Revista presei

25 martie 2019

TM NEWS / Ambasadorul Marii Britanii, la UVT

Venit la Timişoara pentru a discuta cu cetăţenii britanici şi a le explica ce se va întâmpla în urma Brexit-ului, Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a anunţat că ţara sa nu va ieşi din Europa odată cu această procedură. Dar a spus că în ceea ce priveşte noua politică de apărare, Marea Britanie este nevoită să-şi ia în propriile mâini situaţia militară.

n cadrul seriei Ambasadori la UVT, vineri, în faţa studenţilor s-a aflat la Universitatea de Vest Timişoara Andrew Noble, ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. El a ales să vorbească celor prezenţi despre „European Security Architecture – A British View” (Arhitectura Europeană de Securitate – O viziune britanică), o conferinţă în cadrul căreia a expus viziunea regatului despre cadrul de apărare european actual.

 

 

TM NEWS / Atelier de lucru susținut de Radu Gușan și Valentin Vîrlan, în cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a Zilelor Basarabiei, o bună ocazie pentru a gusta din cultura din Republica Moldova, din mâncarea tradițională și vinurile deja faimoase.

Festivalul va începe în 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România. Programul începe de la ora 18:00, la Centrul Multifuncțional din Bastionul Maria Theresia, prin vernisarea expoziției lucrărilor de artă ale unor basarabeni, unde invitatul special este Vasile Dohotaru – membrul Uniunilor Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Artistul va realiza un masterclass în tuș și pastel, cu portretele invitaților, iar expoziția va rămâne deschisă până pe 31 martie 2019.

Tot în prima zi a festivalului, va avea loc un atelier de lucru susținut de Radu Gușan și Valentin Vîrlan, în cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, unde aceștia vor realiza imprimeuri manuale pe tricouri. Alexei Luca, autorul celui mai lung street art din Republica Moldova, va picta un perete din Timișoara, iar participanții se vor putea alătura.

 

EDUCAȚIE / "Saptamana Portilor Deschise" ASE 2019. Liceenii pot vizita facultatile in perioada 25 - 29 martie

Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti organizeaza, in perioada 25 – 29 martie, cea de-a VI-a editie a ‘Saptamanii Portilor Deschise’, manifestare adresata liceenilor care se pregatesc sa devina studenti in acest an.

Potrivit unui comunicat de presa al institutiei de invatamant superior, in aceasta perioada, liceenii din intreaga tara si din Bucuresti sunt asteptati zilnic, in intervalul orar 9.00-15.00, pentru a participa la intalniri interactive in cadrul universitatii, a afla informatii detaliate despre oferta educationala si desfasurarea Admiterii in 2019.
 
De asemenea, liceenii vor asista la prezentari ale celor 11 facultati, vor dialoga cu studenti si cadre didactice, vor fi consiliati educational si vor vizita, ghidati de studenti-voluntari, in spatii de invatamant, biblioteca, sali de sport din Palatul ASE de la Piata Romana.
 
“Marti, 26 martie, se va desfasura prima editie a Olimpiadei interdisciplinare pentru liceeni, organizata de ASE in colaborare cu parteneri din mediul preuniversitar. Anul aceasta au loc concursuri de contabilitate, turism si targul firmelor de exercitiu – “Elevii de astazi, profesionistii de maine”, desfasurat in parteneriat cu Colegiul Economic “A.D. Xenopol” din Bucuresti si concursul de eseuri cu tema “Prin labirintul stiintei economice”, organizat in parteneriat cu Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu” din Bucuresti”, afirma sursa citata.

 

EDUCAȚIE / UAIC invită elevii de liceu la Zilele Porților Deschise

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează, în perioada 13 – 17 aprilie 2019, „Zilele Porților Deschise”, un eveniment dedicat elevilor din clasele IX-XII, cu scopul de a se familiariza cu Universitatea și activitățile acesteia.

Evenimentul face parte din proiectul „Iași, Orașul Studenției Tale – Porți Deschise la Universitățile Ieșene”, organizat de cele cinci universități publice din Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.
„Zilele Porților Deschise” le propune elevilor o modalitate directă de a face cunoștință cu viața de student.

În cele cinci zile de eveniment, tinerii pot participa la diverse acțiuni interactive la facultăți, vizite în laboratoare, cursuri deschise din toate domeniile, jocuri sportive, tururi ghidate și prezentarea ofertei academice, dar și vizite la Muzeul Universității și workshop-uri organizate de specialiștii în carieră care îi ajută pe elevi să se orienteze spre facultatea potrivită.

CARIERE / Poveste de succes: o româncă de 25 de ani este analist, consilier şi cercetător la Parlamentul European, absolventă UVT

Tania Laţici este mezina departamentului de cercetare, analiză şi consiliere în administraţia centrală a Parlamentului European de la Bruxelles, lucrând pe politica externă şi de securitate a Uniunii Europene în administraţia centrală a Parlamentului European. E cel mai tânăr angajat în aşa-numitul „European Parliamentary Research Service“ şi una dintre puţinele femei într-o lume a bărbaţilor.

Tania Laţici (25 de ani) provine dintr-o familie fără mari posibilităţi financiare, dar a ţinut să studieze în străinătate, iar pentru asta a fost dispusă să muncească din greu. Drumul tinerei a început în Timişoara natală, la Facultatea de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii de Vest, după care a prins o bursă Erasmus, la Glasgow, în Scoţia. Ulterior, Tania a făcut un master în Olanda, la Amsterdam, iar în prezent urmează un doctorat chiar la Bruxelles. 

EDUCAȚIE / Dezastru la simularea pentru Capacitate. Profesor: „Copiii văd o problemă de matematică ca pe ceva abstract”

Sub 50% din elevii de clasa a VIII-a ar intra acum la liceu dacă media minimă de admitere la fiecare probă ar fi 5. Asta pentru că la simularea pentru Evaluarea Naţională, nici 40% dintre ei nu au trecut la Matematică. Profesorul Cătălin Osiceanu crede că sistemul de educaţie necesită o schimbare profundă. „Noi, profesorii, lucrăm după metode destul de vechi. Chiar şi examenul acesta şi modul în care este organizat ridică un semn de întrebare.”

Concret, la nivel naţional, 53,1% din elevii de clasa a VIII-a  şi  52,4% dintre elevii de clasa a VII-a au obţinut la simulare media generală mai mare sau egală cu nota cinci.    „Rezultatele de la evaluarea de la a opta au fost teribil de nemulţumitoare, e un semnal de alarmă. Strigătul meu e o rugăciune către profeosorii de matematică, să completeze lacunele”, a reacţionat Ecaterina Andronescu.

EDUCAȚIE / Sute de contestații după evaluarea psihosomatică a elevilor. Ministerul Educației, acuzat că face experimente

La doar 5 ani, mii de copii au trecut prin primul examen din viaţa lor. Au fost supuşi unei testări, care este obligatorie înainte să fie acceptaţi la şcoală în clasa pregătitoare. Părinţii acuză însă Ministerul Educaţiei că a dat norme metodologice care prevăd altceva decât legea şi că face experimente pe copiii lor.

Specialiștii trebuie să stabilească dacă în septembie copilul va fi pregătit să meargă la școală.

Aura Stănculescu  de la Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE) explică sensul exercițiilor de la evaluare: „Ne interesează, sub aspect cognitiv, dacă el știe în ce anotimp suntem. Acum a venit primăvara, e frumos, dacă un copil îmi spune că afară e iarnă, e o problemă. Ne interesează să aibă repere spațio-temporale. Ce vârstă are, cum îl cheamă, dacă își cunoaște prietenii. Ce ar face dacă prietenii lui ar fi într-o situație dificilă. Ne interesează dacă știe să numere, măcar până la 5,6,7… Merge la școală și pe culoar o să i se spună Mergi la a treia clasă pe dreapta. Trebuie să știe care e dreapta, care e stânga și care este a treia”.

Copiii se dezvoltă diferit și reacționează diferit la aceste evaluări. Dacă unii văd totul că pe o joacă, alții se simt stresați și plâng.

DESCRIPITIV / Universitățile din România, țintă pentru Rusia: Tot mai multe evenimente cu ambasadorul Kuzmin și alți oficiali ruși

În ultimii trei ani, vizitele la universitățile din România ale ambasadorului Rusiei la București, Valeri Kuzmin, s-au înmulțit. Conform site-ului Ambasadei Rusiei în România, în perioada 2017-2019, Kuzmin a fost invitat să conferențieze la universitățile din București, Cluj și Târgoviște. Universitatea din Craiova este și ea scena unui parteneriat solid cu Rusia.

Ultima vizita a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 19 martie, la Universitatea din Pitești. ”Pe 19 martie a.c., Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a vizitat Universitatea din Pitești, unde s-a întâlnit cu studenții și corpul academic profesoral universitar și a participat la dezbaterea pe temă „România, UE și Rusia – istorie, relații și tendințe moderne”, precum și vis-a-vis de mai multe probleme din agenda regională și internațională”, arată Ambasada Rusiei într-o postare pe Facebook.

Astfel, începând cu 2017, prezența lui Kuzmin la evenimentele academice organizate de Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București, Universitatea Valahia din Târgoviște a fost, în medie, de două ori pe an.

AFIȘ / Digitalization of Private Law

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională