Revista presei

10 decembrie 2019

Criticată de toată lumea, Monica Anisie anunță 3 măsuri imediate după rezultatele slabe de la PISA 2018

Ministrul Educației, Monica Anisie, anunță că până la sfârșitul lunii decembrie va lua măsuri concrete pentru îmbunătățirea rezultatelor de la PISA 2018. Într-o postare pe contul personal de Facebook, Anisie arată care sunt pașii pe care Ministerul Educației îi va face în perioada următoare. Astfel, luni – 9 decembrie – va face o analizăa rezultatelor împreună cu experții în educație, iar pe 16 decembrie va avea loc o dezbatere publică la care vor participa reprezentanți ai profesorilor, elevilor și ai societății civile. Măsurile sunt anunțate după ce președintele Iohannis a spus că rezultatele de la PISA trebuie să ne îngrijoreze, iar Dacian Cioloș a cerut un nou pact pentru educație și un acord între toate partidele politice pentru păstrarea aceluiași ministru la Ministerul Educației minimum cinci ani.

 

BCR, studiu: Mai mult de jumătate dintre elevi nu ştiu ce cheltuieli are familia

Banca Comercială Română a realizat un studiu privind nivelul educaţiei financiare a elevilor din România, în cadrul programului Şcoala de Bani. Din cei peste 8.000 de participanţi la studiu (elevi cu vârste între 11 şi 19 ani, din întreaga ţară), aproape 90% au învăţat în familie cum să îşi organizeze banii. Cu toate acestea, 70% dintre ei şi-ar dori să participe la cursuri de educaţie financiară şi consideră utilă introducerea acestora în programa şcolară.

“Prin acest studiu ne-am dorit să aflăm care este nivelul educaţiei financiare în rândul elevilor din România, dar, în acelaşi timp, să vedem cât de mare este interesul acestora pentru cursurile de educaţie financiară. Rezultatele ne-au bucurat, pentru că elevii înţeleg importanţa educaţiei financiare, cred că trebuie să ştie cum să aibă grijă de banii lor şi ne motivează să continuăm ceea ce facem cu pasiune de peste trei ani de zile prin Şcoala de Bani – să oferim ateliere gratuite de educaţie financiară pentru toţi românii”, spune Nicoleta Deliu, coordonatoarea proiectului Şcoala de Bani.

CONFERINȚELE UVT: marți, 10 decembrie, de la ora 18

Vă așteptăm la una dintre cele mai interesante întâlniri din seria Conferințele UVT, marți seară, de la ora 18, la amfiteatrul A11.

DEZBATERE - Bugetul și prioritățile UE pentru 2021-2027, în dezbatere la UVT, miercuri, 11 decembrie

Reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Ministerului Fondurilor Europene vor intra în dialog cu cetățenii din Timişoara, într-o întâlnire organizată la Universitatea de Vest.

Un dialog liber și deschis despre viitorul Europei este invitația pe care Agenția pentru Dezvoltare Regională o lansează tuturor persoanelor interesate din Regiunea Vest pentru data de 11 decembrie.

Întâlnirea, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în parteneriat cu Comisia Europeană și Universitatea de Vest din Timișoara, are ca temă Prioritățile bugetare ale Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.

Vor vorbi despre ce urmează la nivel european și național şi vor răspunde întrebărilor cetățenilor Vittoria Alliata di Villafranca, din partea Comisiei Europene, director în cadrul DG Regio – Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană, şi Ioan Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene din România.

Dezbaterea este programată în 11 decembrie, între orele 9.30-11, în Amfiteatrul A11 al Universității de Vest din Timișoara. 

SĂPTĂMÂNA ACEASTA, LA UVT - Târgul Socio Claus

Studenţii de la Sociologie, împreună cu mai multe asociaţii timişorene pun la punct un târg special. În standurile amenajate în holul Universității de Vest Timişoara vor fi vândute produse tradiţionale specifice sărbătorilor de iarnă, manufacturate.

Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie organizează, în contextul Săptâmanii Studenților la Sociologie și Resurse Umane și al proiectului pentru comunitate ”Calitatea vieții copiilor cu autism (TSA) din jud. Timiș”, Târgul Caritabil „Socio Claus”.

Evenimentul, care va avea loc în perioada 9-13 decembrie, între orele 10-16, în holul de la intrarea Universității de Vest, își propune să aducă la standuri produse manufacturate specifice sărbătorilor de iarnă, realizate de studenții Departamentului de Sociologie, de părinți ai unor copii cu dizabilități și de asociații și ONG-uri din Timișoara: Asociația Școala Mamei Junior, Copii și Zâne, Fundația de Abilitare Speranța, Asociația Alex, Radu și autismul, Centrul de Resurse și Asistență Educațională Speranța, Centrul Marisa.

Toate fondurile care se vor strânge in urma comercializării produselor vor fi destinate susținerii terapiilor copiilor cu dizabilități.

Mirajul celor opt clase

Cu vreo oră înainte să răsară soarele, Aurica Radu iese zgribulită din camera pe care o împarte cu doi nepoți și cu fiica de 38 de ani cu handicap sever. Ia o cană de apă dintr-o găleată din curte, cheamă un pui de pisică la căldură și intră în bucătărie. Pornește butelia, toarnă apa în ibricul de cafea și o lasă la fiert.

Îngenunchează și se roagă pentru toți cei șapte copii ai ei și pentru zecile de nepoți. Plânge pentru fiecare. Pentru cele două fiice ale ei care n-au școală deloc. Pentru cea rămasă în satul natal, Valea Plopilor, la câteva case distanță, care are șase copii și le cheltuie alocațiile la magazinul căruia sătenii îi spun „privatizare”. Vânzătoarea-i pune „plusuri peste plusuri” de vreme ce ea întinde mâna în care ține banii și întreabă „Cât am aici?”.

Pentru Gigi, băiatul ei de 22 ani care lucrează cu soția în Anglia, la un abator, în frig, și care îi trimite bani de lemne și de varză ca să pună la murat. Își amintește cum îl întindea pe pat să-l îmbrace și să-l încalțe înainte de școală, că avea șapte ani și-și punea stângul în dreptul. Plânge Aurica și de dorul lui Tamango, bărbatul care i-a schimbat viața la 17 ani, când a plecat de acasă cu el. Ea nu știa o boabă de romani, iar el a dus-o cu căruța, i-a dat fuste lungi și i-a făcut copii. Tamango a fost un muzicant care și-a găsit respect și recunoaștere în ultimii zece ani de viață, după ce a înregistrat jingle-urile Radio Guerrilla și a cântat cu mai multe formații, printre care Hara și Shukar Collective. S-a stins în 2012, după patru ani de stat mai mult la pat, doborât de mai multe accidente cerebrale.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională