Revista presei

22 februarie 2019

Primul curs universitar transversal dedicat Revoluției de la Timișoara are loc la UVT

Universitatea de Vest din Timișoara a organizat, joi 21 februarie, conferința de prezentare a programului aniversar „Timișoara, trei decenii de libertate”.

“Programul dedicat celebrării a trei decenii de la Revoluția de la Timișoara, moment istoric ce a însemnat eliberarea orașului de comunism și a antrenat mișcări revoluționare în Capitală și în toată țara, va cuprinde manifestări ce se vor derula pe tot parcursul anului, începând prin introducerea în curricula universitară a primului curs universitar transversal dedicat Revoluției de la Timișoara din 1989, o premieră națională ce este firesc să o consemnăm la Timișoara”, a subliniat rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

Cursul “Revoluția de la Timișoara din 1989” debutează în acest semestru al anului universitar 2018-2019, va avea un orar săptămânal de două ore, urmând ca să fie punctat prin două credite de studiu la exeminarea finală. Înscrierea este deschisă de luni 25 februarie, realizîndu-se la secretariatele facultăților din UVT, iar orele urmează sa fie programate începând din prima săptămână a lunii martie.

Pictorul Constantin Flondor, profesor consultant la Facultatea de Artă a Universității de Vest din Timişoara, va primi distincţia «Pentru Merit» în grad de Cavaler, acordată de Președintele României

Artiştii Constantin Flondor şi Adrian Ghenie vor primi distincţia «Pentru Merit» în grad de Cavaler, potrivit decretelor semnate joi de preşedintele Klaus Iohannis.

Constantin Flondor este pictor. S-a născut în 1936, la Cernăuţi şi trăieşte la Timişoara. S-a numărat printre fondatorii grupării artistice Prolog, în 1985, alături de creatori ca Paul Gherasim, Horia Bernea, Ion Grigorescu, Matei Lăzărescu, Christian Paraschiv, Horea Paştina şi Mihai Sârbulescu. Din 1993 este profesor invitat la Sommermalakademie Beratzhausen Germania, iar din 2002 este profesor consultant Fac.de Artă Universitatea de Vest din Timişoara, pe care a şi condus-o în calitate de decan între 1996 şi 1999.

Majoritatea tinerilor europeni (77%) se simt bine pregătiți pentru piața forței de muncă din era digitală, însă sunt și foarte critici în ceea ce privește modul în care sistemele naționale de educație le pregătesc, a arătat un studiu publicat joi (21 februarie).

Angajatorii (79%) și cei implicați în educație (73%) sunt, de asemenea, convinși că tinerii sunt bine pregătiți pentru viitorul muncii, potrivit unui sondaj realizat de IPSOS pentru WISE și JobTeaser.

Cu toate acestea, recrutorii și comunitatea educațională sunt mai critici în privința nivelului de pregătire a angajaților actuali (35% dintre recrutorii și 42% din cei implicați în educație consideră că angajații sunt bine pregătiți).

Impactul inteligenței artificiale, robotica avansată, noile comunicații mobile (5G) și alte tehnologii transformă modul în care trăim și lucrăm. Dar așa-numita revoluție industrială, de asemenea, riscă să lase mulți oameni fără locuri de muncă.

Studenți premiați de Ambasada SUA pentru discursurile lor anticorupție

Corupţia este una dintre cele mai mari probleme din România, consideră studenţii premiaţi în concursul de discursuri “Nu Corupţiei”, organizat de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Internaţionale Împotriva Corupţiei.

Abigal Dan este studentă în anul I la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca şi este cârştigătoarea premiul I din concurs. 

“Cred că de fapt corupţia începe de la actele mici pe care oamenii nici măcar nu le bagă în seamă şi nu-şi dau seama că dacă se obişnuiesc cu corupţia de la început. Asta pur şi simplu le nelinişteşte conştiinţa şi duce la corupţie pe scară largă”, spune Abigal. 

Campanie anti-cadouri in scoala de 1 si 8 martie: "Un ghiocel DA, cadouri NU!"

Se apropie luna martie, luna cadourilor pentru doamne, iar parintii se gandesc mai ales la doamnele educatoare, invatatoare sau profesoare ale copiilor lor. Insa astfel de “atentii” ar trebui sa ramana unele simbolice, este de parere conducerea unui liceu, care a decis sa deruleze in fiecare an o campanie pe aceasta tema.

Pentru ca se apropie 1 si 8 martie, conducerea Liceului Teoretic “Constantin Angelescu” din Ianca a postat deja pe internet un mesaj anti-cadouri pentru profesori. Campania a inceput in 2016 si s-a derulat in fiecare an. Mai mult, intre timp a aparut un nou Cod de etica pentru cadrele didactice, care incrimineaza, printre altele, primirea de “atentii” din partea copiilor sau a parintilor.
 
“Un ghiocel poate fi oferit profesorilor, cadouri nu” este mesajul unei postari pe internet din partea liceului din Ianca.

Multă birocraţie, dotări care lasă de dorit în special la sate şi prea multă teorie, adesea fără corespondenţă pe piaţa muncii. Acestea sunt rezultatele unui sondaj IRES, comandat de Uniunea Editorilor din România (UER).

Nemulţumirile intervievaţilor fac referire şi la calitatea miniştrilor educaţiei, la caracterul învechit al sistemului de învăţământ (existenţa inspectoratelor şcolare, plafonarea unor profesori, etc.), dar şi la probleme de comunicare dintre profesori şi părinţi. De asemenea, părinţii intervievaţi reclamă materia încărcată şi volumul temelor pe care trebuie să le rezolve copii, astfel că acestora din urmă nu le mai rămâne suficient timp pentru joacă sau activităţi extraşcolare.

Profesorii sunt caracterizaţi de către părinţi ca fiind implicaţi, devotaţi, însă unii dintre ei sunt prezentaţi în termeni puţin favorabili, dascălii fiind criticaţi pentru dezinteresul faţă de actul educaţional, iar metodele lor de predare sunt descrise ca fiind neatractive pentru elevi.

Potrivit studiului, responsabilitatea pentru starea actuală a învăţământului românesc aparţine instituţiilor, ministerului, inspectoratelor şcolare, mass-media, societăţii, programei şcolare, dar şi profesorilor şi elevilor.

ATENȚIE, PROFESORI. Ministerul Educației CAUTĂ cadre didactice pentru EVALUAREA manualelor ȘCOLARE

Ministerul Educației va organiza, în perioada 20 februarie – 4 martie 2019, o procedură de selecție a profesorilor care vor ocupa de evaluarea proiectelor de manuale școlare. Selecția propriu-zisă şi anunțarea rezultatelor va avea loc în intervalul 9 – 16 martie 2019. Înscrierea se va face exclusiv online.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, declanșarea unei proceduri de selecţie a cadrelor didactice în vederea constituirii grupurilor de lucru care vor evalua proiectele de manuale şcolare.

Fonduri pentru firme 2019: Câte 500.000 Euro pentru afaceri cu grădinițe

Firmele private și organizațiile neguvernamentale vor putea obține de la stat fonduri nerambursabile de maximum 500.000 de euro fiecare pentru construcția de grădinițe cu profil sportiv, conform unei propuneri de hotărâre de guvern pentru instituirea unei scheme de ajutoare de minimis destul de controversate, Growth.

Ajutoarele ar urma să încurajeze înființarea de grădinițe cu profil sportiv, iar administratorul schemei va fi Comisia Națională de Prognoză,

Banii vor putea fi accesați de către persoane juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii şi/sau grupuri fiscale, precum şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, federaţiilor sau cluburilor sportive.

Povestea unui destin extraordinar

Istoricul Kemal Karpat, personalitate marcantă a mediului academic universal, a murit la vârsta de 94 ani, în Statele Unite ale Americii, unde îşi avea reşedinţa. Comunitatea musulmană a pierdut reprezentantul care a dus România în birourile preşedinţilor americani. „Am păstrat limba română oriunde m-am dus şi am harta Dobrogei pe perete, în biroul meu“, spunea profesorul Karpat. El îşi luase numele după munţii Carpaţi.

Profesorul universitar dr. Kemal Karpat a murit miercuri, 20 februarie 2019, într-un spital din Madison, Wisconsin, localitate unde îşi avea reşedinţa. Istoricul şi politologul de talie mondiale avea vârsta de 94 ani.  Impresionant este faptul că, plecat de acasă de la vârsta de 18 ani pentru a studia la Istanbul, Kemal Karpat nu s-a dezis niciodată de ţara lui. Ca să îşi afirme apartenenţa, el şi-a luat numele după Munţii Carpaţi, care simbolizau pentru el dârzenia, demnitatea, rezistenţa în faţa vicisitudinilor. „Am creat Carpaţii mei. Am păstrat limba română oriunde m-am dus. Dobrogea este un locaş sfânt. În camera mea de lucru atârnă pe perete harta Dobrogei. Zilnic revăd astfel locurile natale dragi mie“, a declarat el pentru ziarul „Adevărul“. 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională