Revista presei

12 martie 2019

CERCETARE / Apeluri de cercetare deschise, o pagină online specială a UVT, cu informații în timp real

Departamentul pentru Cercetare Ştiinţifică şi Creaţie Universitară (DCSCU) are misiunea de a oferi sprijin comunității academice în vederea creării unei mediu de cercetare competitiv pe plan național și internațional care să transforme Universitatea de Vest din Timişoara într-un pol de excelență centrat pe generarea de cunoaștere prin cercetare științifică, dezvoltare și inovare și prin creație artistică și universitară.

Principalele obiective ale DCSCU sunt următoarele:
 • sprijinirea activității de cercetare, creație artistică și performanță sportivă în concordanță cu strategia de dezvoltare a universităţii;
 • organizarea la nivel intern a procesului de clasificare și de ierarhizare desfășurat la nivel național și internațional;
 • oferirea de servicii de consultanță membrilor UVT în toate aspectele conexe relațiilor cu partenerii industriali.

CONSULTAȚI AICI O LISTĂ CU APELURILE DE CERCETARE DESCHISE, CU INFORMAȚII ACTUALIZATE ÎN TIMP REAL

EDUCAȚIE / Protest la simularea de la Evaluarea Națională! Elevii sunt îndemnați să dea foaia goală

Consiliul Național al Elevilor (CNE) îi îndeamnă pe elevii de clasa a VII-a care susţin, luni, simularea la Evaluarea Naţională să dea foaia goală. Decizia inedită vrea să atragă atenția asupra metodelor de evaluare din sistemul de învățământ românesc.

„Invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naționale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generațiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generație de sacrificiu, o generație de cobai ai Ministerului Educației Naționale. Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc. Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă”, arată CNE într-un comunicat de presă, citat de Hotnews.ro.

EDUCAȚIE / SNSPA este membră a consorţiului CIVICA – Universitatea Europeană de Ştiinţe Sociale

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, alături de alte şase instituţii de învăţământ superior, este membră a consorţiului CIVICA – Universitatea Europeană de Ştiinţe Sociale.

Universitatea Bocconi (Italia), Universitatea Central Europeană (Ungaria), Institutul European Universitar (Organizaţie europeană interguvernamentală), Hertie School of Governance (Germania), Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (România), Sciences Po (Franţa) şi Şcoala de Economie din Stockholm (Suedia) s-au aliat sub numele “CIVICA – Universitatea Europeană de Ştiinţe Sociale”, pentru a deveni una dintre universităţile-pilot europene în prima rundă a aplicaţiilor pentru Erasmus+ în februarie 2019.

SONDAJ / Care este atitudinea romanilor fata de vaccin si vaccinare

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research, majoritatea romanilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul celor care refuza vaccinul si vaccinarea fiind foarte mic.

Exista, insa, un segment de populatie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinarii, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare.

Datele consituie o parte dintr-un studiu mult mai amplu cu privire la comportamentul legat de vaccinare si opiniile populatiei despre acest subiect.
 
Sondajul, comandat de Societatea Nationala de Medicina Familiei, in colaborare cu Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala (Universitatea din Bucuresti) si Societatea Romana de Microbiologie, releva ca aproximativ doua treimi dintre respondenti sunt de parere ca parintii trebuie sa discute cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre ingrijorarile legate de vaccinarea copiilor lor.
 
62,7% sunt de acord cu ideea vaccinarii obligatorii in cazul copiilor, iar 81,1% dintre cei chestionati sunt de parere ca vaccinarea copiilor este necesara.

ISTORIE RECENTĂ / 29 de ani de la citirea Proclamației de la Timișoara. Textul integral

Proclamaţia de la Timişoara a fost citită în 11 martie 1990 din balconul Operei din urbea de pe Bega. De atunci au trecut 29 de ani, iar punctele ei au rămas pentru unii doar nişte fraze care nu se pun în practică.

Proclamaţia a fost citită de regretatul George Şerban, de la balconul Operei din Timişoara, în 11 martie 1990, cu prilejul Marii Adunări Populare, la care au participat 15.000 de oameni. În lunile de început ale anului 1990 s-a înfiinţat Societatea Timişoara şi atunci George Şerban s-a decis să scrie Proclamaţia.

Prin Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timișoara se dorea destructurarea sistemului comunist. În Punctul 8 se cerea ca niciun fost membru al nomenclaturii comuniste sau al Securității să nu aibă dreptul de a deține funcții publice pe o perioadă de zece ani sau trei legislaturi consecutive.

La Punctul 11 se făcea referire la descentralizarea economică şi administrativă, iar la Punctul 9 se vorbea despre pericolul inflaţiei prin mărirea nejustificată a salariilor în acea perioadă și de faptul că numai creșterea producției va permite creșterea generală a nivelului de salarizare. Tot la acest punct scrie că se impun investiții urgente în domeniul asistenței medicale și salubrității.

CITEȘTE TEXTUL INTEGRAL AL PROCLAMAȚIEI DE LA TIMIȘOARA

CĂRȚI / România, la târgul de carte de la Londra. Ioana Pârvulescu şi Matei Vişniec (foto), între invitaţi. Din Timișoara este invitat sciitorul Mircea Mihăieş

România participă pentru a 12-a oară consecutiv la Târgul Internaţional de Carte de la Londra, care va debuta marţi şi se va încheia joi.

Sloganul prezenţei româneşti la cea de-a 48-a ediţie a London Bookfair – unul dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte – este „Literatura română: o odisee europeană“. 

Programul prezenţei româneşti la prestigiosul salon de carte este conceput şi organizat de Institutul Cultural Român prin Centrul Cărţii şi Institutul Cultural Român din Londra.

La standul României vor avea loc lansări de carte, dezbateri, recitaluri de poezie şi un concert de pian.

Vor fi invitaţi scriitorii Paul Bailey, Linda Maria Baros, Andrei Codrescu, Claudiu Florian, Horia Gârbea, Mircea Mihăieş, Ioana Pârvulescu şi Matei Vişniec, jurnalista Rosie Goldsmith, traducătoarea Gabi Reigh, criticii literari Dan Cristea, Daniel Cristea Enache şi Răzvan Voncu, precum şi editorii Silvia Colfescu şi Dan Pleşa.

EDITORIAL / Cum au apărut în viața mea scriitorii - editorial de Marcel Tolcea

Primul scriitor a intrat brusc în viaţa mea prin 1966–67, la Sânnicolau Mare, în timpul unei ore de literatura română. Era cam scund după standardele mele de la acea dată (clasa a şasea) şi purta o şapcă asemenea răposatului Gheorghiu-Dej. Nu mai ştiu ce păr avea fiindcă, înainte de a ne vorbi şi citi din creaţia lui, ne-a spus că e curent şi că va rămâne cu şapca pe cap. Am recitat şi eu o poezie tocmai apărută într-o antologie judeţeană a Casei Pionierilor unde mai semna şi Simona Grazia Dima. Cred că atunci era fără Grazia.

În clasa a XI-a, la Jimbolia, a venit prozatorul Ion Velican cu o carte frumos intitulată Soarele se uită înapoi. A prezentat directorul Liceului, prof. Dumitru Bârsilă, fratele viitorului poet Mircea Bârsilă. Din sală, prof. Alecu Costea ne-a făcut semn că nu sunt prea grozave textele. El era celebru în Jimbolia fiindcă avusese primul Renault Gordini, pierdut în urma descărcării armei de vânătoare în interior. Eu am cumpărat cartea contra sumei de 2 lei şi 80 de bani pentru a primi o dedicaţie pe ea.

EVENIMENT / Anul României în Europa la Salonul Cărţii de la Paris. Invitată: scriitoarea timișoreană Adriana Babeți

România va fi prezentă la ediţia din acest an la Livre Paris/ Salonul Cărţii de la Paris, în perioada 15-18 martie 2019, cu o serie de evenimente organizate la standul Institutului Cultural Român. Sloganul sub care se vor desfăşura proiectele propuse de ICR este „2019 – L’année de la Roumanie en Europe / Anul României în Europa”.

„Standul ICR va surprinde publicul și la această ediție a Livre Paris, după un binemeritat loc întâi la ediţia 2018, nu numai prin volumele extraordinare pe care le expune ci și prin programul dens de dezbateri și lansări. Iar conceptul, plasat la granița dintre literatură și artă plastică, este o abordare diferită a spațiului expozițional, care să evidenţieze autorii titlurilor de la editura ICR”, declară Liliana Ţuroiu, preşedinte al Institutului Cultural Român.

La inaugurarea standului României de la Salonul Cărţii de la Paris, care va avea loc joi, 14 martie, de la ora 18.00, sunt invitaţi E.S. Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, E.S. Adrian Cioroianu, ambasador al României la Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, E.S. Lilian Zamfiroiu, ambasador al României la Luxemburg, contele Georges Jacobs de Hagen; Koen Clement, preşedintele Asociaţiei Europalia, şi Dirk Vermaelen, director artistic al Festivalului Europalia.

Printre noutăţile editoriale se vor număra traduceri în franceză ale unor titluri, precum „Dimitrie Cantemir – Un prince roumain a l’aube des Lumières européennes”, de Ştefan Lemny, apărută la editura ICR, romanul „Fem” (éditions Non Lieu), de Magda Cârneci, „Un Cioran inédit, purquoi intrigue-t-il?” (éditions Fauve), de Mara Magda Maftei, „Pourquoi Hecube” (éditions Non Lieu), de Matei Vişniec, „Les années romantiques” (éditions Non Lieu), de Gabriela Adameşteanu, şi „L’Empreinte du papillon ou l’improbable idylle entre Capitalisme et Dictature” (éditions L’Harmattan), de Marina Anca.

Tot la standul României, vor fi prezenți invitaţi de marcă, personalităţi ale culturii române, precum Adriana Babeţi, Ioana Pârvulescu, Matei Vişniec, George Banu, Lucian Vasilescu, Cosmin Perţa, Stelian Tănase şi George Arion.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională