Revista presei

13 februarie 2020

Au început înscrierile pentru West Summer University

În vară se împlinesc zece ani de când Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara le oferă elevilor din România și din Republica Moldova posibilitatea de a experimenta viața de student, în cadrul West Summer University.

West Summer University va avea loc anul acesta în perioada 22 iulie – 7 august 2020 și are loc în Timișoara.

Scopul principal al proiectului este promovarea învățământului superior în vederea prevenirii abandonului școlar la nivel universitar. Elevii participanţi își pot alege una dintre cele 13 facultăți din cadrul UVT – Arte și Design, Chimie, Biologie, Geografie, Drept, Economie și Administrare a Afacerilor, Educație Fizică și Sport, Fizică, Litere, Istorie și Teologie, Matematică și Informatică, Muzică și Teatru, Sociologie și Psihologie și Științe Politice, Filozofie și Științe ale Comunicării –, ca mai apoi, timp de 17 zile, să experimenteze viața de student. Aceștia vor participa la cursuri, seminare și laboratoare, îndrumați de profesori ai UVT.

 

Ministrul Educaţiei: Peste 7.000 de teze de doctorat vor fi făcute publice, şcolile doctorale vor fi evaluate

Peste 7.000 de teze de doctorat vor fi făcute publice, în curând, de Ministerul Educației, iar școlile doctorale vor fi analizate de evaluatori externi, a anunțat, miercuri, ministrul Educației, Monica Anisie.

„La acest moment, sunt 55 de instituții organizatoare de studii universitare de doctorat, patru sunt instituții particulare, una este Academia Română. Sunt 214 școli doctorale și trebuie să va spun că sunt peste 400 de domenii de doctorat în România, la acest moment. Iar în ceea ce privește numărul de programe de studii, sunt peste 21.000 de programe, dar trebuie să fac precizarea aici că fiecare student reprezintă un program de doctorat, deci avem peste 21.000. Legea Educației Naționale prevede foarte clar că aceste teze de doctorat sunt publice, că atare, trebuie să pun în aplicare, iată a venit cred momentul, să punem în aplicare și această prevedere a legii.

Am solicitat unității executive de la nivelul ministerului – UEFISCDI cum este cunoscută în spațiul public- să începem să facem publice aceste teze de doctorat. Avem în format electronic, la acest moment, în cadrul registrului, peste 7.000 de teze de doctorat, pe care, în curând, Ministerul Educației le va pune în mod transparent și le vom face publice. 7.000 de teze vor fi la dispoziția publicului”, a spus, miercuri, Anisie, la Realitatea Plus.

ECONOMIA DIGITALĂ - EU Tech Alliance, scrisoare deschisă către Comisia Europeană privind viitorul economiei digitale al UE

Campionii digitali europeni, printre care Spotify (Suedia), Booking.com (Olanda), cDiscount (Franța), Allegro (Polonia), eMAG (România), își exprimă printr-o scrisoare deschisă angajamentul de a colabora cu noua Comisie Europeană și a susține o viziune comună care să ducă în mod real la crearea unei Europe pregătite pentru Era Digitală.

Companiile europene de tehnologie reunite în cadrul EU Tech Alliance, organism reprezentativ de top al industriei digitale din Europa, au transmis o scrisoare deschisă noii Comisii Europene prin care își exprimă deschiderea și angajamentul de a colabora în perioada imediat următoare pentru identificarea unei viziuni comune, care să asigure un cadru de reglementare capabil să adreseze provocările generate de digitalizare, fără a inhiba însă potențialul de dezvoltare al companiilor de tehnologie europene, încă aflate la început de drum.

„În timp ce Europa privește dincolo de granițele sale, nu trebuie să uităm că Uniunea Europeană are propriul său ecosistem dinamic de tehnologie. Noi, inovatorii născuți și crescuți în Europa – campionii digitali, companiile aflate în faza de scale-up, startup-urile – suntem aici pentru a susține o legislație în domeniul tehnologiei utilă pentru toți: pentru cetățeni, mediul de afaceri, consumatori, angajați și investitori deopotrivă, se arată în scrisoarea deschisă a EU Tech Alliance.

Concursul interjudețean de matematică „Memorialul Ioan Mariș”, ediția a XI-a, la Cugir și pentru prima dată la Universitatea de Vest Timișoara

Sub genericul ,,Matematica=Teorie+Exercițiu+Exercițiu+Exercițiu ….” , în data de 25 aprilie 2020, începând cu ora 11.00 se va desfășura la Cugir ediția a XI-a a concursului interjudețean de matematică „Memorialul Ioan Mariș”.

Concursul va avea loc doar în două locații, Universitatea de Vest Timișoara și Liceul Teoretic ,,David Prodan” 

Cugir. Cu această ocazie, elevii claselor a XI-a și a XII-a pot participa la concursul de matematică, ediția a VI-a, organizat de Facultatea de Matematică și Informatică din Timișoara.

Elevii claselor a IX-a și a X-a se pot înscrie la sediul liceului cugirean până la data de 23. 04. 2020, ora 14.00, prin completarea formularului de pe afiș, iar cei din clasele a XI-a și a XII-a până la data de 16.04, ora 24.00 conform formularului.

Profesorul Ioan Mariş a ocupat funcţia de director al Colegiului Naţional „David Prodan” timp de 17 ani, începând cu anul 1980 până în 1997, după care a rămas profesor de matematică în cadrul instituţiei de învăţământ.

 

 

PIAȚA MUNCII - „Pregătirea personalului în școli profesionale este esențială”. Guvernatorul băncii centrale taxează lipsa muncitorilor calificați din agricultură și industrie alimentară

Învăţământul profesional este esențial în pregătirea personalului specializat în agricultură, în condițiile în care utilajele și instalațiile din sector evoluează constant, este de părere Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Personal, ca individ legat de mediul antreprenorial, pregătirea personalului și în ceea ce însemnau înainte școlile profesionale, nu știu cum să le numim acum, este esențială. Într-o țară cu înclinații agricole să nu ai tineri care să fie pregătiți să lucreze în acest domeniu, mai ales că nu mai este agricultura aceea rușinoasă, ci una extrem de performantă… Iată o glumă pe care o mai fac și în alt domeniu: – un tractor modern are și aer condiționat înăuntru, și muzică stereo. Nu mai este agricultura de pe vremuri. O stație de vinificare este computerizată; industrie totală. A rămas ideea – e țăran, lucrează în agricultură. Nu este adevărat. Eu vă spun astea pentru că mă mai duc în vârful dealului, din când în când”, a precizat guvernatorul băncii centrale într-o conferință de presă care a avut loc marți, 11 februarie 2020, la sediul BNR.

Deficitul de forță de muncă bine pregătită din agricultură şi industrie alimentară a fost sesizat anterior și de ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Acesta preciza la finele anului anterior că în condiţiile în care, în ultimii doi-trei ani, se simte tot mai acut lipsa specialiştilor în agricultură, învăţământul dual profesional ar putea rezolva această problemă.

INTELIGENTA ARTIFICIALA - Parlamentul European cere ca roboții de chat folosiți de companii să fie dublați de angajați: ”Oamenii trebuie să poarte întotdeauna răspunderea finală”

Membrii Parlamentului European au votat miercuri o rezoluție care cere reguli mai stricte în privința protecției consumatorilor și a supravegherii deciziilor luate de sistemele de inteligență artificială, potrivit unui comunicat de presă.

  • Rezoluția este un act legislativ fără caracter obligatoriu, dar care, de obicei, este luată în calcul de Comisia Europeană, singura instituție din UE care are drept de inițiativă legislativă. Parlamentul European a adoptat această rezoluție cu o săptămână înainte ca executivul UE să își prezinte planurile pentru o abordare europeană privind inteligența artificială AI.

Una dintre recomandările votate de eurodeputați se referă la utilizarea asistenților virtuali și a roboților de chat (chatbot), folosiți de tot mai mulți furnizori de utilități (telefonie mobilă, energie, apă etc), bănci sau magazine virtuale. Astfel, Parlamentul cere ca atunci când interacționează cu un sistem care automatizează luarea deciziilor, consumatorii ar trebui să fie „informați corespunzător despre modul său de funcționare, despre cum pot să contacteze un om cu putere de decizie și despre cum pot fi verificate și corectate deciziile sistemului”.

„Oamenii trebuie să poarte întotdeauna răspunderea finală și să poată revoca deciziile adoptate în contextul unor servicii profesionale, precum profesiile medicale, juridice și contabile, precum și serviciile bancare”, subliniază deputații în rezoluție, potrivit comunicatului citat.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională