Revista presei

24 iunie 2019

Invatamantul profesional dual: sansa de rezolvare a crizei de personal calificat pentru firme si educatie alternativa pentru elevi si parinti

 Implementarea invatamantul profesional in sistem dual implica colaborarea intre mai multi actori: elevi, scoala, companie, autoritatea locala in administrarea careia se afla scoala responsabila pentru formarea teoretica, impreuna cu parintii elevilor care, printr-o informare corecta si constanta, vor aprecia acest fel de invatamant cu sanse multiple de absolvire la orice nivel.

In contextul nevoilor reale de forta de munca ale companiilor si pentru a veni in sprijinul economiei romanesti care se confrunta cu o criza acuta de personal calificat, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Autoritatea Nationala pentru Formare Profesionala in Sistem Dual din Romania au semnat un protocol de colaborare care urmareste dezvoltarea proiectelor la nivel local, regional si national, in scopul imbunatatirii sistemului de formare si certificare profesionala initiala in sistem dual.

Singurul cercetător român cu trei articole în revistele de unde se aleg candidaţii la Nobel. Cum a rezolvat o problemă veche de 90 de ani

La 46 ani, fizicianul orădean Paşcu Moca este singurul cercetător român cu 3 articole apărute în Nature, Nature Physics şi Science, revistele care dau tonul în lume în cercetarea ştiinţifică  şi de unde se aleg candidaţii pentru premiile Nobel, ultimul fiind cel din revista Science, publicat luna trecută şi în care se prezintă rezolvarea unei probleme de fizică fundamentală celebre, veche de aproape 90 de ani.

„Am fost un grup de 6 fizicieni care am lucrat la această problemă. E o probleme de fizică fundamentală ridicată prin anii 30 de fizicianul Eugene Wigner şi denumită cristalul Wigner”, explică fizicianul orădean. 

O minunatie. Cum s-a colorat un sat de poveste din Banat in doar 3 zile cu ajutorul a 200 de voluntari, intr-un proiect unic in Romania – Color the Village

Au muncit pe branci, de la mic la mare, si au infaptuit minunea. Un sat de poveste din Banat si-a schimbat infatisarea in doar 3 zile.

200 de voluntari au reparat si colorat zeci de case, in cadrul proiectului unic in Romania – Color the Village, initiat de Asociatia Acasa in Banat, ce nu lasa sa piara acest patrimoniu valoros al Banatului ce-l reprezinta casele de pe aceste meleaguri.

Mesajul unui olimpic român ajuns la Harvard pentru ministrul Educaţiei: Abandonaţi gândirea învechită. În România, pe elevi nu îi ascultă nimeni

Radu Andrei, medaliat cu aur la Olimpiadele Internaţionale de Fizică şi Astronomie, a vorbit într-un interviu pentru Hotnews despre diferenţele care există între sistemul de învăţământ românesc şi cel american.

Acesta a mai povestit despre viaţa de student la universitatea Havard şi a menţionat că nu cheltuie mai mult de 50 de dolari pe lună.
 

UBB, în TOP 1.000 cele mai bune universităţi din lume

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este prezentă din nou în clasamentele internaționale reprezentative ale instituțiilor de învățământ superior, situându-se, alături de Universitatea din Bucureşti, în intervalul 801-1000 în clasamentul QS.

Conform datelor publicate la finalul acestei săptămâni, UBB este una dintre cele două instituții de învățământ superior din România care au fost incluse în clasamentul internaţional QS al universităților, clasament care utilizează atât indicatori educaţionali, cât şi indicatori de cercetare și de relație cu societatea (inclusiv perspectiva angajatorilor).

Foştii studenţi vietnamezi au revenit la Timişoara, după 45 de ani de ani la absolvirea facultăţii. „Nu am mai găsit căminul în care am stat“

În perioada ceauşistă, peste 500 de vietnamezi au absolvit Institutului Politehnic din Timişoara. Mai mulţi vietnamezi au revenit în oraşul de pe Bega, la 45 de ani de la absolvirea facultăţii. 

In perioada anilor ’60-’70-80, statul vietnamez, distrus de război, avea nevoie de specialişti care să pună umărul la reconstrucţia ţării. Regimul comunist al României din acea perioadă i-a acceptat la studii. În urma acordului încheiat între România şi Vietnam, câteva mii de studenţi vietnameni şi-au făcut studii la noi în ţară. Peste 500 fiind absolvenţi ai Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara.
 

Baraka Artist deschide „XXX Restricted Area” la Timișoara. Minorii au interzis

Artiștii de la Baraka revin în spațiul public cu un nou proiect, un eveniment care vizează depășirea barierelor ignoranței, anunță consulul Italiei la Timișoara. Atenție, expoziția este interzisă minorilor!

Noua operă a celor de la Baraka este considerată a fi imprevizibilă, dar inevitabilă. Consulul onorific al Italiei la Timișoara, Niccolo’ Maso, spune că evenimentul urmărește „să promoveze apartenența cetățenilor la comunitatea europeană printr-o mai bună cunoaștere a diversității reciproce”.

 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională