Revista presei

10 martie 2020

Echipa Facultății de Drept, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, s-a calificat în runda finală a concursului European Human Rights Moot Court Competitions

În perioada 28 februarie – 2 martie 2020, s-a desfășurat la Vilnius (Lituania) una dintre cele trei runde regionale ale European Human Rights Moot Court Competition, prestigios concurs științific studențesc, axat pe legislația internațională a drepturilor omului, organizat de către European Law Students’ Association (ELSA). Astfel, în etapa regională de la Vilnius, care a avut loc la Curtea Supremă a Lituaniei, au concurat 19 echipe, printre care și cea a Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, clasându-se între primele șase echipe.

 

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea declară despre aceast rezultat prestigios: „Participarea internațională a echipei studențești pregătite în cadrul Facultății de Drept din UVT, în cadrul unui circuit competițional foarte bine cotat în lume, în sfera științelor juridice, este o componentă a pregătirii și practicii studenților ce se formează în științele juridice la UVT, devenind tot mai importantă, în ultimii ani. Le doresc mult succes studenților UVT în finala competiției, sperăm să îi vedem pe podiumul competiției, peste o lună, la Strasbourg.”

ANUNȚ AL GUVERNULUI - Cursurile din preuniversitar se suspendă pe perioada 11-22 martie inclusiv / Monica Anisie: Măsura se referă la toate grădinițele și școlile, fie de stat, fie învățământ particular

Toate școlile și grădinițele din România, de stat și private, vor fi închise începând de miercuri, 11 martie, și până pe 22 martie. Comitetul național pentru situații de urgență a decis în această seară “suspendarea cursurilor în învățământul preuniversitar pe o perioadă limiată, cu posibilitate de prelungire”, a anunțat premierul Ludovic Orban.

“Este vorba despre perioada 11-22 martie inclusiv”, a declarat premierul Ludovic Orban, la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Întrebat ce măsuri a luat pentru a ajuta părinții, șeful Executivului a precizat că școlile nu se vor închide de mâine, ci de poimâine. “Am lăsat un timp de adaptare pentru ca părinții să găsească o soluție să aibă grijă de copii în perioadele când se duc la lucru”, a susținut Orban.

Ludovic Orban – cele mai importante declarații la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență:

  • Astăzi am avut o discuție legată de mai multe subiecte. Sigur, am luat decizia care vă va fi prezentată de dl ministru împreună cu toate celelalte decizii ale comitetului național pentru situații speciale de urgență.
  • Am luat decizia de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar pe o perioadă limitată, cu posibilitate de prelungire. Este vorba despre perioada 11-22 martie inclusiv.
  • Grija noastră principală este aceea de a-i feri pe copii, pe elevi de orice risc de contaminare, risc care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la școală.

INTERVIU - Daniela Laic, formator în educaţie: „Este cea mai stresată generaţie. Mulţi tineri suferă de semne ale depresiei şi anxietăţii“

Daniela Laic, consilier şcolar şi profesor psihopedagog, vorbeşte despre vulnerabilităţile tinerilor, care pot fi ameliorate printr-o bună comunicare cu părinţii, dar şi prin implicarea şcolii, care promovează programe de dezvoltare personală.

Profesor psihopedagog şi consilier şcolar, Daniela Laic conduce de 14 ani Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vaslui, instituţia care oferă servicii educaţionale şi consiliere de specialitate elevilor din judeţ. Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, Daniela Laic spune că numărul copiilor care solicită ajutor consilierilor şcolari este, de la un an la altul, tot mai mare. Pe de o parte, asta arată că au mai dispărut prejudecăţile faţă de mersul la psiholog, pe de altă parte, concluzia specialiştilor este că tânăra generaţie este una dintre cele mai stresate. Daniela Laic explică ce îi poate afecta emoţional pe copii şi cum ar trebui să reacţioneze şcoala şi, în special, părinţii.

Daniela Laic: Orice persoană cu o stimă de sine redusă, pentru a o putea compensa spre a trăi cu ea, începe să adopte atitudinea de victimă. Aceasta ajută la menţinerea unei stări de confort psihologic minimal şi explică neputinţa persoanei în cauză prin intervenţia aparentă a oricărui element extern, care face ca tânărul să nu-şi asume ceea ce trăieşte. Întotdeauna va fi cineva de vină. Generaţia „fulgilor de nea“ este caracterizată prin fragilitate, toleranţă redusă la frustrare, lipsa abilităţilor de viaţă şi are dezvoltat cultul personalităţii proprii, capacitate redusă de asumare a responsabilităţii. Acestea se pot acutiza dacă există şi un dezechilibru psihic şi un stil parental autoritar şi pot conduce la tentative de suicid sau alte comportamente de risc. Este cea mai stresată generaţie, acest lucru sesizându-l şi colegii mei în cabinetele de consiliere. Mulţi tineri suferă de semne ale anxietăţii, depresiei, vulnerabilitate emoţională, tulburări de somn şi alimentaţie, neasumarea lumii în care trăiesc, izolare socială.

Ministerul Educaţiei: Toate olimpiadele şcolare şi competiţiile sportive vor fi suspendate

Toate olimpiadele şcolare şi competiţiile sportive vor fi suspendate, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei.

 

Olimpiadele şcolare judeţene şi regionale, precum şi competiţiile sportive vor fi suspendate până la o dată care va fi comunicată ulterior.

Toate inspectoratele şcolare au obligaţia să monitorizeze elevii şi profesorii izolaţi la domiciliu şi să raporteze zilnic Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Suspendarea cursurilor din unităţile de învăţământ este decizia exclusivă al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, potrivit sursei citate.

Măsuri stabilite pentru prevenirea răspândirii Coronavirusului (COVID-19) în UVT

În contextul actual al declanșării epidemiei cu Coronavirus (CODVID-19) la nivel internațional, pentru perioada următoare Universitatea de Vest din Timișoara adoptăurmătoarele măsuri de prevenire a răspândirii acestuia:

Toate persoanele (studenți/cadre didactice/personal administrativ al UVT) care au venit sau revenit din nordul Italiei, din China Continentală sau alte regiuni unde este carantină pentru Coronavirus, trebuie să declare acest lucru în mod obligatoriu[1] prin completarea formularului disponibil pe website-ul masuripreventie.uvt.ro, în care consemnează zona din care provin sau în care au călătorit, perioada călătoriei şi dacă prezintă semne de boală respiratorie acută.

Precizăm faptul că dacă există persoane care au călătorit în ultimele 14 zile în următoarele localități din regiunile Lombardia și Veneto: Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano, precum și în localitatea Cumiana din regiunea Piemonte, acestea se vor adresa DSPJ Timis și vor fi carantinate obligatoriu pentru o perioadă de 14 zile, fiind monitorizate zilnic prin personalul DSPJ Timiș, în centrele de carantină identificate în județul nostru.

 

EUROPA AZI - Medic român din Franța despre gestionarea coronavirusului: cum se pregătesc spitalele franceze pentru epidemie și ce ar trebui să facă România

Radu Lupescu, președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, a relatat luni pe Facebook modul în care sistemul sanitar francez se pregătește pentru a face față probabilei epidemii de coronavirus. Radu Lupescu, medic specializat în anestezie si terapie intensivă, arată și care sunt pașii pe care sistemul sanitar din România ar trebui să-i parcurgă pentru a gestiona situația.

”1. Consensul medical

Este vorba de o epidemie cu un nou virus numit SARS-Cov2 pentru ca seamănă cu cel care a provocat SARS in 2003. Numele bolii este Covid-19. In urma publicaților in reviste medicale știm că:
Contagiozitatea este destul de mare, R0 este de 2,2; Adică fiecare bolnav infectează in medie 2,2 persoane. Pentru gripă este de 1,3. Asta e destul de problematic pentru că inseamnă că răspândirea virusului poate fi rapidă.
Durata de incubație e in medie 5,2 zile (12 zile, cu un interval de încredere 95%). Adică dacă nu aveți nimic in două săptămani dupa un eventual contact sau călătorie in zona infectată, nu veți mai avea nimic.
Mortalitatea gripei este de cam 0,1%. In cazul acestui virus SARS-Cov2, este de 2-3% în China, dar pare a fi pe la 1% în afara Chinei. De reținut este că mortalitatea e de 15% pentru cei peste 80 de ani si de 8% intre 70 si 80 de ani. Cum se consideră că o mare parte din bolnavi sunt asimptomatici sau putin simptomatici este probabil că mortalitatea este mult mai mica.
Acum niște date importante: 80% din cazuri sunt benigne adica nu necesită trecerea pe la spital. Contagiozitatea e in general corelată cu gravitatea simptomelor; adică un contact prelungit cu cineva bolnav crește probabilitatea de a fi infectat pentru că crește numărul de viruși inoculați. Dacă treci pe stradă pe lângă un bolnav, probabilitatea e practic zero.

2. Măsurile de sănătate publică

În Franta există planuri făcute de mult timp pentru acest tip de cazuri. Ele au fost facute pentru SARS, MERS, Ebola șamd. Există un centru de referință in Paris si alte opt centre regionale de referință printre care Lille, Strasbourg, Bordeaux, Marseille, Lyon, Nancy;

În cadrul acesta au fost definite patru stadii ale epidemiei:

Stadiul 1: intrarea virusului într-un biotop; scopul in această fază este impiedicarea intrării virusului.
Stadiul 2: difuzarea virusului; scopul e limitarea răspândirii virusului.
Stadiul 3: epidemie; scopul este limitarea consecințelor epidemiei si salvarea cât mai multor vieți.
Stadiul 4: revenirea la normal

In Franța, la ora la care scriu acest mesaj suntem in stadiul 2, dar cu doua « clustere » unul in sudul Alsaciei si altul langa Paris, unde sunt un număr mare de bolnavi.

3. Ce se întamplă in spitale?

In ciuda acestei situații (deocamdată sub control), spitalele se pregătesc și spitalul universitar din Strasbourg a activat « planul alb » ieri, adică se pregatește pentru un aflux masiv de pacienți și pentru asta a decis anularea tuturor operaților chirurgicale ne urgente. Trebuie să vă spun aici că la spital, dar și la noi in clinica, facem mai multe exercitii pe an pentru a verifica numărul de doctori disponibili, rapiditatea cu care putem elibera sali de operatii, care e capacitatea disponibila, paturi de terapie intensiva samd. Asta pentru a fi pregătiți pentru situații de urgență: accident de tren, atentat, epidemie…

Am fost in aceasta seară in reuniune, în care am elaborat strategia pentru aceasta săptămână si strategia in caz de trecere in stadiul 3, care presupune inchiderea școlilor, limitarea drastică a adunărilor, și de fapt este vorba de oprirea practic a activității economice. Trecerea la aceasta fază se va face cu mare grijă pentru că poate avea consecințe nefaste: dacă copiii sunt acasă, un părinte trebuie sa stea cu ei și riscăm să avem deficit in personal paramedical sau chiar medical.

4. In România

In România suntem înca în stadiul 1. Dar se va trece rapid la stadiul 2 și trebuie evitat neapărat răspândirea virusului, pentru că nu sunt sigur că țara noastră este pregătită să facă față unui aflux mare de pacienți care va apărea în mod sigur în stadiul 3. Fără să vorbim de lipsa de personal medical din sistem, de riscul de infectare, care e mai mare la personalul medical, de riscul de absenteism (din cauza fricii de contaminare) etc

Sa nu uitam ca riscul este mare de a avea supramortalitate printre pacienții cu alte patologii, din cauza saturării sistemului sau din cauza panicii create.

Concluzie (provizorie)

Trebuie să respectăm neapărat deciziile autorităților pentru a limita consecințele aceste crize sanitare și pentru a-i proteja pe cei dragi. Situația evoluează foarte rapid, iar concluziile de astăzi pot fi false mâine”.

 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională