Revista presei

22 octombrie 2019

Directorul de la școala din Săcălaz a fost demis! Sute de părinți cer să rămână pe funcție

Directorul școlii din Săcălaz, Lucian Fota, a fost demis, luni dimineața, de inspectorul școlar general al județului Timiș, Aura Danielescu. Ea susține că a luat această măsură din cauza atitudinii pe care directorul demis ar fi avut-o față de unii dintre colegii săi.

Sute de părinți ai copiilor din Săcălaz au semnat petiții prin care cer ca directorul școlii din Săcălaz, Lucian Fota, să rămână în funcție și să nu fie demis. Unii dintre aceștia au venit duminică, la căminul cultural din localitate de lângă Timișoara pentru a-l susține pe directorul care a fost demis luni și pentru a semna una dintre cele trei petiții pentru susținerea sa, spunând că a făcut ordine în școală și sunt mulțumiți de cum conduce Fota unitatea de învățământ. Luni dimineață a venit decizia demiterii pentru directorul Fota, fiind reclamat comportamentul său față de ceilalți colegi.

În urma consiliului de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, care a avut loc luni după-amiază, s-a decis ca în locul directorului Lucian Fota de la școala din Săcălaz, care a fost demis în această dimineață, să fie numită Nadia Baloteanu, consilier profesoral.

„Sunt oameni care nu mai vor să se ducă dimineața la lucru, pe motiv că se țipă la ei, că ridică vocea”

Inspectorul școlar general de Timiș, Aura Danielescu, spune că decizia de demitere nu avea nevoie de motivarea consiliului de administrație, în cazul directorilor numiți cu delegație și nu prin concurs.

 

 

Universitatea de Vest, reprezentată în cadrul unui parteneriat cu Universitatea George Washington, dedicat aniversării Revoluţiei Române

Marilen Pirtea participă în aceste zile, la Washington, la deschiderea lucrărilor unui program cultural și educațional inedit pentru capitala Statelor Unite ale Americii, dedicat aniversării a 30 de ani de la Revoluția Română, program care urmează să se desfășoare pe parcursul următoarelor trei luni.

Proiectul, organizat în cadrul parteneriatului româno-american, are ca scop stimularea schimburilor culturale și educaționale și este rezultatul colaborării dintre Guvernul român, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instalat în România în perioada 1945-1989, Universitatea George Washington, Universitatea de Vest din Timișoara și Federaţia Loja de Onoare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – LORD ’89.
Rectorul Universității de Vest din Timișoara face parte din delegația României, ce va fi prezentă la acest eveniment de deschidere, alături de Laurențiu Coca – Secretar de Stat, Cristian Sefer – președinte al Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989, și Petrică Balint, consilier guvernamental, lider de organizație a foștilor luptători în Revoluție.
„Programul acestui eveniment de aniversare a Revoluției Române, începută la Timișoara, prin care românii și-au recâștigat libertatea acum 30 de ani, este dedicat amintirii și evocării momentelor revoluționare, dar este orientat și spre viitor, în direcția prospectării unui dialog universitar dintre UVT și George Washington University, prin care să definim un potențial schimb academic româno-american”, subliniază rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Primăria Arad a semnat cu 12 operatori econpomici parteneriate pentru formarea profesională a elevilor prin învăţământul dual

Primăria, Colegiul Economic Arad şi 12 operatorii economici din municipiu au devenit parteneri şi vor contribui la formarea competenţelor necesare pentru dezvoltarea profesională a tinerilor, astfel încât tranziţia acestora de la şcoală la un loc de muncă să fie mai uşoară.

Timp de trei ani, 58 de elevi ai Colegiul Economic vor urma un stagiu de pregătire teoretică şi practică şi vor beneficia de o bursă în cuantum de 200 de lei, garantată de stat, la care se adaugă o bursă oferită de agentul economic, de minimum 200 de lei. Cursul practic va începe în luna noiembrie.

“În economia locală, dar şi în cea naţională se resimte, în anumite domenii, un necesar de forţă de muncă. Mă bucur că actualul Colegiu Economic a făcut acest pas spre învăţământul dual. Ne propunem să pregătim generaţii de tineri în meserii căutate, astfel încât în momentul în care au terminat şcoala să aibă un loc de muncă asigurat. La rândul său, agentul economic va fi mulţumit că are cu cine să lucreze. Sunt convins că de anul viitor vor fi şi alte unităţi de învăţământ care vor dori să încheie parteneriate similare”, a declarat primarul Călin Bibarţ, într-o conferinţă de presă în care a avut loc şi semnarea parteneriatului.

Directorul Colegiului Economic Arad, Monica Băltăreţu, a precizat că cei 58 de elevi ai învăţământului dual vor avea calificări de bucătar, ospătar, cofetar-patiser şi lucrător hotelier.

“Noi am implementat acest sistem la solicitarea agenţilor economici, şi mă refer aici la hoteluri, restaurante, unităţi de alimentaţie publică şi chiar hipermarketuri. Credem că vom asigura forţa de muncă atât de necesară pe piaţa muncii”, a spus Băltăreţu.

PIAȚA MUNCII / Germania va trebui să crească vârsta de pensionare la 69 de ani (Banca Centrală a Germaniei)

Vârsta de pensionare a angajaților germani va fi crescută la 69 de ani în contextul declinului democrafic, a preconizat banca centrală a Germaniei, Deutsche Bundesbank, relatează AFP.

 

Declinul demografic așteptat în sânul celei mai mari economii europene va supune sistemul de pensii prin repartizare ”unei presiuni considerabile în viitor, în special începând de la mijlocul anilor 2020”, scrie Banca centrală într-un buletin de informare lunar.

 

De asemenea, pentru a asigurarea continuității fondurilor publice, ”vârsta de pensionare” reprezintă ”unul dintre cele mai importante pârghii pentru viitoarele reforme”, potrivit documentului.

23-26 octombrie / "Libertatea: Intre istorie si literatura", la Festivalul International de Literatura de la Timisoara. Adam Michnik si Evgheni Vodolazkin, printre invitati

Editia din acest an a Festivalului International de Literatura de la Timisoara (FILTM), care va avea loc intre 23-26 octombrie, le prilejuieste iubitorilor de literatura din orasul de pe Bega intalnirea cu nume importante ale literaturii universale contemporane, alaturi de scriitori romani de prima marime.

Istoricul, eseistul si jurnalistul politic Adam Michnik, indragitul scriitor rus Evgheni Vodolazkin, scriitorul american de origine romana Andrei Codrescu si Jose Luis Peixoto, cel mai important scriitor portughez din nou generatie, considerat “noul Saramago”, se afla pe lista scriitorilor pe care fanii Festivalului vor avea ocazia sa ii intalneasca in Sala Baroca a Muzeului de Arta din Timisoara in serile de 23, 24 si 25 octombrie, incepand cu ora 18.00.

 

EVENIMENT / Cei 10 laureați ai Galei Premiilor UVT din acest an

Iată care sunt sunt cei zece laureați ai Galei Premiilor UVT din acest an! Le mulțumim public pentru plusul de valoare adus vieții academice din universitate de-a lungul timpului. Împreună suntem UVT! Mereu cu un pas înainte, mereu mai buni!

Mulțumim:
Prof.univ.dr. Remus Creṭan
Conf.univ.dr. Cornelia Vizman
Lect.univ.dr. Andrei Rusu
Prof.univ.dr. Irina Sferdian
Conf.univ.dr. Mihaela Vlӑsceanu
Prof.univ.dr. Manuela Mihӑilescu
Oana Brandibur
Andra-Mirona Stan Dragotesc
Academia Românӑ – Filiala Timișoara
Ioan T. Morar

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională