Revista presei

10 ianuarie 2019

Ce însemnă să fii viu? De la Paris la Timișoara, Noaptea ideilor ajunge la UVT

Ce însemnă să fii viu? Care este locul nostru în lumea vie ? În ce fel faptul de „A fi viu!” (être vivant) ne obligă să trecem la acțiune ? Acestea sunt principalele întrebări de la care pornește Noaptea Ideilor 2020. La Nuit des Idées, în 30 ianuarie, de la ora 18.00, la Universitatea de Vest Timișoara.

Tema acestei ediții pune în discuție problema echilibrelor ecologice și a relației dintre om și lume. Aceasta invită la dezbatere pornind de la întrebările pe care le ridică mutațiile tehnologice și apariția inteligenței artificiale. „Să fii viu!” înseamnă și să acționezi, să-ți iei angajamente, să dai sens acțiunilor și existenței.

La Timișoara, ne întrebăm ce înseamnă să fii viu în epoca urgenței climatice.  După o conferință privind schimbările climatice (COP 25) prezentată ca foarte dezamăgitoare, cum stăm cu măsurile luate în numele urgenței climatice?

De la Paris la București și în alte peste 100 de orașe din lume, marile subiecte ale vremurilor în care trăim sunt dezbătute în locuri de cultură și de știință, în ultima joi a lunii ianuarie!

Burse private de studii pentru elevi şi studenţi, oferite de Hidroelectrica. Ce condiţii trebuie îndeplinite

Hidroelectrica S.A. anunţă organizarea selecţiei pentru acordarea unui număr de 37 de burse private de studii pentru elevii şi studenţii înscrişi la cursuri de zi, pe teritoriul României. Bursele sunt repartizate astfel: 24 de burse pentru studenţi şi 13 burse pentru elevi.

Bursele sunt repartizate astfel: pentru studenţi de la facultăţi cu profil energetic, hidroenergetic, electrotehnic şi electromecanic: 16 pentru studenţi de la facultăţi cu profil de construcţii hidrotehnice, economic, juridic, IT: 8 pentru elevi din învăţământul tehnic preuniversitar cu profil energetic, electrotehnic şi electromecanic: 13, arată Hidroelectrica.  
Bursele private de studii se acordă de Hidroelectrica în conditiile Legii nr.376/2004 actualizate şi ale Ordinului nr. 1759/2004 privind aprobarea instrucţiunilor de aplicare a acesteia, pentru persoane fizice române aflate în calitate de: elevi înscrişi la cursurile de zi ale liceelor sau colegiilor cu profil tehnologic, pe teritoriul României, începând din anul III de studii (clasa a XI-a); studenti înscrişi la cursuri universitare de zi, pe teritoriul României, începând din anul II de studii. 

 

Data limită de depunere a dosarului de înscriere este 17.01.2020 ora 12.00.

 

Coalitia pentru Educatie vrea ca anul scolar sa debuteze la inceput de septembrie si vacante sa fie mai scurte

Federatia Coalitia pentru Educatie considera ca practica inceperii anului scolar mai devreme, in septembrie, este una buna si trebuie pastrata si in anii urmatori. Iar pe parcursul anului scolar este ideal sa fie alternate perioade intense de studiu cu vacante scurte.

Astfel, potrivit unui comunicat de presa, Coalitia pentru Educatie considera un progres faptul ca anul scolar 2019 – 2020 a inceput cu o saptamana mai devreme, in ciuda presiunilor din partea industriei de turism, iar acest castig ar trebui mentinut.

Conform proiectului de ordin de ministru privind structura anului scolar pentru 2020 – 2021, lansat luni in dezbatere publica de Ministerul Educatiei si Cercetarii, anul scolar 2020 – 2021 incepe in 14 septembrie si se incheie in 18 iunie, fiecare semestru avand 17 saptamani, iar vacanta de primavara e fractionata pentru a include Pastele ortodox si pe cel catolic.

In viziunea Coalitiei, o vacanta de vara de trei luni afecteaza major copiii si nivelul la care ei revin in scoala, dupa o pauza atat de mare.

Astfelreprezentantii Federatiei considera ca vacantele mai scurte, ritmice, periodice, in timpul anului scolar, pot contribui la consolidarea invatarii, a progreselor realizate de copii si pot fi spatii de odihna, reflexie, planificare pentru profesori.

PIAȚA MUNCII - Cinci joburi online profitabile pentru studenți

Locurile de muncă online pentru studenți pot fi bine plătite, rentabile și pot reprezenta un punct de pornire pentru o afacere de succes, dacă alegi să le acorzi atenția cuvenită și să lucrezi cu seriozitate.

Oferta de joburi Bucuresti este una bogată, iar ca student poți găsi un loc de muncă part-time care să te ajute să câștigi suficienți bani pentru a-ți acoperi nevoile universitare. Însă nu întotdeauna astfel de locuri de muncă se integrează bine în programul unui student.

În schimb, un job online îți poate da flexibilitatea de care ai nevoie, într-o perioadă în care studiile sunt prioritare, însă nevoia de bani reprezintă o necesitate. Dacă ești dispus să faci față primelor provocări pe piața muncii, iată câteva joburi care te pot ajuta să câștigi primii bani și chiar să începi o carieră de succes:

1. Meditator online

Admiterea la facultate nu este întotdeauna o garanție că vei putea face față cursurilor din timpul anului universitar. Dacă te numeri printre studenții pentru care materiile universitare sunt ușor de înțeles, iar paginile din biografiile de curs sunt simplu de parcurs, poți profita de acest lucru și să îi ajuți și pe ceilalți să se descurce mai bine la cursuri. Astfel, vei aprofunda mai bine informațiile, dar vei câștiga și bani.

ANTREPRENORIAT - Cosmin Daneş livrează lunar cutii cu alimente tradiţionale româneşti şi preconizează venituri de 15.000 de euro în primul semestru din 2020

Cosmin Daneş, de profesie inginer, a început, în vara anului 2019, să livreze cutii cu alimente tradiţio­na­le româneşti, un con­cept căruia i-a dat numele „7bucate“.

Concret, clienţii pot coman­da o cutie de acest tip, despre care ştiu doar că are în componenţă produse tradiţio­nale, conţinutul rămânând o surpriză până la momentul livrării. Pentru cei care încheie un abonament, cutiile se livrează lunar, mixul de alimente fiind, de fiecare dată, o surpriză. Ceea ce ştie clientul este că va primi aceeaşi can­titate din aceleaşi categorii de produse – 500 g produse din carne, 500 g produse lactate şi 500 g produse de tip băcănie.

„Am vrut, îm­preu­nă cu soţia mea, să fim mai se­lec­tivi în privinţa alimen­ta­ţiei. Am desco­perit mulţi producători – mici şi mari, însă excursiile culinare, deşi experienţe minunate, nu reprezentau o solu­ţie pe termen lung. Aşa că am făcut acest lu­cru mai accesibil printr-un sub­scrip­tion box. Practic, e ca un abona­ment la Netflix, doar că nu avem o pe­rioa­dă de trial (o lună gratuită de tes­tare – n. red.)“, a povestit Cosmin Daneş.

INVENTICĂ - Mașinile autonome: Cât de departe suntem?

Se vorbește mult despre mașinile autonome, autoturisme care se conduc singure, mașini-robot. La târgul CES din Las Vegas, subiectul a câștigat din nou teren. Dar, în realitate, va mai dura până le vom putea folosi.

Mașinile autonome au locul lor bine stabilit în viziunile noastre de viitor. Nu mai sunt de mult o simplă utopie. Dar realizarea acestui vis cere răbdare, chiar dacă se vorbește peste tot despre fascinantul subiect.

Cele mai recente exemple din cercetare și dezvoltare: Toyota a anunțat la Consumer Electronic Show (CES) din Las Vegas că dorește să construiască un oraș experimental al viitorului în Japonia, ”Woven City”, pentru a testa tehnologii noi, cum ar fi mașinile autonome, într-un context real.

Astfel de mașini, care se conduc singure, realizate de Daimler și Bosch, sunt deja în curs de testare în SUA. De la sfârșitul anului trecut, cele două concerne testează acolo un serviciu de car sharing. Dar nu numai producătorii auto, ci și motoare de căutare online, cum ar fi Google, sau companii de telefonie mobilă și diverse start-up-uri participă la dezvoltarea mașinilor autonome. Clubul Automobilistic German (ADAC) preconizează că un număr mai mare de mașini integral autonome, care va putea circula din ușă în ușă, inclusiv în afara autostrăzilor, va exista abia după anul 2040.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională