Revista presei

15 octombrie 2020

UVT a lansat, miercuri, Centrul suport pentru participarea la proiecte internaționale – SupportTM

Universitatea de Vest din Timișoara a lansat, miercuri, 14 octombrie 2020, proiectul „Centrul suport pentru participarea la proiecte internaționale – SupportTM”, care reprezintă un angajament ferm pentru creșterea competitivității în materie de cercetare, dezvoltare și inovare la nivelul regiunii de Vest.

Conferința de lansare a proiectului s-a desfășurat în Amfiteatrul de conferințe UVT, într-un cadru restrâns, conform prevederilor și recomandărilor privind limitarea și combaterea răspândirii virusului SARS COV-2, iar evenimentul a fost transmis și online. 

Despre acest proiect strategic al Universității de Vest din Timișoara, rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea afirmă: „Un colectiv de cercetare foarte puternic din cadrul Universității de Vest din Timișoara, din domeniul ITC, se implică acum în dezvoltarea acestui Centru suport pentru participarea la proiecte internaționale – SupportTM, un viitor HUB-ITC util pentru colaborarea între echipele de cercetare din întreaga țară, care va deveni referențial, cu siguranță, în cercetarea de înaltă performanță din România, finanțată prin programe europene. Acest centru suport va deveni o resursă importantă a dinamizării proiectelor cu finanțare europeană din UVT, din cercetarea din vestul țării, cu rol strategic pentru evoluția cercetării universitare românești”.

Guvernul a adoptat acordarea de vouchere pentru after-school pentru elevii din 150 de școli, masă caldă pentru vârstnici în săptămâna dinaintea alegerilor, buget suplimentat pentru tabletele școlare și 10 milioane de euro pentru universități – anunță ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș

Ministrul Fondurilor Europene a anunțat după ședința de guvern de astăzi că una dintre măsurile adoptate de executiv “este cea referitoare la voucherele pentru educație în regim after-school”. În jur de 300.000 de elevi de clasele I-IV din 150 de școli vor beneficia de voucherele în valoare de 200 de lei pe lună, în cadrul unui program pilot. Tot la ședința de guvern de astăzi s-a decis suplimentarea bugetului pentru tabletele școlare, acordarea a 10 milioane de euro pentru universitățile de stat și masă caldă pentru vârstnici, din fonduri europene, chiar cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare.

Întrebat cum explică acordarea voucherelor pentru masă caldă fix în săptămână dinaintea alegerilor, Marcel Boloș a declarat că “în momentul de față, procedura de achiziție publică este în curs de finalizare, contractul de achiziție publică urmează să fie semnat în săptămâna care vine. Sunt 300.000 de beneficiari. Emitenții de carduri au nevoie de 10 zile, conform contractului, ca să emită aceste carduri, care se distribuie apoi către prefecturi, de acolo ajung la autoritatea publică locală și de la autoritatea publică locală ajung la beneficiarul final. Este calculat pe zile”.

Preşedintele CNR pune piciorul în prag după scandalul iscat de cazul lui Baranga: Lege pentru înfiinţarea unui Registru al Diplomelor

Un Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unităţile şi instituţiile româneşti de învăţământ ar putea fi înfiinţat ca urmare a scandalului public generat de situaţia lui Laurenţiu Baranga, fost şef al Oficiului contra Spălării Banilor, care este cercetat pentru înşelăciune după ce şi-ar fi falsificat diploma de Bacalaureat.

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), profesorul Sorin Mihai Cîmpeanu, a anunţat că va propune în cadrul primei reuniuni a plenului CNR susţinerea înfiinţării unui Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unităţile şi instituţiile româneşti de învăţământ, începând cu nivelul absolvirii studiilor preuniversitare şi obţinerea diplomei de bacalaureat.   „Îmi asum ca obiectiv, în calitate de membru al Parlamentului, iniţierea unui proiect de act normativ care să instituie înfiinţarea acestui Registru (RUNIDAS) şi care să aducă prevederi suplimentare în legislaţia privind educaţia, astfel încât universităţile să dispună de cadrul legal necesar pentru a putea asigura, într-o manieră eficientă, prevenirea unor astfel de fapte, mai mult decât reprobabile, fapte ce afectează imaginea întregului sistem românesc de învăţământ”, a arătat preşedintele CNR.   Reacţia profesorului Sorin Mihai Cîmpeanu vine după ce instanţa de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 5 a decis, duminică, 11 octombrie, ca Laurenţiu Baranga, fost şef la controlul Spălării Banilor, să fie cercetat în continuare în stare de arest la domiciliu.

Proiect: Școala, părinții și elevii ar putea alege ce și cât se studiază

Din toamnă, școlile ar putea decide, împreună cu elevii și părinții, ce materii vor fi studiate la fiecare clasă și numărul de ore alocat fiecărei discipline în parte. Potrivit noilor planuri cadru la care lucrează Ministerul Educației, elevii de gimnaziu și liceu ar urma să petreacă mai puține ore la școală. Curriculumul va fi oferit de școală, curriculum la decizia elevilor, în oferta școlii, spune Marian Staș, membru în comisia de validare a noilor planuri cadru.

În următorul an școlar unitățile de învățământ ar putea decide singure câte ore și ce materii vor studia elevii. Ministerul Educației lucrează la noile planuri cadru pentru gimnaziu și liceu. De această dată nu va mai fi o singură variantă ci vor fi 3 sau 4 pentru fiecare ciclu de învățământ. Școlile, împreună cu părinții și elevii, vor putea alege un plan cadru după care să funcționeze, spune Marian Staș, expert în educație și membru în comisia de validare a noilor planuri cadru. El subliniază că se dorește și mai multă descentralizare, asta după ce unitățile de învățământ au primit mână liberă pentru a decide în ce scenariu învață copiii în contextul pandemiei de coronavirus.
Ministerul Educației trebuia oricum să reducă din numărul de ore și discipline pentru a respecta o lege al cărei scop este exact acesta, mai puține ore la gimnaziu și liceu, lege care a fost promulgată acum aproape un an de președintele Iohannis și care ar fi trebuit deja să producă efecte.

UE - Un nou Bauhaus european - Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, scrie într-un editorial în exclusivitate pentru PressOne despre uriașul plan de renovare și reconstrucție a Europei pe temelii sustenabile

Chicago, Tel Aviv, Ascona, Dessau, Kaliningrad. Paul Klee, Kandinsky, Anni Albers, László Moholy-Nagy, Iwao Yamawaki. „Școala de stat Bauhaus”, fondată la Weimar, în 1919, de Walter Gropius și de prietenii săi, a devenit rapid o mișcare internațională în domeniul arhitecturii, al artei și al designului. Această școală a exercitat o influență asupra gândirii creative, asupra mobilierului, precum și asupra peisajelor urbane din întreaga lume, timp de peste un secol.

Îmbinând arta și simțul practic, ingenioasa avangardă a școlii Bauhaus a contribuit literalmente la conturarea tranziției sociale și economice către o societate industrială și secolul XX.

O sută de ani mai târziu, ne confruntăm cu noi provocări globale: schimbările climatice, poluarea, digitalizarea și o explozie demografică în urma căreia se preconizează că populația lumii va crește cu până la 10 miliarde de oameni până la mijlocul acestui secol. Aceste evoluții merg mână în mână cu o creștere economică aparent nelimitată, în detrimentul bunăstării noastre, al planetei noastre și al resurselor noastre naturale limitate.

 

 

CARTE - Ediţia online a Târgului de Carte de la Frankfurt, lansată miercuri

Cea de-a 72-a ediţie a Târgului de Carte de la Frankfurt a debutat miercuri cu o serie de evenimente online la care participă scriitori, inclusiv Venera Kessler şi Ijoma Mangold, potrivit DPA.

Târgul de anul acesta, care de obicei include expoziţii şi care primea un mare număr de vizitatori din străinătate, are loc exclusiv online, cu 4.400 de expoziţii digitale din 110 ţări. 

Directorul evenimentului, Juergen Boos, s-a referit la începutul săptămânii la “un mare experiment”. 

Iniţial, Canada urma să fie invitatul de onoare, dar participarea autorilor canadieni a fost amânată până în 2021 din cauza restricţiilor de călătorie din cauza pandemiei. 

Ministrul german al Culturii Monika Gruetters a anunţat în deschiderea ceremoniei – de asemenea online – că Guvernul va susţine industria de carte cu o finanţare de 25 de milioane de euro (29 de milioane de dolari), pentru a ajuta editurile să supravieţuiască crizei. 

Târgul editorilor este considerat cel mai important din domeniu şi are o istorie care datează dinainte de inventarea tiparului în secolul al XV-lea. 

CARTE - „Literatura rămâne spațiul libertății și nu vreau să intru în el cu bocancii plini de noroiul comerțului”

E imposibil să fii cititor în România și să nu te fi bucurat măcar o dată, fără să știi, de munca lui Bogdan Alexandru Stănescu (BAS). A fost timp de aproape 15 ani director editorial la Polirom, una dintre cele mai puternice edituri de la noi, unde a adunat o bibliotecă uriașă. Încap în ea clasici și revoluționari de ultimă oră, titluri ultra-premiate sau de care n-au auzit niciodată, dar cu toate astea au mari șanse să rămână cu tine pentru totdeauna. Când nu citește cărțile pe care vrea să le aducă-n librării, BAS traduce sau scrie. Penltimul volum pe care l-a publicat e chiar primul lui roman, Copilăria lui Kaspar Hauser (2017), un ghid în propria viață și prin cartierele Bucureștiului, urmat de o biografie ficționalizată a lui Caragiale. Ani buni a fost președintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti. Lista ar putea continua, dar ați înțeles ideea: BAS e unul dintre oamenii care muncește aparent neobosit cu și pentru literatură, căruia îi datorăm o parte foarte consistentă din diversitatea și rigoarea ecosistemului nostru literar.

De curând, după o pauză de câteva luni, Bogdan Alexandru Stănescu a revenit cu o colecție nouă, care ne-a scos un pic din amorțeală. Anansi. World Fiction, colecția proaspăt creată la Editura Pandora M, își ia numele de la un zeu-păianjen din mitologia africană, care a reușit să elibereze poveștile aflate în captivitate la stăpânul zeilor și să le răspândească printre oameni. Primele ei titluri – printre care Nu voi mai vedea niciodată lumea, memoriile scriitorului turc Ahmet Altan, condamnat la închisoare de regimul lui Erdogan, Autobiografia lui José Luís Peixoto, poate cel mai bun scriitor portughez contemporan, și Viața mincinoasă a adulților, cea mai nouă carte a autoarei-cult Elena Ferrante – te fac să vrei o vacanță numai pentru citit. Deocamdată, drepul ăsta nu există oficial, dar din fericire e unul dintre drepturile pe care ni le putem revendica singuri.  

L-am rugat pe BAS să ne răspundă la câteva întrebări despre ce înseamnă munca de editor, care-s lucrurile care nu se văd când te lași dus de-o carte și cum s-a întâmplat întâlnirea cu Anansi.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, distins cu Premiul Otto cel Mare

Preşedintelui României, Klaus Iohannis, i s-a decernat miercuri Premiul Otto cel Mare al oraşului Magdeburg, pentru implicare în slujba ideii europene, a democraţiei, statului de drept şi unităţii continentului.

Preşedintelui României, Klaus Iohannis, i s-a decernat miercuri Premiul Otto cel Mare al oraşului Magdeburg, capitala Landului Saxonia Anhaltină. În cadrul festivităţii de decernare, desfăşurate în Domul din Magdeburg, primarul general al metropolei, social-democratul Lutz Trümper (SPD) l-a elogiat pe laureat drept “european convins, care în vremuri în care există condiţii-cadru dificile, militează pentru coeziunea şi dezvoltarea pe mai departe a comunităţii europene”, lansând “impulsuri importante”. Trümper i-a mulţumit lui Iohannis pentru implicarea sa în slujba ideii europene.

În discursul de laudatio, ministrul de Externe german, social-democratul Heiko Maas a elogiat implicarea clară a preşedintelui Iohannis în favoarea Europei, a democraţiei, statului de drept şi a valorilor europene. În calitate de membru al minorităţii saşilor transilvăneni, preşedintele României cunoaşte “valoarea pluralismului”, a mai declarat şeful diplomaţiei germane. Concomitent, el a apelat la o Europă unită, pentru a putea gestiona problemele actuale, cum ar fi cea reprezentată de întărirea naţionaliştilor de dreapta şi populiştilor.

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională