Revista presei

10 septembrie 2019

A sunat clopoțelul pentru aproape 100.000 de elevi din Timiș. Gafa făcută de primarul Robu la o festivitate de deschidere

Emoții pentru cei aproape 100.000 de elevi din Timiș. Astăzi, în toate cele 608 de unități de învățământ din județ a sunat clopoțelul. Potrivit datelor făcute publice de Inspectoratul Școlar Timiș, micuții înscriși în șase unități de învățământ vor fi nevoiți să învețe în spații care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.

La fel ca în anii precedenți, politicienii s-au înghesuit să ia parte la festivitățile de deschideri de an școlar de la unitățile de învățământ de elită din Timișoara. De exemplu, forfotă mare a fost și în curtea Colegiului Național Bănățean, unde, pe lângă numeroșii elevi, părinți și profesori, și-au făcut prezența și primarul Nicolae Robu, fostul președinte al consiliului județean Titu Bojin, în prezent director al Administrației Bazinale de Apă Banat, deputatul Pro România Adrian Pau, precum și deputatul liberal Marilen Pirtea.

 

Drum lin spre cer, campionule! Carte de condoleanțe deschisă la UVT, în memoria lui Chester Williams

Chester Williams, marele sportiv sud african, campion, jucător și antrenor de rugby, este Alumnus al UVT, absolvind în instituția noastră, atât un program de studii universitare de licență, cât și un program de studii universitare de masterat, și, cu mare generozitate și dorință de cunoaștere, a pășit în marea familie UVT, în timp ce conducea către succes cea mai titrată echipă a Timișoarei din ultimele decenii: Timișoara Saracens SCM UVT.

Pentru Universitatea de Vest din Timișoara a fost un mare privilegiu să primească o asemenea legendă mondială în comunitatea sa, iar pentru studenții noștri Chester a fost o permanentă sursă de inspirație. Ne amintim des discursul său de la Ceremonia de Absolvire UVT din anul 2017, când, prin exemplul său personal, le-a transmis tinerilor că prin muncă, dedicare și determinare vor putea depăși orice obstacol și i-a îndemnat să creadă și să lupte pentru visurile lor 1 .

Şcoala care-i costă pe părinţi minim 6.000 de euro pe an. „S-au înscris 220 de copii. Avem în jur de zece naţionalităţi“

British International School of Timisoara este prima şcoală britanică cu licenţă Cambridge din Banat şi al şaselea din România, după cele de la Bucureşti (unde sunt două şcoli), Constanţa, Oradea şi Cluj-napoca. 

 Startul noului primului an şcolar s-a amânat însă cu o săptămână, pe motiv că nu s-au încheiat lucrările de amenajare, una care a presupus tranformarea completă a fostei mănăstiri Marienheim a călugăriţelor de Notre Dame, construită în 1910. 

 

UBB este prima universitate din România care şi-a monitorizat nivelul de radon

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) este prima universitate din România care şi-a monitorizat nivelul de radon în clădiri cu spaţii dedicate procesului educaţional, cercetării şi administraţiei.

“Universitatea Babeş-Bolyai a derulat un proiect pilot în România privind monitorizarea radonului în clădiri proprii, fiind astfel prima instituţie de învăţământ superior din ţară care s-a aliniat legislaţiei recent adoptate în acest domeniu în România. Proiectul, coordonat instituţional de conf. dr. Nicoleta Brişan, a fost derulat prin Laboratorul de Încercări Radon “Constantin Cosma” (LiRaCC) de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului (FŞIM) în cadrul programului UBB GOES GREEN. Specialiştii UBB au monitorizat, timp de 3 luni, concentraţia de radon într-un număr de 60 de spaţii”, se arată într-un comunicat transmis de universitatea clujeană.

Salariul mediu net din Educație a scăzut cu 477 de lei în iulie, prima lună de vacanță. Sporurile, plata cu ora și voucherele influențează masiv veniturile din Învățământ

Salariul mediu net din învățământ a fost de 3.180 de lei în luna iulie, prima lună de vacanță, potrivit Institutului Național de Statistică. Datele arată o scădere 13% față de luna iunie, lună în care profesorii au fost în activitate și în care s-au dat sporuri și sume pentru plata cu ora, la care se adaugă și plata voucherelor de vacanță. Pe perioada vacanței profesorii și personalul din Educație nu încasează anumite sporuri și sunt sistate contractele pentru plata cu ora.

Evoluția salariului mediu net în Educație arată că în acest domeniu, în luna iulie a avut loc cea mai mare scădere salarială din întreg sectorul bugetar (13%), față de 2% în administrație publică și 1,1% în sănătate.  

 

Protest cu ștreanguri și o latrină în fața Ministerului Educației

Protest cu ștreanguri de gât și o toaletă improvizată în fața Ministerului Educației. Așa l-au așteptat mai mulți tineri pe ministrul interimar Daniel Breaz, care însă nu a venit să stea de vorbă cu ei, ci a trimis un secretar de stat să-i aducă înăuntru. Protestatarii au refuzat și au blocat strada timp de două ore. A fost modul lor de a atrage atenția asupra situației în care se află peste 1100 de școli din România, care încă au toalete în curte.

Protestatar: Scopul nostru e să transmitem acest mesaj, că ne dorim grupuri sanitare în toate școlile din România și toți copiii să aibă acces la educație și la sănătate, până la urmă.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională