Revista presei

18 aprilie 2019

INTERVIU / Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea: „Timișoara are resursele de a deveni primul centru universitar românesc”

Prin soluția unui centru universitar integrat și chiar prin pregătirea construcției viitoare a unei rețele universitare publice de cercetare, managementul academic timișorean își propune să construiască orașul universitar de mâine, de secol 21. Efortul de schimbare și rearanjare strategică a patru universități publice într-o inițiativă comună, optimizată, care să permită concentrarea resurselor, poate poziționa centrul universitar timișorean pe harta celor mai importante 10 instituții de educație superioară din aria Noii Europe. Acest potențial salt în topul universitar european ar propulsa Timișoara și zona de vest a țării pe primul loc în România, sub aspectul vizibilității și atractivității educaționale, și ar putea fi driver-ul cheie pentru dezvoltarea economică și creșterea întregii regiuni, în această parte a Europei. Rectorul Universității de Vest din Timișoara (UVT), prof. univ. dr. Marilen Pirtea, este principalul promotor al acestui proiect transformațional, mai ales într-un an cu semnificaţie deosebita: 75 de ani de la înfiinţarea UVT. 

RANKING / UVT ocupă prima poziţie la nivel naţional în zona cercetării în Research Rank, componentă a Round University Ranking 2019

Universitatea de Vest din Timişoara este prezentă şi în acest an în Round University Ranking (RUR), ocupând poziţia 626 la nivel mondial (din 829 de universităţi) şi poziţia 3 la nivel naţional (din 3 universităţi). În zona cercetării (factor considerat cu 40% pondere în performanța globală a universităților din rankingul RUR), UVT ocupă prima poziţie la nivel naţional şi poziţia 534 la nivel mondial. Pentru clasificarea din 2019 au fost ierarhizate 829 de universităţi din 80 de ţări, numărul acestora crescând faţă de anul 2018 (783 de universităţi din 74 de ţări).

Prezența Universității de Vest din Timișoara în clasamentul internațional RUR este de bun augur, ne situăm și de această dată în elita universitară din România, alături de universitățile din Cluj și București. Comunitatea academică din UVT onorează și prin acest rezultat bun, o nouă clasificare internațională de prestigiu în care suntem prezenți, aniversarea a 75 de ani de la înființare, pe care UVT o sărbătorim în 2019”, subliniază rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea.

EDUCAȚIE / Pentru prima dată mediul de afaceri propune un set de 43 de rezolvări pentru problemele din Educație. Măriuca Talpeș, CDR: An de an păcălim copiii prin notarea de la ore

După ce au analizat situația sistemul de învățământ prin parametrii precum absenteismul elevilor și profesorilor, analfabetismul funcțional, migrația și abandonul școlar, salarizarea din Educație și atractivitatea profesiei de profesor, reprezentanții Grupului de lucru Educație din Coaliția pentru Dezvoltarea României au prezentat măsuri legate de formarea profesorilor, schimbarea evaluării, schimbarea sălilor de clasă prin remobilare și prin regândirea spațiilor.

Analiza începe cu învățământul preuniversitar pentru că „de acolo pornesc toate problemele”, potrivit prezentării. Notarea trebuie revizuită sau înlocuită, susțin reprezentanții CDR. ”Diferența între notele de la clasă și notele de la examen este foarte mare. An de an noi păcălim copiii prin notarea de la gimnaziu. Am la clasă un copil cu 7, dar el ia la examen de fapt 4. Este o problemă cu care unii dintre părinți s-au revoltat”, a declarat Măriuca Talpeș, reprezentant CDR.

Suntem singura țară din lume care avem un punct din oficiu și în care avem notă la purtare”, au spus reprezentanții Grupului pentru Educație al CDR.

Structura și forma evaluărilor naționale sau a Bacalaureatului au fost și ele propuse pentru schimbare, în viziunea mediului de afaceri. ”După cum ați observat notele la matematică sunt tot mai mici, dar subiectele nu sunt atât de grele. Întrebarea este copiii sunt de vină? Nu. Inclusiv structura examenului – înainte de Revoluție erau 9 itemi, iar acum sunt 18 întrebări. Deci este un examen maraton. Am schimbat examenul de la a pune accent pe rezolvarea și gândirea unei probleme, spre replicarea unui algoritm învățat la clasă. Copiii trebuie să primească probleme noi, de rezolvat în fiecare zi, exact ca în viața de zi cu zi”, a mai declarat Măriuca Talpeș.

 

EDUCAȚIE / Coaliția pentru Educație cere un program național dedicat rezolvării problemei școlilor cu WC-uri în curte. Termen limită: septembrie 2019

Membrii Coaliției pentru Educație cer Guvernului și autorităților locale să rezolve de urgență problema școlilor și grădinițelor cu toalete în curte. “Accidentul de luni este responsabilitatea unui sistem slab gestionat și sub-finanțat, nu doar a unui director sau a unui educator”, se arată într-un comunicat prin care Coaliția pentru Educație a transmis mesaje dure la adresa autorităților responsabile de condițiile în care trebuie să învețe elevii din România.

Comunicatul este o reacție în urma tragediei din județul Iași, în care un copil de 3 ani a murit după ce a căzut în fosa septică din curtea unei școli.

Federația Coaliția pentru Educație, consideră că „timpul proiectelor din cuvinte și hârtii și al plângerilor că nu sunt bani trebuie să aibă un sfârșit și acesta trebuie să fie 1 septembrie 2019. Solicităm reorganizarea activității în toate școlile si gradinițele care vor rămâne cu WC-uri în curte, începând cu această toamnă!”

DESCRIPTIV / Tinerii absolvenți din România au o rată de angajare aproape cât a celor din Finlanda și mai mare decât în Franța și Italia

Tinerii absolvenți din România, cu vârste între 20 și 34 de ani, au o rată de angajare de 76%, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene prelucrat de specialiștii în educație si formare de la theknowledgeacademy.com . Aceștia arată că în clasamentul statelor membre după rata de angajare, România ocupă locul 22 din 28 posibile. Surprinzător, Finlanda este pe locul 21, la distanță de doar un procent de țara noastră.

NEWS TM / Autostrada pentru biciclete la Timișoara. Bugetul Timișoarei în dezbatere publică, marți, 23 aprilie

Timisoara va avea la dispozitie un buget usor mai mare anul acesta fata de anul trecut. Proiectul urmeaza sa fie de postat pe site-ul Primariei pentru a putea fi consultat, iar marti, in 23 aprilie, de la ora 14.00, toti cei interesati de cum vor fi cheltuiti in acest an banii orasului pot participa la o dezbatere publica pe aceasta tema.

Timisoara va avea in acest an de un buget de 1.422.224.950 lei, adica 302,6 milioane euro.

Bani sunt prevazuti catre toate sectoarele, dar mai jos va aratam ce sume sunt planuite sa mearga spre investitii.

 

Cateva dintre proiectele inedite pe care primaria si le propune sunt realizarea unei autostrazi pentru biciclete, pe relatia E-V, respectiv N-S, pentru care sunt prevazuti 100.000 de lei. De asemenea, autoritatile vor sa construiasca un minaret in piata Sfantu’ Gheorghe din Timisoara, pentru care au prevazut 40.000 de lei, care sa aminteasca de moscheea ce era candva in acel loc. De asemenea, sunt prevazuti bani si pentru realizarea unor habitate pentru lei si tigri, la Gradina Zoologica.

Este vizata si cumpararea unei noi ambarcatiuni, iar sume importante sunt prevazute si pentru construirea de noi poduri si pasarele pentru raul Bega. Reprezentantii primariei au alocat suma de bani si pentru cumpararea de inca 20 de autobuze de mici dimensiuni, dar si a unui autocar.

Este prevazuta si cumpararea unui sistem de proiectie holografica a hartii Cetatii Timisoarei, pe care autoritatile anuntau inca de anul trecut ca vor sa il amplaseze in zona sensului giratoriu din Marasti.

Nu a fost uitat nici metroul. Si pentru anul acesta au fost prevazuti banii necesari realizarii unui studiu de prefezabilitate pentru metrou, respectiv 145.000 de lei.

TM2021 / Actorul Ion Caramitru, cooptat în Asociaţia Timişoara 2021- Capitală Europeană a Culturii

Adunarea Generală a membrilor Asociaţiei Timişoara 2021- Capitală Europeană a Culturii l-a cooptat pe actorul Ion Caramitru în Consiliul Director al Asociaţiei, în calitate de personalitate publică din domeniul culturii, cu profil internaţional.

Potrivit unui comunicat de presă, de marţi al Asociaţiei Timişoara 2021- Capitală Europeană a Culturii în cadrul Adunării Generale au fost analizate cererile depuse de către cei interesaţi pentru ocuparea celor trei poziţii permanente de membri ai Consiliului Director.   ”În urma discuţiilor, prin votul membrilor prezenţi, au fost desemnaţi, ca membri ai Consiliului Director, pe o perioadă de cinci ani, reprezentantul scenei culturale independente şi al sectorului Industriilor Culturale şi Creative, în persoana dlui Mihai Gafencu (medic la Spitalul de Copii din Timişoara – n.r.) şi reprezentantul sectorului cultural instituţional, în persoana domnului Claudiu Ilaş (Director al Muzeului Banatului din Timişoara – n.r.). De asemenea, membrii AGA au validat propunerea facută de catre Horaţiu Rada- preşedintele Consiliului Director privind desemnarea lui Ion Caramitru în Consiliul Director, în calitate de personalitate publică din domeniul culturii, cu profil internaţional”, se arată în comunicat.

Adunarea Generală a membrilor Asociaţiei Timişoara 2021- Capitală Europeană a Culturii a desemnat cu majoritate de voturi şi membrii Consiliului de Audit, Guvernanţă Culturală şi Etică: Ovidiu Constantin Bunget, Cristian Clipa şi Zoita Stan Ioana.

PLAN DETALIU FICȚIONAL / Ann Patchett - Comuniune, cea mai bună carte a anului, pentru nu mai puţin de nouă publicaţii de prestigiu

Vă amintiţi filmele acelea americane în care acţiunea se petrece într-o casă în care se reuneşte o familie din mai multe generaţii, cu ocazia unei mese festive, familie în care ne recunoaştem cu toţii? Sunt tragi-co­medii care vorbesc despre părinţi şi copii, despre cupluri, despre iubire şi trădare, despre bucurie şi suferinţă, despre viaţă, pe scurt.

Romanele lui Ann Patchett sunt corespondentul narativ al acestui gen de filme. Ultimul roman tradus de Rodica Ştefan la Editura Humanitas se numeşte Comuniune şi a apărut în America în 2016, devenind „cea mai bună carte a anului“ pentru nu mai puţin de nouă publicaţii de prestigiu.

Cititorul care se teme de lectura încă unui roman care taie cu scalpelul o traumă trebuie să fie liniştit: literatura lui Ann Patchett nu este astfel. Romanul se deschide cu scena petrecerii, acasă, cu ocazia unui botez, al micuţei Franny, şi se încheie o jumătate de veac mai târziu, cu petrecerea de Ajun din casa mamei lui Franny, Beverly. La botezul lui Franny, ai cărei părinţi sunt Fix şi Beverly Keating, şi la care vine Bert Cousins, coleg de serviciu cu Fix, are loc un „coup de foudre“ mai neobişnuit. Deşi în cuplul Keating mai există un copil, Caroline, iar în cel al lui Bert cu Teresa există patru copii – Cal, Holly, Albie şi Jeannette -, cele două familii se vor destrăma brusc şi irevocabil la întâlnirea dintre Beverly şi Bert. Trimis de Fix să îi găsească copilul abia botezat, în casa plină de invitaţi, Bert o găseşte pe Beverly într-o cameră, iar sărutările lor, pornite dintr-un impuls de nestăvilit, se petrec pe deasupra capului bebeluşului, ţinut în braţe de femeie. O adevărată lovitură de destin pentru Bert: „Îi deveni atunci clar ceea ce ştiuse din prima clipă când o văzuse aplecată pe fereastra bucătăriei, ca să-şi strige soţul. Acesta era începutul vieţii lui“.

AFIȘ / Zilele porților deschise UVT: 15-19 aprilie

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională