Revista presei

1 martie 2019

Ministrul Educaţiei nu vrea after school şi meditaţii ale cadrelor didactice cu elevii de la clasă

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat, la Bistriţa, că nu doreşte ca învăţătorii sau profesorii din ciclul primar să mai organizeze after school cu elevii de la clasă şi nici să le dea meditaţii acestora.

“Cred că, în viitoarea lege ( a Educaţiei – n.r.) trebuie să precizăm mai clar câteva lucruri, şi anume: doamna învăţătoare sau domnul profesor sau doamna profesor de ciclu primar sau domnul profesor pot să îşi organizeze after school, nu am nicio problemă, dar nu cu elevii de la clasă, pentru că există reacţia părinţilor care nu-şi pot trimite copiii în after school-ul profesorului de la clasă, că al lui copil este tratat diferit faţă de cei care merg la after school. Asemenea lucruri nu trebuie să le mai generăm. Aşa cum şi pentru profesorii care fac meditaţii, pregătire acasă cu elevii: nu cu elevii de la clasă, cu elevii de la alte clase. Totuşi, profesoriii trebuie să aibă această conştiinţă profesională, ei sunt constructorii acestei naţiuni”, a spus ministrul.

Elevi ai Colegiului Național Bănățean au luat inițiativa și au făcut curățenie în exteriorul școlii

Elevi ai Colegiului Național Bănățean din Timișoara au făcut curățenie în exteriorul unității de învățământ. Inițiativa le-a aparținut, iar profesorii i-au încurajat în acest act de voluntariat.

Elevi din clasa a XII-a filologie au decis să treacă de la vorbe la fapte. O colegă era nemulțumită că în jurul școlii nu era curățenie, a postat acest lucru pe Facebook. Elevii au acționat – au pus mâna pe mătură, au luat saci și au strâns gunoiul de lângă unitatea de învățământ. Sunt la prima acțiune de acest gen și nu au de gând să se oprească aici.

Impactul şahului asupra inteligenţei elevilor din ciclul primar va fi cercetat la UAIC

Reprezentanţii Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi au anunţat că au încheiat un contract de cercetare cu Federaţia Română de Şah pentru evaluarea inteligenţei elevilor din ciclul primar care practică şah.

În urma parteneriatului semnat joi, specialişti din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi al Centrului de Cercetări Interdisciplinare în Ştiinţa Motricităţii Umane din cadrul UAIC vor realiza un studiu privind influenţa practicării şahului asupra inteligenţei elevilor din ciclul primar.

Simulare Evaluarea Nationala si Bac 2019. Notele pot fi trecute in catalog. Ordinul privind simularile, publicat in Monitorul Oficial

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial, joi, ordinul ministrului Educatiei, care prevede organizarea simularilor de Evaluare Nationala la clasele a VII-a si a VIII-a in perioada 11 – 13 martie, precum si organizarea simularilor de BAC 2019 la clasele a XI-a si a XII-a in perioada 18 – 21 martie.
 
In ordin este precizat si faptul ca notele de la simularea examenelor nationale pot sa fie trecute in catalog “la solicitarea scrisa a elevului sau a parintelui/tutorelui”.

O noua materie in scoli - Educatie si cultura media, in anul scolar 2019-2020

“Gestionarea informatiei in societatea contemporana nu mai are un caracter auxiliar – reprezentand doar un hobby pentru orele libere – ci a devenit o provocare centrala pentru si copiii nostri. Exista un veritabil bombardament informational, menit sa influenteze deciziile in domeniul comercial sau politic, vizand practic alegerile pe care le facem in mod cotidian. In acest context, dezvoltarea unor abilitati media si a unei capacitati de a judeca critic, in mod independent, infromatiile primite, nu constituie un element educational de specialitate, dedicat doar celor interesati de stiintele comnicarii sau stiintele sociale, ci o provocare de baza pentru fiecare tanar.

Potrivit unor studii recente, Romania este tara cu cea mai mare rata de analfabeti funtionali din Uniunea Europeana, tinerii nefiind capabili sa aplice in viata de zi cu zi cunostintele dobandite la scoala. Acest aspect are consecinte grave si pe termen lung, inclusiv asupra modului in care functioneaza o societate si asupra deciziile de orice natura – politia, economica, sociala – pe care le iau cetatenii.

Un experiment ne-etic impus de Ministerul Educației Naționale

“La momentul când scriu aceste rânduri, este deja o știre oficială: în următoarea lună, elevii din clasele a VII-a și a XI-a vor participa la Simularea examenelor de Evaluare Națională și BAC, examene destinate claselor a VIII-a și a XII-a. E ultimul „breaking news” din domeniul educației pe ziua de azi. Presupun, uitându-mă pe rezultatele de la simulările din anii trecuți, că mulți copii vor avea probleme cu aceste examene, vor lua punctaje mici și vor constitui obiectul ridicolului în ochii colegilor, al profesorilor, al părinților și, cu ajutorul mass-mediei, al societății. Un prilej numai bun de alte „breaking news” cu titluri alarmante: ce se întâmplă cu școala noastră, de ce elevii nu sunt bine pregătiți, de ce nu avem o școală „ca afară” etc.”

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională