Revista presei

18 martie 2019

TM NEWS / Opera Națională din Timișoara are un nou director, absolvent al UVT

Maestrul Corneliu Murgu, tenor, 71 de ani, nu mai este directorul Operei Naționale Timișoara. În locul lui a fost numit prin ordin al Ministerului Culturii, Christian Rudik, 49 de ani, director interimar, absolvent al Universității de Vest din Timișoara.

Sub bagheta maestrului Corneliu Mugur, Opera Română Timișoara a devenit o instituție de cultură de forță a Timișoarei. Corneliu Murgu este printre personalităţile muzicale româneşti de notorietate internaţională. Traiectoria carierei sale soliste a fost, şi este încă, una dintre cele mai spectaculoase: rapidă, impetuoasă cu o răspândire geografică cuprinzând cinci continente, dar mai mult decât atât, strălucind pe cele mai importante scene ale lumii.

TM NEWS / Astăzi începe Simularea Bacalaureatului. În Timiș sunt așteptați peste 10.000 de elevi la probă. Calendarul examenului din 2019

La simularea Bacalaureatului, în Timiș, sunt așteptați 10.231 elevi – 4.289 din clasa a XI-a, 5.121 din clasa a XII-a și 821 din clasa a XIII-a.
Calendar simulare Bacalaureat pentru clasa a XI-a
  • 18 martie: proba scrisă la română
  • 19 martie: proba scrisă la limba maternă
  • 20 martie: proba obligatorie a profilului
  • 29 martie: sunt afișate rezultatele

EDUCAȚIE ȘI ANTREPRENORIAT / Cum se ajută antreprenorii între ei, în Romania: Principala noastră motivație este educația

Platforma BiziLive este primul proiect social de Live Streaming dedicat antreprenorilor, unde peste 35 de profesionisti din diverse industrii realizeaza sesiuni live interactive, prin care incearca sa aduca solutii concrete la provocarile din domeniile HR, vanzari, marketing, finantare, comunicare, mediu, educatie sau leadership.
“Principala noastra motivatie este educatia. Fiecare specialist, antreprenor sau consultant care a interactionat cu organizatia noastra a adus valoare si mult know-how”, spune Constantin Paraschiv, fondatorul BiziLive.

Proiectul a demarat la jumatatea lui 2017, dar anul urmator a fost adevaratul an de lansare. In 2018, pe platforma BiziLive au interactionat peste 1,6 milioane de persoane, de-a lungul a 400 de emisiuni educative despre antreprenoriat, sanatate, parenting, resurse umane, e-commerce, educatie financiara, civica si juridica. Tot in 2018, echipa de specialisti BiziLive a efectuat 300 de studii de caz, in format Video Live.

“Mai precis, in acest format video, antreprenorul este de acord sa furnizeze in direct, cu scop educativ informatii financiare, decizii de business, modele de business, pe care le-a utilizat, sau canale de comunicare/promovare care au functionat pentru afacerea sa. Scopul acestor studii de caz este sa aduca un plus de know-how tuturor antreprenorilor la inceput de drum, dar si celor mai experimentati, asupra deciziilor lor viitoare de business”, explica Constantin Paraschiv.

EDUCAȚIE ȘI ANTREPRENORIAT / Comunitatea de business: Dacă nu investim azi în educație, vom investi mâine în penitenciare

Importanta investitiilor in educatie si schimbarile pe care le aduce tehnologia au fost principalele teme in jurul carora au gravitat dezbaterile din cea de-a doua zi a RBL Summit (editia a opta).
“Daca nu investim azi in educatie, vom investi maine in penitenciare”, a avertizat Dragos Anastasiu, fondator Eurolines si membru RBL, in deschiderea evenimentului de astazi.
Ruxandra Mercea, director executiv Transylvania College, a moderat sesiunea “Educatia – cea mai sigura investitie in viitor” la care au participat Ligia Deca, consilier de stat in Administratia Prezidentiala; Dominica Petrovai, fondator Mind Education Health; Lucian Cosinschi, director regional pentru Europa al Minerva Schools; Doru Castaian, profesor Merito 2018 si Theodora Cleja, Alumni Transylvania College.

“Venim dintr-o cultura punitiva si ne-am obisnuit sa ne concentram pe ce este gresit, ceea ce este extrem de daunator mai ales pentru copiii de pana in 12 ani”, a subliniat Dominica Petrovai. In aceeasi logica a venit si observatia Theodorei Cleja: “rolul educatiei este sa formeze caractere, nu sa produca academicieni”.

DESCRIPTIV / 20% din bugetul Clujului este investit în educație și în locurile de muncă ale viitorului. Boc: investiția in educație este cea mai sigură din lume

“Investitia in educatie este cea mai sigura investitie din lume pentru prea simplul motiv ca este lipsita de grija falimentului. Niciodata, investind in educatie, nu vom avea riscul falimentului. Din aceasta perspectiva, in orasul pe care-l reprezint 20% din impozitele si taxele locale pe care cetatenii le platesc se intorc in educatie si asta vom face in continuare cu echipa PNL Cluj-Napoca. Toate scolile sunt conectate la internet, dotate cu retele de calculatoare moderne si cu infrastructura moderna de predare de la tabla inteligenta si alte elemente specifice”, a afirmat Emil Boc.

Primarul liberal Emil Boc a declarat, la Summitul PPE al liderilor locali si regionali de sambata, ca administratia Cluj-Napoca foloseste 20% din taxele si impozitele cetatenilor pentru a investi in educatie, inclusiv in digitalizare si tehnologie pentru locurile de munca ale viitorului.

 

EDUCAȚIE ȘI ANTREPRENORIAT / Studenţii români au impresionat la Competiţia Globală P&G CEO Challenge 2019

Cinci studenţi români au participat la Competiţia Globală “CEO Challenge 2019”, proiect organizat de P&G, începând din 2016, pentru tinerii din întreaga lume.

Echipa câştigătoare, formată dintr-un student din Serbia, unul din România şi unul din Grecia, a reuşit să impresioneze juriul format din managerii P&G şi va reprezenta Europa de Sud-Est în următoarea rundă a competiţiei, care se va desfăşura la Istanbul, în luna aprilie. În cadrul CEO Challenge, studenţilor li s-a cerut să lucreze în echipe internaţionale pentru a rezolva un caz de afaceri real, sub îndrumarea unor manageri experimentaţi ai P&G. În cea de-a 4 – a ediţie a competiţiei, organizată la Bucureşti între 5 şi 6 martie, 21 de studenţi din 6 ţări din regiune au devenit CEO timp de 2 zile, având misiunea de a dezvolta o strategie de afaceri câştigătoare pentru unul dintre cele mai importante branduri ale P&G.

EDUCAȚIE DIGITALĂ / Au început înscrierile Digitaliada

Fundația Orange a deschis concursul de selecție a 10 școli gimnaziale din mediul rural care vor fi incluse în programul de educație digitală – Digitaliada, începând cu anul școlar 2019-2020.

Selecția școlilor se va face în trei etape, iar prima etapă se desfășoară online în perioada 7-31 martie 2019, pe platforma Digitaliada. Informații suplimentare sunt disponibile în Metodologia de selecție.

Copiii din cele 10 școli selectate vor învăța într-un laborator digital echipat cu tablete, pentru ca fiecare elev să poată lucra individual în timpul orei, cu laptop pentru profesor și videoproiector pentru clasă. Profesorii de matematică și TIC vor participa la sesiuni de formare în utilizarea kit-ului de conținut digital pentru gimnaziu: un pachet complet de aplicații și ghiduri de predare/ testare pentru fiecare an de studiu. Laboratorul digital poate fi folosit însă de orice profesor din școală.

CARTE EVENIMENT / "Legături pierdute", Johan Hari

Am citit cartea asta acum două săptămâni și de-atunci îmi bat la cap prietenii, explicându-le de ce cred că ar trebui să o citească (n-am crezut că o să mi se întâmple asta vreodată, dar sunt de acord cu ce zice Elton John pe copertă). Mie mi-a dat puțin peste cap înțelegerea depresiei și anxietății, două urâte cu care au învățat să trăiască câțiva dintre cei mai apropiați oameni din jurul meu. În Legături pierdute, proaspăt apărută la Editura TREI în traducerea Oanei-Maria Badea, jurnalistul britanic Johann Hari, un tip care-a luat treisprezece ani antidepresive, pornește în căutarea cercetătorilor care studiază alte căi de a tratat depresia în afară de pastile. Pentru asta, întreprinde o adevărată investigație a studiilor din domeniul sănătății mintale, de la teoria dezechilibrului de serotonină din creier, până la un experiment comunitar din inima Berlinului.

Scrisă alert și empatic de cineva care e direct afectat de marketingul companiilor farma și de tendințele psihiatriei de a trata exclusiv cu pastile afecțiunile psihice, cartea lui Hari trece în revistă o serie de cauze pentru care cineva poate să aibă simptomele depresiei și anxietății, pe care le numește deconectări. Deconectări de oameni, de sensul muncii, de valori, de traumele copilăriei, de natură, de un viitor sigur etc. Și-apoi, în ultima parte, găsește câteva posibile soluții pentru fiecare formă de deconectare în parte. Pe mine, care nu sufăr nici de depresie, nici de anxietate, m-a făcut să-mi privesc un pic mai atent alegerile de viață și să mă gândesc la niște schimbări. Poate că, în felul ăsta Legături pierdute e un fel de self-help, auto-ajutor în vremuri tulburi, o carte de care avem nevoie cu toții ca să ne luăm răgazul ne a ne uita un pic și la viețile noastre.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională