Revista presei

18 noiembrie 2019

ASTĂZI, LA UVT - Proiecția filmului „Între Chin și Amin” sau despre experimentul de a preface minciuna în adevăr și lumina în întuneric

Bănățenii sunt invitați, luni, 18 noiembrie, la ora 18.30, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara (bd. Vasile Pârvan nr. 4, etaj 1), unde va avea loc proiecția tulburătorului film regizat de Toma Enache, intitulat Între Chin și Amin.

Proiecția va fi urmată de o dezbatere la care vor participa regizorul Toma Enache, prof. univ. dr. Marcel Tolcea – scriitor, cadru didactic la Departamentul de Filosofie și Științe ale Comunicării al UVT și lect. univ. dr. Emanuel Copilaș-Ciocianu – cadru didactic la Departamentul de Științe Politice al UVT.

Intrarea la eveniment este liberă.

Proaspăt premiat la Florence Film Awards-Best Director Feature Film, nominalizat la Buenos Aires International Film Festival, International Sound & Film Music Festival din Croația și prezentat ca proiecție-eveniment la Astra Film Festival 2019, Între Chin și Amin aduce în fața spectatorilor iubire și ură, istorie ori veșnicie, credință și apostazie, sadism și rezistență, paradis sau apocalipsă.

Banca Naţională a României lansează azi moneda aniversară din argint ”75 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Vest din Timişoara”

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, luni, 18 noiembrie, moneda aniversară din argint cu tema 75 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Vest din Timişoara.

”Mulțumim Băncii Naționale a României pentru generozitatea și parteneriatul cu care ne onorează.

De-a lungul unei istorii marcate de momente de bucurie, dar și de provocări, universitatea noastră și-a urmărit cu consecvență rolul cu care a fost învestită de fondatorii săi, anume de principal centru de cunoaștere în regiunea de Vest a țării.

Într-o lume a mobilității, în care distanțele s-au comprimat enorm ca urmare a dezvoltării de mijloace de transport rapide și de noi medii de comunicare, UVT se profilează pe piața educațională globală ca un lider regional deschis înspre comunitatea academică internațională, atât din perspectiva cercetării științifice cât și a programelor de studii.

Astăzi, UVT oferă atât celor care doresc să producă cunoaștere, să inoveze sau să performeze în domeniul științific sau al creației artistice, cât și celor care doresc să studieze în cadrul ciclurilor de licență, masterat, doctorat sau post-doctorat, un mediu intelectual efervescent, care stimulează deopotrivă realizările individuale, munca de echipă și interdisciplinaritatea. În acest sens, prin însăși Carta UVT, cercetarea ştiinţifică avansată şi educaţia au fost în aceeași măsură asumate ca formând cele două componente ale misiunii universității noastre”, este mesajul dedicat evenimentului de prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Universitatea de Vest Timişoara pregăteşte primul curs post-universitar de specializare în blockchain

Blockchain, o tehnologie care utilizează criptarea, are potenţialul de a se consacra în mai multe sectoare de business din România (industrie, energie, mediu, e-governance, security, supply chain etc.), dar şi să atragă interesul tinerelor generaţii, încă de pe băncile facultăţilor.

Universitatea de Vest din Timişoara doreşte o deschidere spre tehnologia de ultimă generaţie, aşa cum este şi în cazul blockchain, susţinând implementarea de ateliere şi module care să promoveze modele de bune practici.

După ce marţi, 5 noiembrie 2019, Universitatea de Vest  din Timişoara a găzduit primul workshop de blockchain din vestul ţării, s-a ajuns la concluzia că este necesar un modul de pregătire post-universitară în domeniul tehnologiilor blockchain.

Workshop-ul a reunit specialişti, antreprenori şi cadre din mediul academic, care au pus în discuţie tehnologiile inovatoare într-o societate descentralizată, securitatea cibernetică şi aplicaţiile blockchain în educaţie.

ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ, Conferințele UVT - Ce n-a văzut Parisul – confesiunile unui scriitor român, la Universitatea de Vest Timișoara

În cadrul Conferințelor UVT, miercuri, 20 noiembrie,  va fi invitat la Universitatea de Vest Timișoara, scriitorul româno-francez Matei Vișniec, care va susține prelegerea Ce n-a văzut Parisul – confesiunile unui scriitor român, de la ora 18.00, în Aula Magna Ioan Curea, de pe bv. Vasile Pârvan nr. 4.

Evenimentul are loc în cadrul programului 1989 – Timișoara, trei decenii de libertate.

ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ - Miercurea de știință, la Humanitas Timișoara

Librăria Humanitas Timișoara vă așteaptă în data de 20 noiembrie, la ora 16.00, la a treia ediție a dezbaterilor lunare ”Miercurea de știință, cu Mădălin Bunoiu și invitații săi”, de această dată,  dialogul va avea loc cu prof. univ. emerit Ștefan Balint și lect. univ. dr. Mihai Chiș, de la Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea de Vest din Timișoara.

Tema acestei întâlniri este „O enigmă veche de secole. Teorema lui Fermat”, iar cărțile recomandate sunt „Teorema vie” de Cédric Villani și „Marea Teoremă a lui Fermat” de Simon Singh, publicate în colecția Știință a Editurii Humanitas.

„Am descoperit o demonstrație cu adevărat minunată, dar nu am aici destul spațiu pentru a o scrie.“ Acestea sunt cuvintele notate de ilustrul matematician Pierre de Fermat pe marginea unei pagini din ediția Aritmeticii lui Diofant, în 1637.

Seria de evenimente „Miercurea de știință cu Mădălin Bunoiu și invitații săi”, organizată de librăria Humanitas, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, își propune să aducă în fața publicului subiectele importante ale științei prin dialoguri accesibile, însoțite de recomandări de lectură.

INVITAȚIE / Vineri, 22 noiembrie, lansarea cărții „Știința veselă”, semnată de Adriana Babeți

În amfiteatrul A11 se va lansa volumul aniversar dedicat doamnei profesoare Adriana Babeti – Adriana Babeti, Stiinta vesela.
Ar fi o bucurie sa va avem pe cat mai multi dintre Dumneavoastra alaturi.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională