Revista presei

10 aprilie 2019

NEWS TM / UVT vă invită la expoziția FiloArte X - design vestimentar

UVT, împreună cu Clubul Lions Iris vă invită 
miercuri, 10 aprilie, ora 19.00, 
la evenimentul – expoziție FiloArte X  – design vestimentar
ce va avea loc în Galeria Mansarda – Facultatea de Arte și Design,  dedicat susținerii studenților programului de studiu Modă -Design Vestimentar / licență.

“Clubul Lions Iris organizează în fiecare an acțiunea Filoarte în colaborare cu Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Această acțiune are ca scop promovarea și susținerea studenților de la diverse programe de studiu din cadrul facultății, oferindu-le astfel posibilitatea să-și facă cunoscută munca, lucrările, modul de abordare propriu. 

Anul acesta Filoarte a ajuns la a X-a ediție, având ca tematică Designul Vestimentar.

Expun studenții: Csiszar Borbala, Dronca Cristina, Gag Rebeca, Gheorghiță Ovidiu, Linzenbold Vanessa, Manea Andreea, Popescu Diana, Tănasie Evelina, Vișovan Mihaela

Coordonatori: conf.univ.dr. Andreea Palade Flondor, lector univ.dr. Cristina Lazăr, lector univ.dr. Sandra Suciu Chira, lector univ.dr. Eugenia Riemschneider, Lector asoc.dr. Corina Mutu.

EDUCAȚIE / Cifre de scolarizare 2019-2020. Mai putine locuri la liceu, mai multe la invatamantul profesional

Guvernul a pus in dezbatere un proiect de Hotarare referitor la cifrele de scolarizare pentru anul scolar 2019 – 2020. Potrivit acestuia, urmeaza sa fie taiate 1000 de locuri de la liceu, care vor fi trecute la invatamantul profesional.

Locurile alocate pentru gradinite, invatamantul primar si cel gimnazial sunt aceleasi ca in 2018:
 
Numarul total de locuri in crese si gradinite, pentru educatie timpurie – 665.000.
Numarul total de locuri pentru invatamant primar – 935.000.
Numarul total de locuri pentru invatamantul gimnazial – 810.000 de locuri. 
 
Schimbarea apare la locurile alocate pentru liceu si pentru invatamantul profesional. La liceu sunt 164.000 de locuri fata de 165.000 in 2018. Numarul de locuri pentru primul an de invatamant profesional creste cu 1.000 de locuri pana la 55.000. 
 
De asemenea, scade si numarul de locuri alocat pentru anul I invatamantul militar organizat de Ministerul Afacerilor Interne – 1.600 de locuri, fata de 2.880 de locuri in 2018.

Locurile de la gradinita, cele pentru invatamantul primar si cele din invatamantul gimanzial raman la fel ca anul trecut.

EDUCAȚIE / Ecaterina Andronescu: „Dacă nu te adaptezi la ce aşteptări au elevii din noua generaţie, te elimini singur”

Ecaterina Andronescu îi invită la discuţii de vloggerul Selly şi pe eleva din Satu-Mare care a participat la protestul #foaiagoală şi i-a scris ministrului pe şase file problemele cu care se confrunta sistemul din punctual de vedere al elevilor. „Categoric, da, vreau să mă întâlnesc cu ei”, a anunţat Andronescu prin „Adevarul”.

Aceasta susţine că a acordat multă atenţie elevilor care au luat parte la protestul #foaiagoală. „Ei, pe fond, au dreptate, dar ceea ce vor ei nu se poate face peste noapte şi nici în timpul anului şcolar”, a mai spus ministrul. Totodată, Ecaterina Andronescu s-a plâns de acuzaţiile aduse de către Selly. „Sunt un om de şcoală, toată viaţa mea am făcut doar învăţământ. Cum a putut să spună că eu nu îi respect pe oameni?”, se întreabă ministrul.

 

EVENIMENT / EU SPORT FORUM 2019, organizat de Comisia Europeană, prin Departamentul de Educaţie, Tineret, Sport şi Cultură, sub egida Preşedinţiei rotative a României la Consiliul UE, s-a desfăşurat luni şi marţi la Bucureşti

U SPORT FORUM 2019 este platforma principală pentru un dialog structurat între CE şi organizaţiile cu interese în materie, iar scopul reuniunii a fost de a analiza progresul realizat în implementarea agendei UE în sport şi discutarea viziunii celor interesaţi asupra activităţilor curente şi viitoare.

“Principalele teme dezbătute au făcut referire la modalitatea de contribuţie a şcolilor pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, la rolul federaţiilor sportive în promovarea sportului european, la problematica dopingului în sport, prin sporirea gradului de educaţie şi schimbarea atitudinii generale faţă de acest fenomen”, se arată în comunicat.

La eveniment au participat miniştri ai sportului din ţări membre ale UE, europarlamentari, membri ai Comitetului Olimpic Sportiv Român şi ai Comitetului Internaţional Olimpic, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai federaţiilor europene, alături de alte persoane cu implicare directă în sport.

 

Documentar: 125 de ani de la naşterea lui Camil Petrescu

Camil Petrescu, prozator, dramaturg, poet, critic şi cronicar dramatic, eseist şi gazetar, s-a născut la 9 aprilie 1894, la Bucureşti, scrie Agerpres.

În 1906 a intrat ca bursier la Liceul „Sf. Sava“, apoi s-a mutat, în 1909, la Liceul „Gh. Lazăr“ din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1913. Ca elev al Liceului „Gh. Lazăr“ a înfiinţat aici un cenaclu literar, „Cercul nostru“, potrivit volumului „Dicţionarul general al literaturii române“ apărut sub egida Academiei Române (Editura „Univers Enciclopedic“, Bucureşti, 2006).

A debutat la 30 aprilie 1913 în revista „Rampa“, condusă de N.D. Cocea, cu articolul „Teatrul Comedia“.

În perioada 1913-1916, a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori, între alţii, pe P.P. Negulescu, C. Rădulescu-Motru şi Mihail Dragomirescu. A mai urmat, în paralel cu studiile universitare, Şcoala de Ofiţeri din cadrul Regimentului ”Mihai Viteazul”. În august 1916, sublocotenent fiind, a fost concentrat, apoi mobilizat în Regimentul 22 Infanterie-Târgovişte. A luat parte la luptele de pe Valea Prahovei şi a fost rănit în urma exploziei unui obuz, pierzându-şi auzul la o ureche, infirmitate care îl va marca toată viaţa.

CĂRȚI / "Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii şi personajele lor", de Ioana Pârvulescu

În momente de cumpănă, oamenii se roagă. Ioana Pârvulescu crede că rugăciunea “e înscrisă în genele omenirii, indiferent de credinţa în zei, în Dumnezeu sau în Allah, şi chiar şi la atei, cred că rugăciunea există undeva ascunsă. Ea se iveşte în momente de un dramatism extrem şi, în acest sens, cred că în «Dialoguri secrete», este o istorie dramatică a omenirii, şi cu momente bune, căci rugăciunea apare şi în momente bune, dar, în general, sunt momente de tensiune maximă”.

Aceasta este esenţa cărţii de faţă, o carte de literatură care prezintă 37 de scriitori (plus un muzician, Mozart) şi rugăciunile lor, alături de câte un comentariu realizat de Ioana Pârvulescu. “S-ar putea ca unii s-o ia drept o carte de rugăciune, ceea ce ea nu este… În plus, unii ar putea să creadă că comentariul meu e teologic, iarăşi, nu e cazul. Nu mi-am propus aşa ceva. Abordările sunt foarte diferite”. “Am ales 37 de autori din marea bibliotecă a lumii, de la Homer şi Platon până la Ionesco, Cioran, N. Steinhardt şi Mircea Cărtărescu şi am încercat să-i citesc ca şi cum aş face-o pentru prima dată – se confesează Ioana Pârvulescu. Bănuiala mi s-a confirmat: m-au recucerit prin actualitate şi prin câteva detalii care – mi s-a părut – schimbă totul. Punctul de pornire este întotdeauna o rugăciune din cărţile lor, iar comentariul liber prin care m-am legat de acestea trece firesc de la literatură la viaţă. Deşi rugăciunea este un moment liric sau dramatic, cartea a ieşit preponderent epică. Adevărul este că îmi place să povestesc. Fie şi cărţile din bibliotecă, fie şi vieţile bieţilor oameni, vieţile eroicilor oameni care le-au scris. Precum şi, iată, dialogurile lor secrete”.

PIAȚA MUNCII / Numarul romanilor care isi cauta un loc de munca a crescut cu 30% in T1 2019

Aproape 3,9 milioane de candidaturi pentru un job au fost inregistrate, in primele trei luni ale anului, pe una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Numarul lor este in crestere cu peste 30% fata de aceeasi perioada din 2018.

Conform eJobs, in topul celor mai cautate domenii, primul loc este ocupat de comert/ retail, urmat de banking si servicii financiare, servicii, publicitate/ marketing/ PR si IT.

“Optiunile candidatilor sunt destul de puternic corelate cu salariile pe care le ofera angajatorii. IT-ul si banking-ul sunt doua dintre domeniile cu cele mai mari medii salariale din Romania, dupa cum arata datele raportului anual HR Review & Trends by eJobs. Vorbim despre medii ce depasesc pragul de 1.000 de euro, net, lunar, la nivel national. Retailul este unul dintre cei mai activi angajatori de pe piata, an de an, astfel incat nu este nici o surpriza ca atrage atat de multi candidati”, a declarat Bogdan BADEA, CEO, eJobs Romania.

“O surpriza pentru primul trimestru este prezenta in top a marketingului, in conditiile in care, in ultimul an, nu s-a mai aflat in vizorul celor care au cautat sa se angajeze. Cel mai probabil, asta se explica printr-un aflux de aplicari venite din partea candidatilor tineri si foarte tineri, care isi doresc joburi intr-un domeniu creativ si destul de flexibil”, a adaugat el.

Fata de intregul an 2018, in primul trimestru din acest an, domenii precum transport/ logistica, productie, auto sau constructii au coborat in preferintele candidatilor. Analiza releva ca, din cele aproape 40.000 de joburi postate de la inceputul anului pe ejobs.ro, cele mai multe apartin angajatorilor din retail (aproape 20% din numarul total de joburi). Ierarhia continua cu companiile din servicii (4.258 de joburi) si IT. In primul trimestru din acest an, companiile de tehnologie si IT au avut circa 4.000 de joburi disponibile. Si constructiile si industria alimentara au inregistrat un numar important de locuri de munca disponibile – peste 5.500.

Topul oraselor in care s-au facut cele mai multe angajari este dominat de Bucuresti (15.882 de joburi), urmat de Cluj-Napoca (4.096), Timisoara (2.523), Iasi (2.357) si Brasov (2.306).

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare lansata in Romania si contine peste patru milioane de CV-uri, mai mult de doua milioane de utilizatori unici lunari, 7.000 de CV-uri actualizate zilnic si o baza de aproape 300.000 de urmaritori pe Facebook.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională