Revista presei

12 martie 2020

Activităţile didactice vor fi desfăşurate online la Universitatea de Vest din Timișoara

Consiliul de Administraţie al Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) a luat miercuri mai multe măsuri în contextul semnalelor publice privind răspândirea cazurilor de infecţie cu COVID-19, potrivit news.ro.

CA al UVT, întrunit miercuri, a analizat toate datele şi informaţiile publice şi oficiale pe care le-a avut la dispoziţie şi a hotărât:

1. Constituirea unui Comitet pentru Situaţii Speciale de Urgenţă al UVT (CSSU-UVT) pentru analiza, monitorizarea şi reducerea riscurilor de epidemie Covid-19 (Coronavirus) în UVT. CSSU-UVT va fi permanent în contact cu autorităţile ce desfăşoară activităţi în domeniu şi, în funcţie de evoluţia situaţiei, va propune adoptarea de măsuri de prevenţie şi limitare a riscurilor de epidemie în UVT. Contactul cu entitatea creată se va face la adresa de e-mail: masuripreventiecovid19@e-uvt.ro.

2. Asumarea şi implementarea prevederilor conţinute în „Procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz/ mai multe cazuri de COVID-19” din cadrul Hotărârii nr. 6 din 6.03.2020 a Grupului de suport tehnico-ştiinţific, privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, emise de Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, şi a altor măsuri prevăzute de documentele oficiale emise de autorităţile statului;

3. Înlocuirea, în perioada 11-22 martie 2020, a activităţilor didactice desfăşurate în mod standard în regim „faţă în faţă” cu activităţi didactice desfăşurate în regim online şi reprogramarea celorlalte categorii de activităţi conexe (conferinţe ştiinţifice, conferinţe publice şi de alt gen, concursuri şcolare, evenimente culturale, artistice şi sportive, dezbateri, alte întruniri sau evenimente cu caracter public etc.) din perioada 11 – 22 martie 2020.

4. Desfăşurarea, în această perioadă (11-22 martie 2020), a activităţilor didactice în regim online se va face utilizând facilităţile IT & C ale UVT, cadrele didactice şi studenţii beneficiind de suportul necesar în domeniu.

Raed Arafat a anunțat sistarea până pe 31 martie a activității didactice față în față cu studenții în cadrul universităților

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat oficial recomandarea trimisă tuturor universităților de a sista până în 31 martie activitatea didactică față în față cu studenții. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe susținute alături de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru. Edupedu.ro a scris în exclusivitate că grupul tehnico-științific condus de Arafat a recomandat în cursul nopții suspendarea cursurilor în preuniversitar și universitar până la 31 martie.

Raed Arafat a mai anunțat suspendarea temporară pentru șase luni a distribuției medicamentelor și dispozitivelor medicale, a materialelor sanitare în afara României. A anunțat recomandarea oficială a decalării programului de lucru în cazul firmelor private cu peste 99 de angajați, pentru cei care folosesc transportul în comun, până pe 31 martie.

“Trei intervale orare sunt recomandate: ora 8, 9, 10 de începere a programului”, a declarat Arafat. “Pentru instituțiile publice decalarea programului este obligatorie”, a declarat secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat.

Director al grupului tehnico-științific de la nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Raed Arafat a anunțat tot în cadrul acestei conferințe restricționarea acitivităților culturale, artistice, sportive, religioase în spațiu închis cu participarea a peste 100 de persoane, până la 31 martie. “Dacă sunt activități care se pot desfășura în aer liber, ca la biserică, acest lucru se poate face”, a adăugat Arafat.

Muzele își sistează activitatea cu public până la 31 martie.

Doctorul care a vindecat cinci pacienți de coronavirus, la Timișoara: Cea mai eficientă metodă este prevenția

Virgil Musta, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, este doctorul care face parte din echipa care a vindecat cinci pacienți care au avut coronavirus la Timișoara. A fost din prima zi pe „frontul” luptei cu noul virus care are origini în China și nu pleacă de acolo. Care este principalul sfat al doctorului care folosește cele mai noi tratamente pentru vindecarea bolnavilor? „Cea mai eficientă metodă este prevenția”…

Doctorul Virgil Musta a fost „pe baricade” în lupta cu coronavirusul încă de la primele cazuri suspecte. Unele s-au confirmat, altele nu. Până acum însă, într-un interval relativ scurt, s-au vindecat, la Timișoara, de coronavirus, o pacientă de 38 de ani, prima pacientă din Timișoara cu coronavirus, un bărbat de 47 de ani, o fată și un băiat de 16 ani și o adolescentă de 15 ani. Doctorul Musta spune că a instituit terapia în funcție de fiecare pacient și în funcție de recomandările medicilor care s-au confruntat cu o astfel de criză, dar cea mai importantă este prevenția.

„În momentul când se internează, noi, echipa de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, instituim terapie cu medicamente retrovirale, care se pare că au fost eficiente, deoarece la 2-3 zile de la terapie pacienții au devenit „negativi”. Sunt mai multe scheme în studiu. Sunt două medicamente (substanțe) antiretrovirale care se folosesc”, a spus doctorul Virgil Musta, șef secție la Clinica II de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Doctorul Musta spune că a contat mult și faptul că pacienții internați la Timișoara sunt tineri și fără patologii asociate, nu au fost oameni în vârstă cu coronavirus, până acum. „Vedem de acum încolo”…

Cea mai eficientă metodă în lupta cu coronavirusul? Doctorul Virgil Musta spune că este prevenția!

„Cea mai eficientă metodă este prevenția. Chiar dacă avem terapia aceasta, nu avem încă experiență în caz de coronavirus la persoanele cu risc, persoanele în vârstă, cu comorbidități. Ca acestea să nu ajungă să facă boala trebuie să respectăm cu strictețe toate recomandările primite. Să evităm aglomerațiile, să nu stăm la o distanță mai mică de doi metri de alte persoane, să ne spălăm foarte bine pe mâini, să ne autoizolăm dacă avem rude care au venit acum din Italia ori alte țări unde sunt anumite zone în carantină. Trebuie să fim corecți cu noi și cu ceilalți. Să anunțăm instituțiile abilitate dacă avem cunoștință de persoane care ar trebui să fie în autoizolare și nu respectă acest lucru, să avem simți civic. În cazul în care am luat contact cu persoane din Italia să încercăm să ne autoizolăm, să ne considerăm potențial infectați și noi și să anunțăm autoritățile. Să nu ascundem simptomele unei boli”, a mai spus doctorul Musta.

De asemenea, doctorul Musta recomandă tuturor să nu intre în panică și să nu se prezinte imediat la Urgențe, unde pot infecta și alți oameni. Să se autoizoleze, să sune la medicul de familie și la Direcția de Sănătate Publică și să anunțe imediat de unde vin și dacă au unele simptome de boală.

 

Firmele cu peste 99 de angajați ar trebui să decaleze programul până în 31 martie. Este obligatoriu în sectorul public

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat, miercuri, că se recomandă ca firmele care au mai mult de 99 de angajați să decaleze programul de lucru al angajaților. Programul de lucru ar putea începe la trei ore diferite, măsura fiind obligatorie pentru sectorul de stat.

Astfel, programul de începere a lucrului ar trebui stabilit în trei intervale orare –  o parte dintre angajaţi la 8.00, alta la 9.00 şi alta la 10.00, iar plecarea de la serviciu să fie decalată, implicit. Astfel, plecarea la ore diferite spre locul de muncă ar duce la reducerea aglomerării din transportul public, a spus Arafat.

Este o recomandare pentru mediul privat. Pentru instituţiile publice, decalarea programului este obligatorie, în aceleaşi condiţii, a spus Arafat.

 

Măsura este aplicabilă pentru perioada 12 – 31 martie, în Bucureşti şi municipiile reşedinţă de judeţ.

Instituţiile care nu pot aplica aceste reguli trebuie să găsească soluţii alternative.

Recomandări pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Lista transmisă de Grupul de Comunicare Strategică

În plină ascensiune a cazurilor de coronavirus, în România, Grupul de comunicare strategică a transmis cele mai importante recomandări pentru o conduită socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19. Simple gesturi precum evitarea contactului direct, plata cu cardul și nu cu bani lichizi pentru ca microbii să nu se răspândească sau evitarea atingerii suprafețelor pot face diferența.

Lista transmisă de autoritățile din România cuprinde 15 recomandări pentru o conduită socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirusului.

Protejați-vă, evitați contactul direct!

  • Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
  • Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.
  • Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

Cum le vorbim copiilor despre coronavirus

Cu informații adaptate vârstei, răspunsuri sincere și corecte științific și fără să recurgă la amenințări, părinții și cadrele didactice pot evita panica și anxietatea pe care discuțiile despre epidemia de coronavirus le pot cauza copiilor.
 

Noul coronavirus s-a răspândit deja pe mai multe continente, provocând moartea a 3.820 de oameni, închiderea unor școli și universități și anularea sau amânarea unui număr mare de evenimente internaționale – târguri de meserii, de turism sau electronice, premiere de film, concerte – afectând, astfel, puternic economia globală. În România, unde au fost confirmate deja 15 cazuri de persoane infectate cu coronavirus (dintre care cinci vindecate) până la ora publicării acestui articol și autoritățile au decis interzicerea adunărilor cu peste 1.000 de participanți până pe 31 martie și închiderea școlilor în care s-au raportat cazuri, reacțiile oamenilor au variat de la panică extremă și golirea rafturilor supermarketurilor la bagatelizarea situației și transformarea virusului în subiect de glumă, la care se adaugă categoria celor care cred că toată povestea aceasta cu virusul este o conspirație.

Într-o astfel de atmosferă, ne-am întrebat cum percep copiii aceste informații la care sunt expuși și cum ar fi indicat să comunice părinții și cadrele didactice cu ei despre noul coronavirus și boala pe care o cauzează, COVID-19. Pentru asta, am vorbit cu medicul pediatru Roxana Hristianovici, membru al Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare, despre bune practici în abordarea acestui subiect cu copiii.

Cum abordezi subiectul

Lăsați doar cu informațiile prinse din zbor de la televizor sau din conversațiile adulților din jurul lor, pe care la vârste mici nu le înțeleg, copiii își construiesc narațiuni despre propria moarte sau moartea părinților, care îi sperie și îi stresează. De aceea, discuția trebuie pornită de la întrebările și îngrijorările pe care ei le au, spune Roxana Hristianovici. E bine ca părintele să întrebe: Ce știi despre coronavirus? Ce nelămuriri ai? Ce nu te lasă să dormi noaptea? De ce ți-e frică? Și apoi să răspundă punctual. Dacă părintele nu are informații medicale, o soluție ar fi să-l ajute pe copil să-și facă o listă de întrebări, pe care să le adreseze apoi unui medic în care acesta are încredere.

La grădiniță, medicul de la cabinetul școlar împreună cu educatorul ar trebui să găsească cele mai bune metode de a le vorbi copiilor despre virus – să le pună filmulețe sau să le citească. „La grupa mare am mers”, spune Hristianovici, „și i-am întrebat ce vreți să știți despre. Întrebările au fost: O să murim? Dacă nu mă spăl pe mâini, mor? O să stăm în casă și n-o să mai ieșim afară? O să moară părinții noștri?” 

Ce le spui și ce nu le spui

Între a le răspunde copiilor la întrebări și a le crea anxietate e o linie fină, dar „niciodată nu e o idee proastă să insiști cu spălatul pe mâini, cu normele de igienă”, crede Roxana Hristianovici. E important ca ei să deprindă spălatul pe mâini, strănutatul corect – în cot, nu în palmă –, să învețe să nu pună mâna murdară la gură, la nas, să arunce șervețelele direct la gunoi după ce le-au folosit, nu să le lase împrăștiate pe suprafețe. O comparație cu gripa la cei mici poate fi utilă ca ei să înțeleagă de ce trebuie să facă anumite lucruri, pentru că au mai răcit, au mai pățit-o să nu se spele pe mâini, să le fie rău și să facă febră. 

Nu este, însă, o idee bună să îi încarci cu informații pe care ei nu le-au cerut – câte cazuri există, câți au murit – sau să îi ameninți. „Putem să creăm niște mici traume acolo dacă nu suntem atenți la modul în care vorbim cu ei despre lucrurile acestea”, spune medicul pediatru.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională