Revista presei

15 martie 2019

TM NEWS / Liderii studenților din Europa se întâlnesc astăzi la Timișoara. Pe agenda discuțiilor: cererile studenților față de viitorii europarlamentari

Liderii studenților din Europa se întâlnesc zilele acestea la Timișoara, în una dintre cele mai importante reuniuni din calendarul Organizației Europene a Studenților, anunță Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România. Aproximativ 100 de reprezentanți ai studenților vor discuta despre inițiativa universităților europene, dar și despre “alegerile pentru Parlamentul European și care vor fi solicitările studenților față de viitorii europarlamentari”, spune ANOSR.

Evenimentul se numește Convenția Europeană a Studenților (European Student Convention 37), are loc în perioada 14-17 martie 2019 și reunește aproximativ 100 de reprezentanți ai studenților din 40 de țări membre ale Spațiului European al Învățământului Superior (SEIS).

TM NEWS / Mâine urmează cel mai aşteptat meci de handbal feminin din Timişoara. CSU UVT primeşte vizita campioanei CSM București, sâmbătă, de la ora 15

Meci special sâmbătă pentru fetele de la CSU Universitatea de Vest. Divizionara secundă timişoreană va fi gazda fostei campioane europene CSM Bucureşti, într-un joc din optimile Cupei României. Handbalistele localnice speră că vor avea parte de ajutor din tribună, meciul se dispută în Sala „Constantin Jude” iar fanii nu vor plăti intrare pentru a vedea vedetele oaspete. CSU UVT ocupă ultimul loc în Seria D a Diviziei A şi tocmai au pierdut în campionat la Chişineu Criş, dar au şansa unica de a evoluat în faţa campioanei en titre în Cupa României. În 16-imi timişorencele au trecut la scor de LPS Tg. Jiu (40-28). CSM Bucureşti vine în optimi în Capitala Banatului după ce va disputa azi un meci important pentru titlu, contra liderului din Vâlcea.
De obicei „studentele” joacă în sala UVT-ului (Oituz), dar acest duel unic se va desfăşura în fosta „Olimpia” (Sala „Constantin Jude”). Meciul cu CSM va avea loc sâmbătă, de la ora 15.15, iar intrarea va fi liberă, sperându-se ca timişorenii să vină în umăr cât mai mare pentru a încuraja localnicele în cel mai dificl examen sportiv de până acum.

EVENIMENT / Gândire critică versus inteligență emoțională – filosoful Sorin Costreie și psihologul Dragoș Iliescu în dialog la Universitatea din București

Gândirea critică și “inteligența emoțională” în raport cu informațiile care ne distorsionează realitatea – cum procesăm informațiile, din punct de vedere rațional și emoțional? Cum decidem ce este adevărat sau fals? Cum identificăm informațiile care distorsionează adevărul și ce facem cu ele?

  • Universitatea din București organizează miercuri, 20 martie, conferința „Fake news” – o abordare rațională versus o abordare emoțională, cu filosoful Sorin Costreie și psihologul Dragoș Iliescu.

  • Filosoful Sorin Costreie și psihologul Dragoș Iliescu invită publicul la dialog despre gândire critică și inteligență emoțională în raport cu informațiile care ne distorsionează realitatea. Conferința va avea loc în Aula Magna a Universității din București, începând cu ora 18:00.

    Evenimentul este dedicat atât specialiștilor, cât și publicului larg, iar accesul la eveniment este gratuit. Universitatea precizează că persoanele interesate să participe la conferință trebuie să își rezerve locul completând următorul formular.

EVENIMENT / Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara / Recitaluri de ”musica suprimata” la Timișoara

În perioada 29 martie – 5 aprilie 2019 “musica suprimata” se întoarce în România, la Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu.
 
Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara găzduiește două recitaluri în cadrul evenimentului menit să pună în lumină muzica “în afara legii”, cum a fost ea denumită, în încercarea de a fi redusă la tăcere.

În data de 29 martie, începând cu ora 19:00 va avea loc în Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru un recital de lied susținut de soprana Anna Miklashewich și pianistul Moritz Ernst, cu lucrări pe versuri de Rainer Maria Rilke aparținând compozitorilor Norbert von Hannenheim, Viktor Ullmann, Hans Krasa, Artur Vincent Lourie și Adrian Pop.

În data de 30 martie, la aceeași oră, 19:00, în Sala Orpheum, va avea loc un recital susținut de pianistul Moritz Ernst, cu lucrări aparținând compozitorilor Joseph Haydn, Philipp Herskovitz, Viktor Ullmann, Norbert von Hannenheim și Ludwig van Beethoven.

DESCRIPTIV / Ce șanse mai au cărțile în epoca Netflix

Piața de carte din România, estimată la circa 60 de milioane de euro, crește timid de la un an la altul, însă rămâne cea mai mică din UE în privința bugetului alocat pe cap de locuitor.

Problema nu constă doar în uriașul procentul de analfabeți funcțional (39%) − concretizat în faptul că unu din cinci români nu a citit nici o carte anul trecut −, ci în chiar noul nostru mod de viață.

Studiile din domeniu se contrazic cu privire la detalii (așa am ajuns, de exemplu, să fim deasupra Franței într-un raport despre timpul alocat citirii efectuat de Comisia Europeană), dar realitatea e simplă: astăzi există mult mai multe atracții și ispite care concurează pentru timpul nostru liber decât existau în urmă cu 30-40 de ani.

E vorba despre dependența noastră de rețelele de socializare, despre fluxul nesfârșit de știri (și false știri), atât online, cât și televizate, despre jocuri video și despre site-urile de streamingvideo.

Cum să mai facă față cititul și al său ritm așezat, care nu oferă satisfacție decât pe termen mediu și lung?

CĂRȚI / Miercuri, 20 martie, dezbatere despre "Educația în România”, pornind de o discuție incitantă asupra cărții „Să predăm ca în Finlanda” de Timothy D. Walker

Miercuri, 20 martie, de la ora 18, în librăria Cartea de Nisip, va avea loc un dialog cu tema „Educația în România”. Ne propunem să pornim o discuție incitantă de la cartea „Să predăm ca în Finlanda” de Timothy D. Walker, apărută în anul 2018 la Editura Trei.

Invitați: Melania Dragomir (profesor, consilier școlar) și Elena-Ligia Jebelean (profesor de limbă și literatură română). Discuția va fi moderată de Andreea Medinschi.

Finlanda a surprins o lume întreagă în 2001, când elevii au obținut cele mai bune scoruri la testul internațional PISA, care evalua, în premieră, competențele de gândire critică ale școlarilor din peste 30 de țări – de la SUA și Germania la “tigrii” din Asia de Sud-Est. Cum se face că elevii din micul stat nordic – unde zilele de școală sunt mai scurte, temele, aproape inexistente, iar testele standardizate sunt o raritate – au reușit să obțină scoruri la nivelul suprasolicitaților școlari asiatici? În cartea sa, Timothy D. Walker prezintă condițiile și maniera prin care s-a produs reforma sistemului finlandez, descifrând cheile succesului în educație.

Prin comparație, vom vorbi despre sistemul educațional din România, despre ce merge rău și ce ar trebui păstrat, despre imprevizibila relație profesor-elev sau despre cum ar putea școala să devină un incubator de idei și libertate.

 
 

CĂRȚI / „Matematica zeilor și algoritmii oamenilor” de Paolo Zellini

Cea mai veche limbă străină a lumii este matematica, iar cel mai vechi, exclusivist și intimidant club aparține matematicienilor. Ei au inventat limbajul care explică existența sau lipsa acesteia. Într-o încercare curajoasă de a traduce farmecul numerelor și matematicii, Paolo Zellini, împrumută rețeta lui Michel Focault, și descrie puterea de reprezentare, derivare, multiplicare, depășirea limitelor și imaginației a numerelor, așa cum ultimul a făcut-o pentru cuvinte.

Pornind de la întrebarea dacă „numerele nu sunt o invenție minții umane sau o descoperire prin care constatăm existența noastră?” și „ce fel de realitate atribuim numerelor?”, autorul, care în timpul zilei este profesor de analiză numerică, descrie evoluția numărului de la începuturile sale babiloniene, până la modul în care acestea au dus la „utilizarea” lor în algoritmii din informatică și descoperirile tehnicii moderne. Astfel, în „Matematica Zeilor și algoritmii oamenilor”, autorul, fără a avea o „resvera” prestabilită, încearcă să descrie într-un discurs filosofic, originile comune ale matematicii, filozofiei, geometriei și religiei, calculului și metafizicii și cum numerele au determinat evoluția acestora.

CĂRȚI / În Sursa Sinelui găsim dezvăluiri despre cum au foat create de Toni Morrison cărțile cele mai importante

Aveam 16 ani când am citit pentru prima oară Toni Morrison. Un prieten al părinților mei mi-a dat cel mai vechi roman al lui Morrison, “Cei mai albaștri ochi”, povestea lui Pecola Breedlove, o fetiță neagră de 11 ani, care țipă pentru ochi albaștri, crezând că o va face foarte frumoasă. Pecola m-a convins și mi-a atins temerile despre nesiguranța femeii afro-americane care creștea în sud, dar când am examinat fotografia de pe coperta din spate, am văzut că creatorul Pecolei era o femeie atât de bătrână precum mama mea și tatăl meu. Cum se poate, m-am întrebat, că această autoare de vârstă mijlocie poate să vadă și să înțeleagă atât de clar sinele meu secret? Ce puteri magice a avut?

Morrison, autoarea acelei cărți, a publicat “Cei mai albaștri ochi” cu aproape 50 de ani în urmă, când avea 39 de ani. De atunci, ea a mai srcris 11 romane, dar și piese, cărți pentru copii și comentarii. La 88 de ani, câștigătoarea Premiului Nobel este un titan al cuvântului scris. Sursa Sinelui: Eseuri, discursuri și meditații selectate (Knopf) este atât de uluitoare și profund personală – o incursiune în cariera sa literară și misiunea artistică, ne trimite spre descoperirea frumuseței dureroase și dramele desfășurate de un afro-american.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională