Revista presei

07 iunie 2019

„Zburători” și iluzii optice în centrul Timișoarei, la FEST Outdoor. Vezi programul complet al spectacolelor

Profilul secţiunii FEST Outdoor FEST-FDR 2019, eveniment organizat de teatrul naţional timişorean în perioada 13-18 iunie, va fi marcat de transformarea imposibilului în posibil şi a imaginaţiei în realitate palpabilă, cu actori zburători suspendaţi de braţul unei macarale uriaşe, la zeci de metri deasupra Pieţei Operei, acrobaţi dansând vertical pe ziduri rotitoare sau iluminând platoul din faţa teatrului cu ample efecte pirotehnice sau iluzii optice, sau spunând poveşti fascinante celor care se opresc să-i asculte.

Cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti, reconfigurat ca festival de toamnă, propune spectatorilor acest prolog estival cu şase evenimente spectaculoase în aer liber, care vor avea loc în faţa teatrului.
 

INS: Cheltuielile unei familii cu Educația au crescut cu 40% în 2018 față de 2017

Cheltuielile unei gospodării cu Educația au reprezentat în 2018 doar 0,4% din totalul cheltuielilor de consum. În sumă nominală, asta înseamnă apoape 10 lei pe lună, potrivit celui mai recent raport al Institutului Național de Statistică (INS).  Cheltuielile cu Educația au crescut față de 2017 cu peste 40%, conform sursei citate.

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în anul 2018, în medie, de 3667 lei lunar pe gospodărie (1407 lei pe persoană) şi au reprezentat 86,2% din nivelul veniturilor totale. Banii s-au dus în special pe cheltuielile de consum (62%). Consumul de bunuri alimentare a fost de 33%, urmat de bunurile nealimentare, servicii şi transferurile către administrația publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor (31,5%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.).

Şerban Iosifescu (ARACIP): Sistemul de învăţământ românesc nu este nici echitabil şi nici just

Preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), Şerban Iosifescu, a declarat că sistemul de învăţământ din ţara noastră nu este nici echitabil şi nici just.

“Sistemul de învăţământ nu este nici echitabil şi nici just, nu este just inclusiv în repartiţia resurselor, pentru că, pe o parte, cei care au – au şi mai mult, iar cei care nu au – au mai puţin şi se produce chiar un transfer invers de resurse de la cei care nu au la cei care au”, a spus Iosifescu, într-o conferinţă privind domeniul educaţiei.

Maratonul Inteligenței – peste o sută de elevi olimpici din Timiș au fost premiați

La Timișoara, peste o sută de elevi olimpici au fost premiați. A avut loc o nouă ediție a Maratonului Inteligenței. Anul acesta, 140 de elevi, care au obținut locurile I, II, III și mențiuni la olimpiadele naționale și internaționale din anul școlar 2018-2019 au fost elogiați și premiați.

Cei 24 de elevi olimpici cu premiul I la nivel național au primit suma de 1120 lei, cei cu premiul al II-lea (23 elevi): 910 lei, cei cu premiul al III-lea (26 elevi): 690 lei, iar cei cu mențiune (63 elevi): 480 lei. Cei patru elevi care au obținut premii la nivel internațional au fost recompensați fiecare cu suma de 1375 lei. Au fost premiați și profesorii elevilor, care au primit sume cuprinse între 300 și 600 de lei.

 

 

O echipă de cercetători a dezvăluit cea mai detaliată simulare a unei găuri negre făcută până acum

Oamenii de ştiinţă de la trei universităţi au dezvăluit joi cea mai detaliată simulare a unei găuri negre făcută până acum, rezolvând misterul de peste patru decenii privind modul în care acest tip de regiuni cu forţă gravitaţională consumă materie, scrie AFP.

Recent, la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, a fost lansat oficial un proiect european ce prevede înfiinţarea unei şcoli postliceale în cadrul instituţiei de învăţământ superior. Această iniţiativă pe care UEMR a luat-o este parte a unei ample activităţi incluse în proiectul european intitulat: „Împreună universităţi şi angajatori – Un sistem integrat de programe educaţionale inovative”.

 

Proiectul “Împreună universități și angajatori. Un sistem integrat de programe educaționale inovative” a fost lansat la Suceava

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în calitate de partener, alături de Universitatea de Vest din Timișoara, lider de proiect, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița anunță lansarea proiectului Împreună universități și angajatori – un sistem integrat de programe educaționale inovative – POCU121030, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capitalul Uman 2014-2020.

La Suceava, lansarea proiectului a avut loc pe 6 iunie în Amfiteatrul Dimitrie Leonida, corpul D al Universității sucevene.

“Scoală, la revedere! Mă duc să învăţ de la visele mele!” Trupa Vama lansează piesă nouă

″Școală, cum vrei să cresc, dacă este o rușine să greșesc?”, este un vers din noua piesă a trupei Vama.


Tudor Chirilă şi colegii săi vor să le transmită elevilor că nu trebuie să înveţe pe de rost la şcoală, ci să gândească liber şi să aibă încredere în ei.

“Am note mari, dar nu îmi place nimic

Sunt un număr într-un sistem.”

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională