Revista presei

20 februarie 2020

ASTĂZI, LA UVT: Proiecție unică a filmului „colectiv”, regizat de Alexander Nanau

Joi, 20 februarie, cinefilii timișoreni sunt invitați la o proiecție eveniment a mult așteptatului film „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, în prezența echipei de producție și a protagoniștilor, la Universitatea de Vest din Timișoara. Vor avea loc două vizionări, una de la ora 18.30 și una de la 20.30.

„colectiv” este „un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală”. Cutremurător și emoționant, filmul dezvăluie o rețea de corupție, minciuni și manipulări și urmărește povestea primului an de după incendiul din clubul „Colectiv”. Lungmetrajul reușește să introducă spectatorul în locurile cheie de după tragedie, în: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe.

UVT, alături de celelalte patru universități ale Consorțiului Universitaria, prezentă în prestigiosul clasament Times Higher Education Emerging Economies

Nouă universități din România au intrat în topul Times Higher Education Emerging Economies, pe locurile 200+. Primele locuri ale topului sunt ocupate de universitățile din China. Prima universitate clasată în top este Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pe segmentul 251-300, urmată de Academia de Studii Economice care se clasează în segmentul l 251-300.

ASE este în trend ascendent în clasamentul „The Times Higher Education Emerging Economies University Rankings 2020”, clasându-se anul acesta în segmentul 251-300, față de 351+ în 2019. În top sunt cuprinse, pe lângă Academia de Studii Economice din București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea București și Universitatea de Vest din Timișoara.

Analfabetismul funcțional la clasa a II-a este de peste 40%. Rezultatele Evaluării Naționale 2019 despre care nicio autoritate nu vorbește

Mai puțin de jumătate dintre elevi știu la finalul clasei a II-a, după 3 ani de școală, să scrie un text pornind de la câteva întrebări și sub 60% redactează acel text scriind corect cuvintele, propozițiile și semnele de punctuație. Acestea sunt rezultatele obținute de elevi la Evaluarea Națională la clasa a II-a 2019 și confirmă procentul de analfabetism funcțional de peste 40 arătat de testele PISA 2018. Situația este “gravă”, avertizează departamentul Ministerului Educației care a publicat încă de pe 10 februarie raportul Evaluărilor Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a 2019, dar în acest răstimp Ministerul Educației nu a revenit nici măcar cu un comunicat pentru a explica rezultatele testării pe care o organizează anual și care este un puternic predictor pentru performanțele școlare ale acestor copii. 

La Scris, decalajul între rural-urban este de peste 17 puncte procentuale, doar la clasa a II-a. 

La Matematică, doar 75,06% dintre elevi reușesc să folosească corect numerele în calculele elementare la finalul clasei a II-a (după 3 ani de școală) și – dintre aceștia – mai puțin de 69% reușesc să facă adunări-scăderi și doar 65% pot să efectueze înmulțiri și împărțiri la finalul clasei a II-a, operații prevăzute de curriculum.

Remarcăm, însă, că specialiștii Ministerului Educației nu menționează nicăieri în raportul de 100 de pagini câți elevi de clasa a II-a au participat la această testare în 2019, pentru a putea vedea dimensiunea reală a eșecului curriculumului sau a aplicării acestuia și pentru a putea calcula ce înseamnă, raportat la numărul integral de copii testați, acest 65% din 75,06% care nu știu înmulțirea și împărțirea la finalul clasei a II-a.

PIAȚA MUNCII - Criza de angajați generează situații neverosimile. Profesor la Ecole hôtelière de Lausanne, pentru Profit.ro: La unele hoteluri din România, femeia de serviciu câștigă cât un recepționer cu studii universitare

Criza de forță de muncă din turismul românesc a făcut posibilă apariția unor situații neverosimile. Sunt hoteluri în România, și nu puține, la care o cameristă fără studii câștigă la fel de mulți bani ca un angajat de la recepție cu studii universitare, iar explicația hotelierilor este că un recepționer cu studii universitare pot găsi foarte ușor, pe când femeie de serviciu se găsește foarte greu, a declarat pentru Profit.ro Ray F. Iunius, director de dezvoltare și profesor la Ecole hôtelière de Lausanne și Universitatea din Lausanne (HEC). Ce se va întâmpla cu locurile de muncă din România va fi anunțat în premieră la conferința Profit.ro, pentru care detalii pot fi văzute AICI “La unele hoteluri din România, o femeie de serviciu câștigă la fel ca un recepționer cu studii medii. Când i-am întrebat pe proprietarii hotelurilor cum explică acest fenomen, mi-au spus că recepționer cu studii universitare pot găsi foarte ușor, dar femeie de serviciu mai greu”,  a spus Ray F. Iunius. El a afirmat că, în cazurile respective, atât femeia de serviciu, cât și angajatul de la recepție câștigau 500 de euro net pe lună. “Chiar dacă la recepție nu poate lucra oricine, pentru că trebuie să cunoști cel puțin o limbă străină, raportul cerere/ofertă face ca, în unele cazuri, cameristele să fie la fel de bine remunerate. E o criză mare de forță de muncă pe segmentul cameristelor.

 

Elevii din 23 de scoli din Cluj vor face ore de "Educatie Juridica" inca din clasa a V-a

In premiera, incepand din toamna viitoare, elevii din 23 de unitati scolare din judetul Cluj vor avea ore de “Educatie juridica”, la initiativa Asociatiei VeDem Just.

“Materia va fi predata incepand din toamna de catre cadre didactice deja angajate in scoli. Profesorii vor fi specializati printr-un curs intensiv organizat de asociatie, iar elevii vor primi gratuit manuale. Clujul va deveni un model pentru celelalte judete”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei VeDem Just.

Conform sursei citate, procedura de ofertare si alegere a materiilor optionale pentru invatamantul preuniversitar in anul scolar 2020-2021 s-a incheiat saptamana trecuta.

Intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj s-a anuntat oficial ca de la toamna materia “Educatia juridica” va fi predata “la 46 de clase, de catre 33 de profesori, pentru 1.246 de elevi”. Materiei i se va aloca o ora pe saptamana, timp de doua semestre, mai informeaza VeDem Just, care prezinta si lista oficiala a unitatilor scolare implicate in acest proiect.

ZIUA BRÂNCUȘI - Povestea uimitoare a romanului care a "stricat" Sculptura si a reinventat-o, dupa ce a mers 2.000 de km pe jos spre Paris

“A fost un intelept, muncitor, profund si responsabil. Si un om extrem de credincios. A fost un om spiritual, un antimodern ca orientare proprie. Si, in ciuda acestui fapt, lumea operei lui este una extrem de moderna, de un modernism radical”, spune Pavel Susara despre marele sculptor roman Constantin Brancusi.

Povestea vietii lui Constantin Brancusi (19 februarie 1876 – 16 martie 1957) este cu adevarat uimitoare si frumos ar fi sa ne-o reamintim uneori si sa le-o repovestim celor tineri, de exemplu astazi, cu ocazia aniversarii nasterii lui.

Am plecat de la 10 ani, pe jos, din Hobita-Pestisani. Tata era gospodar cu slugi in curte. La Craiova, am fost baiat de pravalie la restaurantul Spirtaru, din fata garii. Am stat sase ani si munceam cate 18 ore zilnic. La ceasurile trei dimineata, ma sculau birjarii cu ciocanitul codiristii de la biciusca in usa odaitei unde dormeam“, povestea sculptorul despre prima plecare de acasa, citat de Adevarul.

A urmat o scoala de arte si meserii, iar in 1902 a absolvit Scoala de bellearte din Bucuresti. Dupa numai un an, pleca pe jos la Paris. Avea doar 27 de ani. Pleca pe jos pentru ca nu mai primise banii datorati pentru finalizarea unui bust al generalului Carol Davila, din cauza ca unii dintre membrii Consiliului fusesera nemultumiti de rezultat, cerandu-i sa … micsoreze nasul si sa ajusteze epoletii.

Revoltat, a preferat sa renunte la bani. “Ar fi fost o munca usoara, dar ca de prostituata, care mi-ar fi adus cei cativa bani cat imi trebuiau ca sa-mi platesc un bilet de drum de fier pana la Paris. Dar ceva se innascuse in mine si nu am mai putut rabda. Am facut stanga-mprejur, fara nici un salut militar, spre marea panica si spaima a doctorului Gerota si dus am fost“, a povestit Brancusi mai tarziu.

La Paris a fost nevoit sa lucreze ca spalator de pahare intr-un restaurant. “Am facut chiar o inventie pentru spalatul paharelor cu rapiditate. Pana la mine, se spalau in doua ape: un rand cu apa calda si un rand cu apa rece. Eu am suprimat apa rece si utilizam numai apa fierbinte. Apa fierbinte dizolva, automat, grasimile, era igienica si paharele se si uscau mai repede… Imi frigeam buricele degetelor grosolane de sculptor, dar ma resemnasem“, se destainuia peste ani Brancusi, citat tot de Adevarul. Iar povestea fascinanta a vietii marelui sculptor continua si va invitam sa o cititi pana la capat.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională