Revista presei

20 martie 2019

TM NEWS / Francofonia, sărbătorită la Timișoara prin muzică, dans și poezie

Ziua de 20 martie se îmbracă din nou, la Timișoara, în culorile Francofoniei, o sărbătoare dedicată şi adulţillor, şi copiilor.

Vorbitorii de limba franceză sunt incitați să-și revendice francofonia, postând pe rețelele de socializare (pe paginile personale de Facebook sau Instagram) clasicul poem japonez format din 17 silabe (5-7-5), însoțit de #haikunoi2019. Obișnuitul picnic poetic Haikunoi se desfășoară în acest an exclusiv online, pentru a le da tuturor francofonilor posibilitatea de a participa de acasă, de la școală, de la serviciu sau de oriunde s-ar afla, anunţă reprezentanţii Institutului Francez din Timişoara.

Seara va începe într-o atmosferă festivă și convivială la Zaza Resto Pub, de la ora 19, unde va avea loc un concert cu muzică  clasică și contemporană. În prima parte a serii publicul o va putea asculta pe mezzosoprana Aura Twarowska. Aceasta va interpreta câteva arii ale unor compozitori francezi, precum Carmen sau Samson și Dalilla… În continuare, scena aparține muzicii actuale. Unii dintre cei mai buni muzicieni din oraș interpretează melodii îndrăgite în franceză. Band-ul este format din Radu Pieloiu (tobe), Ana Pieloiu (chitară), Marcelle Poaty-Souami (clape), Theo Groszmuk (chitară bas) si Jennifer Poaty-Souami (voce). La finalul serii, DJ Larisa mixează melodii franțuzești. Intrarea este liberă.

TM NEWS / RECOVERY Universitatea de Vest lansează programul de psihoterapie online, destinat reducerii anxietății și depresiei

Universitatea de Vest din Timișoara lansează astăzi un nou program online de psihoterapie, cu o durată de înscriere de o săptămână și o durată de desfășurare de nouă săptămâni.

Programul RECOVERY este destinat persoanelor care prezintă simptomatologie caracteristică anxietăţii şi depresiei. În acelaşi timp, programul este conceput pentru îmbunătăţirea unor parametri ai sinelui, cum ar fi de exemplu, stima de sine. Principiile pe care se bazează intervenţia terapeutică aparţin Terapiei Cognitiv Comportamentale şi Terapiei bazate pe Acceptare şi Angajament. Programul include 9 module, elaborate pornind de la manualul de tratament transdiagnostic propus de prof. dr. David H. Barlow şi colaboratorii săi. Scopul programului este de a facilita diminuarea simptomelor anxioase și depresive. Livrarea programului se va face exclusiv online și are o durată de nouă săptămâni.

Programul RECOVERY poate fi accesat de către orice persoană care cunoaște limba română și deţine o conexiune la internet. Ce au de făcut persoanele interesate? Persoanele care doresc să beneficieze de Programul RECOVERY se pot înscrie GRATUIT pe pagina de web a proiectului

http://e-cbt.ro

EDUCAȚIE / Portofoliul profesorului 2019. Procedura de elaborare a portofoliului și fișa de evaluare

Va prezentam o lista cu ceea ce trebuie sa contina portofoliul profesorului:
 
Partea I. DATE PERSONALE
 
1. Structura anului scolar
2. incadrarea (clase, nr. de ore)
3. Orarul
4. Fisa postului
5. Calendarul activitatilor pe anul in curs 
6. CV cu anexe
7. Raport de autoevaluare

 

CĂRȚI / Ce presupune designul unei cărți, dincolo de copertă

Cartea este un obiect unitar, nu înseamnă doar copertă pentru că aștfel ai avea un poster, sau doar interior pentru că ai avea doar niște foi sau doar text pentru că ai avea doar conținut, ea este un obiect tridimensional, are formă, greutate, sunet, miros și personalitate, este unică prin îmbinarea tuturor elementelor ce o compun.

Cartea este un obiect tridimensional, are formă, greutate, sunet, miros și personalitate, este unică prin îmbinarea tuturor elementelor ce o compun, spune Andreea Mihaiu, de la GRAPHO_MAT, și unul dintre organizatorii Cele mai frumoase cărți. Cu câțiva dintre câștigătorii din 2018 am vorbit la Dincolo de copertă, despre designul de carte din România, clișeele și evoluția lui. La părțile mai puțin bune ale acestui domeniu, Andreea numără câteva lucruri:

PIAȚA MUNCII / Povestea românului de 25 de ani care a devenit unul dintre cei mai influenţi tineri sub 30 de ani din Europa

Are 25 de ani, este inventator, a fost nominalizat de Forbes SUA drept unul dintre cei mai influenţi tineri sub vârsta de 30 de ani şi de aproape trei ani ocupă funcţia de director de inovaţie la unul dintre cei mai mari producători de componente auto. Spune despre el că este creativ şi curios şi îşi doreşte ca munca lui să creeze semnificaţie. Cine este Cornel Amariei, inventatorul din generaţia Millennials care pune România pe harta inovaţiei în era noilor tehnologii?

„Vă rog să luaţi foaia de hârtie pe care o aveţi în faţă şi să construiţi un avion de hârtie care să zboare atât de tare încât să ajungă pe scenă. Vreau să văd cine dintre dumneavoastră este cel mai bun la asta.” Aşa şi-a început discursul Cornel Amariei, în faţa a 600 de oameni de afaceri, directori de companii, antreprenori, consultanţi şi avocaţi prezenţi la o conferinţă organizată la începutul acestei luni de compania de audit şi consultanţă KPMG.

După un exerciţiu care a durat 2-3 minute, Amariei a concluzionat: „După design, am văzut că unii dintre dvs. au experienţă în asta. Dar cel puţin doi dintre dvs. şi-au dat seama că, pentru a ajunge pe scenă, avionul nu trebuie să arate ca un avion de hârtie normal şi aţi ales cea mai bună soluţie pentru această situaţie”, a continuat el. Acesta a fost un exerciţiu simplu de creativitate şi de inovaţie, iar pentru a avea cele mai bune rezultate în contextul dat, era necesară o gândire „outside the box”, a subliniat el.

 

PIAȚA MUNCII / Specialiști puțini și scumpi. Lipsa forței de muncă “mușcă” din profiturile companiilor, care plătesc tot mai mult pentru angajați

Şapte din zece angajatori din România au avut profituri şi cifre de afaceri mai mici, motivele principale fiind criza de specialişti şi deficitul de forţă de muncă de pe piaţă, reiese din datele celui mai recent sondaj efectuat de BestJobs, una dintre cele mai importante platforme autohtone de recrutare online.

Conform cercetării, 44% dintre angajatori au arătat că lipsa forţei de muncă suficiente sau adecvate a afectat cu până la 10% profitul anual al companiei, în timp ce alţi 15% au spus că impactul a fost şi mai mare, de până la 20%.
În acelaşi timp, 8% dintre cei intervievaţi a menţionat faptul că şi acest prag a fost depăşit, chiar peste nivelul de 30%.

 

HR / Platformă în cloud pentru salarizare și administrare a resurselor umane pentru IMM-uri

Platforma vine în sprijinul companiilor mici și mijlocii, care doresc să își automatizeze o parte din activitățile aferente departamentelor de HR.

“Mai multe studii recente ne arătă că antreprenorii, managerii și specialiștii în resurse umane au ajuns să petreacă prea mult timp pentru a rezolva procesele administrative, cum ar fi salarizarea și administrarea de personal, și au prea puțin timp disponibil pentru angajați și pentru problemele lor. Sunt statistici care spun că, de exemplu, activitățile de salarizare și administrare de personal ocupă aproximativ 35% din munca unui întreg departament de resurse umane. Tocmai de aceea, am dezvoltat o platformă de HR în Cloud care să fie capabilă să efientizeze toate activitățile cheie din HR, cum ar fi calculul salariilor, pontajul, administrarea de personal sau managementul documentelor,” a declarat Victor Dragomirescu, directorul general al Romanian Software.

 

ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ / 7 lucruri de știut despre prima zi a primăverii, 20 martie

Echinocțiul de primăvară este azi: miercuri, 20 martie, atât emisfera nordică, cât și cea de sud, vor avea vor avea în mod egal lumină naturală. Pentru aceia dintre noi care suntem situați în emisfera nordică, azi este marcat începutul primăverii, iar orele de lumină devenind tot mai lungi decât cele de noapte, până la solstițiul de vară din iunie. Pentru cei situați în emisfera sudică, la sud de Ecuator, este începutul toamnei.

Din punct de vedere tehnic, echinocțiul are loc atunci când soarele este în linie directă cu ecuatorul. Acest lucru se va întâmpla azi la ora 5:58, Est Hour (iar câteva ore mai târziu, la 21:43, puteți privi “SuperLuna”, ultima dată până în 2020.)

Iată un scurt ghid științific pentru data din calendar când ziua este egală cu noaptea:

1) Cum se explică echinocțiul?
Echinocțiul, anotimpurile și variația luminii diurne pe tot parcursul anului se datorează faptului că pământul se rotește pe o axă înclinată.

2) Câte ore de lumină diurnă vor fi miercuri, 20 martie?
Echinocțiul înseamnă literalmente “noapte egală cu ziua”. În ziua echinocțiului, în cele mai multe locuri de pe Pământ vor fi aproximativ 12 ore de lumină naturală diurnăî și 12 ore de noapte.

3) Pe parcursul întregului an, toate zonele Pământului ajung să treacă printr-o zi cu un număr egal de ore de zi și noapte?
În lunile de vară, latitudinile celei mai nordice sunt la extreme. Deasupra cercului arctic, în timpul verii, există 24 de ore de lumină naturală. În timpul iernii, Cercul Arctic este într-un întuneric constant.

4) Se poate echilibra un ou pe vârful său în timpul echinocțiului?
Este o glumă pentru copii această legendă despre faptul că e mai ușor să echilibrezi un ou vertical pe o suprafață plană, la echinocțiu decât în alte zile ale anului.

5) Există un monument vechi care marchează Echinocțiul?
În timpul solstițiilor de iarnă și de vară, mulțimile se înmulțesc spre Stonehenge în Regatul Unit. În timpul solstițiilor, soarele se ridică sau se aliniază monumentului de 5.000 de ani. Și în timp ce unii vizitează Stonehenge pentru echinocțiul de primăvară, locul adevăratului monument dedicat echinocțiului este în Mexic.

Asta pentru că în Echinocțiu, piramida de la Chichen Itza, de pe Peninsula Yucatan, oferă un spectacol minunat. Construită de Maiași în urmă cu aproximativ 1000 de ani, piramida este concepută pentru a arunca o umbră, în timpul Echinocțiului, care conturează corpul lui Kukulkan, un zeu sub formă șarpe cu pene. În partea de jos a piramidei se află o statuie a șarpelui și, pe măsură ce soarele își schimbă poziția în ziua Echinocțiului, lumina soarelui și umbra piramidei arată corpul șarpelui care se unește cu capul.

6) Există Echinocțiu pe alte planete?
Da! Toate planetele din sistemul solar se rotesc pe o axă înclinată și, prin urmare, au anotimpuri. Unele dintre aceste înclinări sunt minore (cum ar fi Mercur, care este înclinat la 2.11 grade). Dar altele sunt mai asemănătoare cu Pământul (care este înclinat la 23,5 grade) sau sunt chiar la extreme (Uranus este înclinat la 98 de grade).

7) Dacă dai clic pe acest articol în mod accidental, poți vedea totuși o fotografie minunată a soarelui, preluată de la Observatorul Solar Dynamics al NASA, o nava spațiale lansată în 2010 pentru a înțelege mai bine soarele.

ENJOY!

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională