Revista presei

21 octombrie 2019

30 de ani de parteneriat România-SUA, într-un proiect desfășurat de George Washington University alături de Universitatea de Vest din Timișoara

Astăzi vor debuta în Washington DC lucrările unui program cultural și educațional inedit pentru capitala Statelor Unite ale Americii, dedicat aniversării a 30 de ani de la Revoluția Română, program care urmează să se desfășoare pe parcursul următoarelor trei luni.

Proiectul, organizat în cadrul parteneriatului româno-american, are ca scop stimularea schimburilor culturale și educaționale și este rezultatul colaborării dintre Guvernul român, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instalat în România în perioada 1945-1989, Universitatea George Washington, Universitatea de Vest din Timișoara și Federaţia Loja de Onoare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – LORD ’89.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara face parte din delegația României, ce va fi prezentă la acest eveniment de deschidere, alături de Laurențiu Coca – Secretar de Stat, Cristian Sefer – președinte al Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989, și Petrică Balint, consilier guvernamental, lider de organizație a foștilor luptători în Revoluție.

Programul acestui eveniment de aniversare a Revoluției Române, începută la Timișoara, prin care românii și-au recâștigat libertatea acum 30 de ani, este dedicat amintirii și evocării momentelor revoluționare, dar este orientat și spre viitor, în direcția prospectării unui dialog universitar dintre UVT și George Washington University, prin care să definim un potențial schimb academic româno-american”, subliniază rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea.

UVT ÎN PRESA AMERICANĂ / 30 years on: The Romanian Revolution of 1989 commemorated in Washington DC

WASHINGTON, DISTRICT OF COLUMBIA, UNITED STATES, October 17, 2019 /EINPresswire.com/ — A cultural and educational program dedicated to the anniversary of 30 years since the Romanian Revolution begins on Oct. 22 in Washington DC and will unfold over the next three months.

The project, which aims to boost cultural and educational exchanges, is the result of a partnership between the Romanian government through its State Secretariat for the Recognition of Fighters in the Revolution against the Communist Regime, The George Washington University, The West University of Timisoara and the National Federation Honor Lodge of the 1989 Revolutionaries. The Romanian representatives include Secretary of State Laurentiu Coca, Chairman of Parliament’s committee on the Revolution Cristian Sefer, West University of Timisoara rector Marilen Pirtea and Petrica Balint, a government adviser who also heads an organization of former fighters in the Revolution.

The program includes meetings between the Romanian delegation and The George Washington University, a leading American academic institution. The delegation will also visit US institutions such as the US Congress, US History Museum – the American Revolution, the Library of Congress and the US Holocaust Museum and a seminar on Memory of Conflict and in a working group on the Romanian Revolution.

EVENIMENT / Cei 10 laureați ai Galei Premiilor UVT din acest an

Iată care sunt sunt cei zece laureați ai Galei Premiilor UVT din acest an! Le mulțumim public pentru plusul de valoare adus vieții academice din universitate de-a lungul timpului. Împreună suntem UVT! Mereu cu un pas înainte, mereu mai buni!

Mulțumim:
Prof.univ.dr. Remus Creṭan
Conf.univ.dr. Cornelia Vizman
Lect.univ.dr. Andrei Rusu
Prof.univ.dr. Irina Sferdian
Conf.univ.dr. Mihaela Vlӑsceanu
Prof.univ.dr. Manuela Mihӑilescu
Oana Brandibur
Andra-Mirona Stan Dragotesc
Academia Românӑ – Filiala Timișoara
Ioan T. Morar

Editura Universităţii de Vest din Timişoara, la Târgul de Carte de la Belgrad

Editura Universităţii de Vest din Timişoara va fi prezentă la Târgul Internaţional de Carte de la Belgrad, în perioada 23-27 octombrie, cu un stand organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul căruia au loc lecturi publice, întâlniri cu scriitorii români, prezentări de carte şi dezbateri.

Ministerul Culturii anuţă că, în colaborare cu Universitatea de Vest din Timişoara, şi-a propus să contribuie la explorarea temei impactului avut de evenimentele din anul 1989 asupra traiectoriei literare a celor două ţări. Invitat special la această dezbatere (pe lângă autorii români) va fi traducătorul polonez Kazimierz Jurczak.

Invitaţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale la ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Belgrad sunt scriitorii Radu Pavel Gheo şi Daniel Bănulescu, însoţiţi de prof. univ. Adriana Babeţi. În parteneriat cu Universitatea de Vest, din Timişoara, se va organiza un eveniment de celebrare a activităţii profesorului şi slavistului Mihai Radan, căruia îi va fi lansat un volum omagial. Acestora li se adaugă două evenimente produse la iniţiativa editorilor locali şi ocazionate de traducerea în limba sârbă a doi autori români, Ioana Pârvulescu şi Mircea Cărtărescu, ce vor introduce publicul belgrădean în cele mai noi tălmăciri ale volumelor Viitorul începe luni şi Frumoasele străine, informează reprezentanţii Ministerului Culturii.

O parte dintre evenimente vor fi moderate de editoarea Marilena Brânda, directorul Editurii Universităţii de Vest, şi transpuse pentru public în limba sârbă de traducătorul Đura Miočinović, care va modera, la rândul lui, mai multe ateliere şi prezentări de carte.

23-26 octombrie / "Libertatea: Intre istorie si literatura", la Festivalul International de Literatura de la Timisoara. Adam Michnik si Evgheni Vodolazkin, printre invitati

Editia din acest an a Festivalului International de Literatura de la Timisoara (FILTM), care va avea loc intre 23-26 octombrie, le prilejuieste iubitorilor de literatura din orasul de pe Bega intalnirea cu nume importante ale literaturii universale contemporane, alaturi de scriitori romani de prima marime.

Istoricul, eseistul si jurnalistul politic Adam Michnik, indragitul scriitor rus Evgheni Vodolazkin, scriitorul american de origine romana Andrei Codrescu si Jose Luis Peixoto, cel mai important scriitor portughez din nou generatie, considerat “noul Saramago”, se afla pe lista scriitorilor pe care fanii Festivalului vor avea ocazia sa ii intalneasca in Sala Baroca a Muzeului de Arta din Timisoara in serile de 23, 24 si 25 octombrie, incepand cu ora 18.00.

“FILTM aduce, in viitoarea Capitala Culturala Europeana, nume de rezonanta ale literaturii de pe continent si din lume. Va asteptam alaturi de scriitori, istorici, universitari si jurnalisti importanti la lecturi, dialoguri, dezbateri si polemici. Dupa 30 de ani de la Revolutie, ne bucuram de libertate, intre literatura si istorie. Veniti sa scriem impreuna patru zile de istorie literara!”, a declarat Robert Serban, presedintele Festivalului International de Literatura de la Timisoara.

Programul editiei din acest an include lecturi publice in premiera si dezbateri pornind de la tema editiei din acest an: “Libertatea. Intre istorie si literatura”, aleasa pentru a marca cei 30 de ani de la Revolutia din 1989.

Un moment aparte in program il reprezinta seara dedicata scriitorilor timisoreni si dialogului despre libertate, libertate de expresie, despre rolul scriitorului in cetate, in Timisoara, primul oras romanesc liber.

Evenimentul va avea loc in ultima seara a Festivalului: sambata, 26 octombrie, incepand cu ora 18.00, la Libraria “La Doua Bufnite”.

S-a lansat a doua ediție a proiectului de antreprenoriat pentru tinerii de liceu, Junior Design Antreprenor Handmade, la Universitatea de Vest din Timișoara

Proiectul Junior Design Antreprenor Handmade, este initiat de Junior Chamber International in parteneriat cu Universitatea de Vest, Liceul Colegiul Economic “Francesco Saverio Nitti”  Timisoara,  Liceul Tehnic I.C. Brătianu si Liceul de Arte Plastice din Timișoara, Liceul Grigore Moisil, Liceul Teoretic Jean Louis Calderon, Colegiul National Ana Aslan. Proiectul isi propune dezvoltarea aptitudinilor economico-sociale a elevilor printr-un mix de activitati practice si workshop-uri sustinute de experti practicieni.

In egala masura, presupune aducerea alaturi de elevi a specialistilor din mediul economic si design si de a implica elevii in proiecte sociale. Dezvoltarea antreprenoriala si implicarea in actiuni sociale inca de la varste tinere ajuta la dezvoltarea unei Romanii educate si responsabile.

Proiectul presupune realizarea a 15 echipe de 4 elevi. Fiecare echipa va avea cate un elev de la un liceu diferit. Echipele vor beneficia de training pentru intocmirea unui plan de afaceri in segmentul produselor handamade. Scopul este de a realiza produse handmande care vor fi vandute in luna decembrie, corelate cu Craciunul. Pentru realizarea produselor – fiecare echipa va beneficia de un buget  de 500 lei.

Junior Chamber International, organizatia care a initiat acest proiect, este una dintre cele mai importante organizaţii non-guvernamentale (ONG, nonprofit) din lume, avand peste 100 organizaţii nationale afiliate, cu peste 200.000 membri, persoane între 18 si 40 ani, cu filiale in peste 5.000 comunitati locale de pe tot globul. Fiecare membru JCI impartaseste covingerea potrivit careia, pentru a aduce o schimbare pozitiva pe termen lung, trebuie sa devenim noi insine mai buni. Cautam solutii pentru problemele din comunitatile noastre, croite pe baza caracteristicilor acestora, pentru a construi o lume mai buna si creand astfel impact global.

Lansare proiect „Acces şi echitate în universităţi. Demersuri antreprenoriale inovatoare pentru studenţi şi cadre didactice”

Universitatea de Vest din Timișoara derulează în perioada 24 iunie 2019 – 23 iunie 2021, în parteneriat cu Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu,  proiectul – „Acces şi echitate în universităţi. Demersuri antreprenoriale inovatoare pentru studenţi şi cadre didactice”, POCU/ 379/6/21/124874.

Proiectul este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, Componenta 379 Bursa Student Antreprenor – Măsura activă pentru creşterea paricipării studenţilor din categorii vulnerabile la programe de studii de licenţă – Regiuni mai puţin dezvoltate, Axa Prioritară 6 Educaţie şi competente, Operaţiune compozită OS. 6.7, 6.9, 6.10.

 Obiectivul general al proiectului vizează creşterea calităţii, eficienţei şi accesului la învăţământul superior, în corelare cu nevoile pieţei muncii din sectoarele economice, prin dezvoltarea unui program integrat de oferte educaţionale inovative şi atractive, resurse de învăţare moderne şi flexibile, perfecţionarea personalului didactic şi susţinerea studenţilor proveniţi din grupuri vulnerabile.

Principalele beneficii pe care le oferă acest proiect constă în:

  •  445 studenți, dintre care 320 studenti care provin din grupuri vulnerabile, participanți la servicii de consiliere profesională și orientare în carieră;
  • stimulente în sumă forfetară lunară în valoare de maxim 300 de lei/lună, pe parcursul ultimelor 3 semestre de studii la licenţă pentru 320 de studenţi din cele două universităţi partenere;
  • perfecţionarea a 80 de cadre didactice din cele două universităţi prin parcurgerea unui program de formare dedicat personalului didactic universitar;
  •  

INTERVIU / Cum a fost oprit proiectul care-i ajuta de zece ani pe copiii din Ferentari să învețe / Valeriu Nicolae: Mi-e imposibil să înțeleg cum gândesc oamenii ăștia

În acest weekend, Școala nr 136 din Ferentari nu i-a mai găzduit pe cei aproape 100 de voluntari și copii care până acum făceau lecții în sala de la etajul 3. Printr-o decizie a Grupului de Acțiune Locală ”Împreună dezvoltăm Sectorul 5”(GAL Sector 5), care aparține de Primăria Sectorului 5, spațiul a intrat brusc în renovare. Până în urmă cu o săptămână, organizația Policy Center for Roma and Minorities făcea lecții cu elevii în timpul săptămânii, iar în zilele de sâmbătă și duminică lecțiile împreună cu copiii erau făcute de Valeriu Nicolae și de voluntari.

Discuțiile privind sala de la etajul 3 au început în vară, atunci când Consiliul Local Sector 5, unde PSD are majoritatea, a aprobat darea în folosință gratuită către GAL Sector 5 a sălii în care aveau loc lecțiile cu copiii. Este vorba de un spațiu de 81 mp, având destinaţia sală de clasă, situat în incinta Școlii 136, sală care a fost dată GAL-ului începând cu 1 septembrie 2019 – pentru o perioada de 4 ani.

În vară, în urma scandalului mediatic, autoritățile și GAL-ul anunțau că Policy Center for Roma and Minorities și Valeriu Nicolae vor rămâne în școală. Însă, între timp GAL-ul a început renovarea sălii și evacuarea celor care o ocupau.

Pe 10 octombrie 2019, reprezentanții Policy Center au primit o înștiințare că trebuie să evacueze sala de la Școala 136 în 24 de ore.

”Cursurile noastre au fost întrerupte. Noi am fost evacuați din spațiul de la Școala 136. Am înțeles că spațiul este în continuare renovat de către cei din GAL Sector 5. Nouă nu ni s-a spus absolut nimic pentru o reîntoarcere în acel spațiu, nu am fost consultați în privința orarului sau în privința cursurilor care se vor desfășura acolo cu copiii. Din punctul nostru de vedere noi am fost excluși”, a spus Lavinia Frățilă, director executiv de la Policy Center for 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională