaceri reale stabilite de echipa de conducere a Wizz Air.
 

Universitatea de Vest din Timișoara, în Newsletterul EUniverCities

Instituției de învățământ superior, dar și orașului de pe Bega, îi sunt alocate spații ample în cel mai nou Newsletter al EUniverCities, numărul din luna iulie 2019. 

UVT a fost acceptată ca membră deplină a prestigioasei rețele europene, la sfârșitul anului trecut, fiind practic o recunoaștere a implicării instituției în comunitate. Universitatea de Vest din Timișoara a devenit, astfel, și prima din Sud-Estul Europei, membră în EUniverCities. Vorbim de o rețea europeană, lansată oficial în 2012, în care orașele mijlocii și universitățile lor colaborează (în așa-numitele tandemuri) pentru a îmbunătăți cooperarea. Obiectivul rețelei este schimbul și răspândirea cunoștințelor, expertizei și experienței cu privire la cooperarea dintre oraș și universitate.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională