Revista presei

2 octombrie 2019

UVT la conferință EAIE – cel mai mare eveniment european privind internaționalizarea învățământului superior

Universitatea de Vest din Timişoara continuă să își extindă aria de promovare și prospectare universitară, prin participarea, în perioada 24-27 septembrie 2019, la Helsinki, la cea de a-31-a Conferință EAIE (European Association of International Education), cel mai mare eveniment european în domeniul internaționalizării învățământului superior.

 „Rezultatele Universității de Vest din Timișoara, din cadrul Conferinței EAIE din acest an, confirmă angajamentul nostru instituțional pentru procesul de internaționalizare, iar recunoașterea eforturilor noastre de către EAIE ne onorează și ne motivează în stabilirea unor obiective îndrăznețe, într-o lume a învățământului superior din ce în ce mai globalizată”, declară rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof.univ.dr. Marilen Pirtea

Ca în fiecare an, EAIE celebrează excelența în domeniul internaționalizării, recompensând efortul, implicarea și inițiativele universităților în acest domeniu.

La ediția din acest an, Universitatea de Vest din Timișoara a pășit pe podium, fiind astfel recunoscută “ca un model de bune practici în internaționalizare, implementarea cu succes a strategiilor de internaționalizare și promovarea valorilor EAIE”, în cadrul sesiunii “Excellence in internationalisation: the 2019 EAIE Institutional Award finalists”

Universitatea de Vest din Timişoara, prezentă, din nou, în două rankinguri universitare de top

Universitatea de Vest din Timişoara se regăseşte în două rankinguri internaționale academice, pe locuri de prestigiu la nivel internațional, între primele universități din România.

Începem astăzi prima săptămână a noului an universitar, anunțând noi rezultate meritorii pe care Universitatea de Vest din Timişoara le înregistrează în două dintre rankingurile de prestigiu ale lumii academice. Este un început de an care aduce o frumoasă recunoaștere pentru munca profesorilor și cercetătorilor noștri, dar care ne și obligă pe viitor”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Universitatea de Vest din Timişoara este prezentă şi în acest an în topul Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu subdomeniul fizică, ocupând prima poziţie la nivel național şi regăsindu-se în top 301-400 la nivel mondial, din 500 de universităţi din lume, anunţă oficialii UVT.

Totodată, UVT este prezentă pentru prima dată în clasificarea internaţională Center for World University Rankings (CWUR), ocupând poziţia 1260 la nivel mondial (din 2000 de universităţi) şi poziţia 5 la nivel naţional (din 13 universităţi).

În această clasificare, alături de Universitatea de Vest din Timișoara sunt prezente şi alte trei universități membre ale Consorțiului Universitaria: Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca, Universitatea din București şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi.

The Center for World University Rankings este o organizație de top, localizată în Emiratele Arabe Unite, care oferă consultanță politică, perspective strategice și servicii de consultanță guvernelor și universităților pentru îmbunătățirea rezultatelor educaționale și de cercetare. Începând cu anul 2012, CWUR publică singurul clasament care evaluează calitatea educației, inserţia profesională a absolvenților şi rezultatele cercetării, fără să se bazeze pe sondaje de opinie și pe informații raportate de universităţi.

Piața meditațiilor devine un sistem de învățământ paralel. Cât costă o oră de predare

Metodele învechite de predare la clasă, materia stufoasă, presiunile părinţilor şi importanţa examenelor din clasele a VIII-a şi a XII-a au dezvoltat în România un sistem de învăţământ paralel, pe bani grei.

Piaţa meditaţiilor atinge cote importante, potrivit unui studiu recent care arată că 40% dintre elevi fac ore suplimentare, pentru care părinţii dau până la 2.000 de lei într-un an şcolar. Totul începe chiar din clasele primare.

La nici o lună de la începutul anului şcolar, unii părinţi îşi trimit deja copiii la meditaţii.

Întrebată dacă își duce copilul la meditații, o mamă a răspuns: „Facem, sigur că facem. La Matematică 60 de lei şi la Română 50 de lei, două ore.”

PIAȚA MUNCII / ANAF pune la bătaie mii de posturi! Te poți angaja și fără examen

ANAF are nevoie urgentă de personal și este dispusă să angajeze și fără examen. Mii de oameni vor ieși la pensie din cadrul acestei structuri până la sfărșitul anului.

Șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, susține că anul acesta și la anul vor urma să iasă la pensie 2.500 de oameni și instituția va avea nevoie urgentă de personal, scrie adevărul.ro.

„33% din personalul actual al ANAF are peste 51 de ani. Anii care vin ne vor crea o problemă din acest punct de vedere. Anul acesta şi la anul ies la pensie 2.500 de oameni din 30.500, o pondere semnificativă”, a spus Mirela Călugăreanu, la Realitatea TV.

 

Director de liceu din Timisoara filmat pe cand alunga cu extinctorul elevii care fumeaza in curtea scolii

TIMISOARA. Scene incredibile intr-o scoala de elita din Timisoara. Directorul Liceului Jean Louis Calderon a fost surprins marti pe cand pulveriza continutul unui extinctor spre elevii care fumau in curtea scolii.

Invaluiti de ceata iscata de extinctor, copiii au inceput sa chiuie si sa alerge care incotro.

Incidentul a fost filmat, iar imaginile au ajuns in spatiul public.

Val de infracţiuni în apropierea şcolilor - 300 de delicte într-o săptămână. Elevii spun că nu se simt în siguranţă și cer măsuri

Val de infracţiuni în apropierea şcolilor. Sute de furturi, tâlhării, distrugeri, dar şi infracţiuni rutiere au avut loc într-o singură săptămână în preajma unităţilor de învăţământ sau în incinta…

Într-o singura săptămână poliţiştii au sesizat aproape 300 de infracţiuni ce au fost comise atât în şcoli dar şi în apropierea unităţilor de învăţământ. Nu este însă de mirare pentru că din totalul de peste 1.100 de şcoli, aproape 10% nu au asigurată paza.

Săptămâna trecută, în plină zi, în faţa unei şcoli din Timiş, mai mulţi tineri s-au luat la bătaie, iar la un moment dat unul dintre ei a scos un cuţit. Trecătorii au sunat la 112 însă până la sosirea poliţiştilor, scandalagiii au fugit.

Nici în Capitală situaţia nu este diferită. Elevii şi studenţii nu se simt deloc în siguranţă.

 

EVENIMENT / Scriitorul rus Mihail Şişkin va conferenţia pe 8 octombrie la Ateneul Român

Scriitorul Mihail Şişkin, considerat cel mai important autor rus contemporan şi singurul care a primit toate cele trei mari premii literare ruseşti, va conferenţia marţi, 8 octombrie, de la ora 18.00, în cadrul Conferinţelor de la Ateneul Român.

Înainte de a veni la Bucureşti, scriitorul Mihail Şişkin va participa, pe 5 octombrie, la un eveniment în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT.

Amfitrionul serii de la Ateneul Român va fi Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“, gazdă a evenimentului.

Scriitorul va fi în dialog cu Barna Némethi, director  executiv de la Curtea Veche Publishing, în calitate de moderator al conferinţei.

Comparat cu Tolstoi sau Cehov datorită lirismului cărţilor sale, toate apărute la Curtea Veche Publishing în traducerea Antoanetei Olteanu, Mihail Şişkin priveşte scrisul “ca pe un mod de a-ţi salva viaţa.” „Scrisorar” l-a făcut să devină unul dintre cei mai iubiţi scriitori din România, după care au urmat „Părul Venerei”, „Luarea Ismailului” şi, recent, „Paltonul cu gaică”.

 

STUDIU: Peste 37.000 de IT-iști au plecat din România în ultimii 20 de ani; deficitul de specialişti este de circa 15.500 de persoane/an

Peste 37.000 de profesionişti din industria IT au plecat din România în ultimii 20 de ani, în timp ce deficitul anual al angajaţilor din industria de profil este de aproape 15.500, arată un studiu de specialitate citat de Agerpres.

Potrivit datelor studiului întocmit de Codecool şi Brainspotting, 15.467 de oameni lipsesc din industria IT în fiecare an, însă datele nu includ absolvenţii de facultate. Pe acest fond, s-a ajuns la concluzia că 37.031 de profesionişti IT au plecat din România în ultimii 20 de ani, dintre care 30% sunt în SUA şi Canada, 60% în Europa (13% numai în Marea Britanie), iar restul de 10% în ţări asiatice şi în alte zone.

Conform cercetării „Scaling Up”, cea mai importantă barieră identificată de 6 din 10 companii din România se referă la complexitatea abilităţilor din piaţă. De asemenea, circa 50% dintre companiile intervievate susţin că sunt limitate de aşteptările salariale, care tind să fie mai mari decât abilităţile identificate. Din punct de vedere al satisfacţiei legat de pregătirea profesională a oamenilor, companiile sunt mulţumite.

În ceea ce priveşte planurile de creştere ale companiilor IT din România, acestea vizează un salt de 17,5%, în următorii trei ani.

 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională