Revista presei

17 decembrie 2018

Școlile din Timiș vor fi închise luni și marți, după codul portocaliu de ninsori

Zăpada care a căzut în ultimele zile în Timiș duce la închiderea școlilor și grădinițelor în cel mai vestic județ al țării, pentru două zile. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au solicitat prefectului de Timiș Eva Andreaș închiderea școlilor în Timiș. Aceasta a fost de acord cu propunerea și o va supune și aprobării Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care se va întruni duminică, la ora 13.

Ajutor la teme și masă caldă pentru copii din Timiș cu părinți plecați la muncă în străinătate

Reprezentanții organizației Salvați Copiii, filiala Timișoara, cu ajutorul financiar oferit de sponsori, au deschis în Școala Gimnazială „Theodor Bucurescu” nr. 1 din Sânnicolau Mare, un centru educațional care oferă servicii și sprijin copiilor vulnerabili și familiilor lor.

Universitatea „Cuza“ introduce tutoriatul pentru a reduce abandonul în rândul studenţilor. Cum funcţionează sistemul

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a introdus, începând cu anul universitar 2018-2019, activitatea de tutoriat pentru studenţi. Activitatea de tutoriat are drept scop prevenirea efectelor negative create de dificultăţile de adaptare ale studenţilor, dar şi diminuarea procentului de nepromovare a examenelor şi de abandon universitar.

UAIC va avea mai multe locuri la buget la admiterea din 2019

Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în anul universitar 2019-2020 la studiile de licenţă vor fi alocate cu 281 locuri mai multe la buget decât cele alocate în 2018.

În premieră în România, UMFST Târgu Mureş a reuşit acreditarea unei linii în limba engleză la Hamburg

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie Târgu Mureş, profesor universitar doctor Leonard Azamfirei, a anunţat că UMFST va avea, începând cu anul universitar 2019-2020, o filială la Hamburg, în Germania, cu predare în limba engleză, fapt ce reprezintă o premieră pentru România.

Cursuri şcolare suspendate luni şi marţi în mai multe judeţe

Cursurile şcolare vor fi suspendate integral, luni, în judeţele Arad, Gorj, Mehedinţi şi Timiş, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, informează Ministerul Educaţiei Naţionale.

“Autorităţile din judeţele Arad, Gorj, Mehedinţi şi Timiş au decis, în urma reuniunilor comitetelor pentru situaţii de urgenţă, suspendarea integrală a cursurilor şcolare pentru ziua de luni, 17 decembrie, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Timiş, suspendarea completă a cursurilor a fost extinsă şi pentru data de 18 decembrie”, se arată într-un comunicat de presă.

VIDEO INTERVIU Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, despre „exodul creierelor”: Problema nu este plecarea, ci cum îi motivezi să se întoarcă. Totul ține de finanțare / În ce stadiu sunt lucrările la Laserul de la Măgurele și ce probleme au apărut

Plecarea în străinătate a tinerilor cercetători nu este adevărata problemă pentru România, ci faptul că aceștia nu sunt motivați să se întoarcă. Iar acest lucru ține de finanțarea care ar asigura infrastructura necesară unei cercetări eficiente în România. O spune chiar ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, într-un interviu pentru HotNews.ro. Ministrul vorbește și despre situaţia Laserului de la Măgurele şi despre ce poate face România pentru a debloca situaţia echipamentelor pe care un consorţiu european condus de italieni nu mai vrea să le aducă. 

Ecaterina Andronescu: 55.000 de profesori vor intra într-un proces de formare şi sub aspectul învăţării predării digitale

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat că 55.000 de profesori vor intra într-un proces de formare profesională învăţând cum să predea digital la ore.

Din nou despre (sub)finanţarea învăţământului din România

Cu toate că în România învăţământul este declarat „prioritate naţională”, o analiză a finanţării acestuia duce la concluzii diametral opuse. Cu o finanţare în perioada 2000-2014 cuprinsă între 3% şi 4%, mult sub acel 6% prevăzut de lege şi asumat de toate forţele politice în 2008 şi mult sub media de 5,22% din statele foste comuniste, România se menţine în acea „subfinanţare cronică”, menţionată în raportul expertului olandez Jan Herczynski din 2005, în proiectul de asistenţă a procesului bugetar al MEC, finanţat de Banca Mondială.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională